Μέσα σε μια χρονιά όπου οι κινηματογραφικές αίθουσες παρέμεναν κλειστές και ανάγκασαν αρκετά στούντιο να πάρουν την απόφαση να αναβάλουν την κυκλοφορία των ταινιών τους για το 2021 και παραπέρα, αρκετοί ήταν εκείνοι που έψαχναν αλλού για να ζήσουν μια πραγματική blockbuster εμπειρία. Και, οι περισσότεροι, την βρήκαν αυτή στα video games.
Σίγουρα τα video games δεν θα μπορούσαν ποτέ να αντικαταστήσουν την πραγματική κινηματογραφική εμπειρία ενός φαντασμαγορικού blockbuster και την αίσθηση που σου αφήνει βγαίνοντας από τις αίθουσες, κατάφεραν όμως παρ’ όλα αυτά, είτε παίρνοντας έμπνευση από μερικές ταινίες, είτε σπάζοντας τις δικές τους νόρμες, να καταφέρουν να δημιουργήσουν μια απαράμιλλη αίσθηση που μόνο αυτή η μορφή Τέχνης μπορεί να παραδώσει.
Η ψηφοφορία των αναγνωστών: Εσύ ψήφισες για την καλύτερη ταινία του 2020;
Αν ένα παιχνίδι θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως η επιτομή των blockbuster video games αυτό δεν θα μπορούσε να ήταν άλλο από το «The Last of Us», ένα παιχνίδι που θεωρείται από τους περισσότερους ως το αποκορύφωμα εξιστόρησης και σκιαγράφησης χαρακτήρων, με αναφορές στην αρχαία ελληνική τραγωδία, καθώς καταφέρνει και ακυρώνει πολλά από τα εμπόδια που υπήρχαν στον παρελθόν για μια πιο ίσως κινηματογραφική εμπειρία στα video games, παραδίδοντας μια καθηλωτική και ταυτόχρονα συναισθηματικά ηχηρή ιστορία με κεντρικό γνώμονα τον άνθρωπο.
Φέτος κυκλοφόρησε το «The Last of Us: Part II», το οποίο κατάφερε να διχάσει τους πάντες με την ιστορία του και τους χαρακτήρες του. Αλλά κι αυτό είναι που κάνει το παιχνίδι αριστούργημα. Αν όλοι είμαστε οι κακοί στην ιστορία κάποιου άλλου, το παιχνίδι είχε ως σκοπό να στο δείξει όσο πιο καθαρά γίνεται.
Από το ταξίδι εκδίκησης της Ελι μέχρι και το μονοπάτι για λύτρωση της Αμπι, το παιχνίδι σου δείχνει έναν ζοφερό μεταποκαλυπτικό κόσμο, μέσα από τα μάτια τόσο του θύματος όσο και του θύτη, αλλά και την πιο κρυστάλλινη απάντηση στο θέμα της «υπερβολικής βίας», σε μια «αποκαλυπτική» πορεία που σε βρίσκει εξαντλημένο συναισθηματικά αλλά ίσως, καλύτερο άνθρωπο. Πρόκειται για δυο μοναδικά δώρα που σε περνάνε από δύσβατα και, ενίοτε, παρεξηγημένα μονοπάτια του ανθρώπινου ψυχισμού, που μάλλον δύσκολα θα ακολουθούσαμε από μόνοι μας. Ενα ταξίδι που μπορεί να φαίνεται σε στιγμές αβάσταχτο και βαρύ αλλά η ολοκλήρωσή του δείχνει τόσο λυτρωτική. Και αυτή είναι η εμπειρία που πρέπει όχι μόνο τα video games αλλά και κάθε μορφή Τέχνης να μπορεί, αν δεν οφείλει, να σου προσφέρει: ένα δυνατό φως στο ζοφερό σκοτάδι της πραγματικότητας σαν αυτό που καίει σε όλη τη διαδρομή του «The Last of Us».
Διαβάστε ακόμα:
- To «The Last of Us» θα γίνει τηλεοπτική σειρά για λογαριασμό του HBO
- Η σειρά του HBO «The Last of Us» αποκαλύπτει τον πρώτο της σκηνοθέτη
- Ο Κρεγκ Μάζιν μας δίνει μερικές νέες πληροφορίες για την τηλεοπτική μεταφορά του «The Last of Us»
Στον αντίποδα είχαμε το παιχνίδι «Ghost of Tsushima», το οποίο άντλησε την έμπνευσή του από τις κλασσικές ταινίες με σαμουράι, και κυρίως από εκείνες του Ακίρα Κουροσάουα, αποτίνοντας τον δικό του φόρο τιμής στον μεγάλο αυτόν Ιάπωνα σκηνοθέτη, χρησιμοποιώντας μερικές από τις τεχνικές κινηματογράφισής του για να δώσει ένα ιδιαίτερα ξεχωριστό στυλ στο παιχνίδι. Διαδραματίζεται στην Φεουδαρχική Ιαπωνία το 1274, με πρωταγωνιστή τον Τζιν Σακάι, έναν πολεμιστή Σαμουράι της Φατρίας Σακάι, ο οποίος πρέπει να προδώσει τις ευγενείς αρχές του για να προσπαθήσει να νικήσει τον Χότουν Χαν και να διώξει τις στρατιές Μογγόλων του από το νησί της Τσουσίμα, συνδυάζοντας μερικές από τα πιο όμορφες ψηφιακές τοποθεσίες που έχουμε δει ποτέ με καλογραμμένους χαρακτήρες και ένα αρκετά βαθύ σύστημα μάχης που θυμίζει αρκετά μερικές από τις πιο κλασσικές ταινίες του Κουροσάουα, με το soundtrack να το υπογράφει, ανάμεσα σε άλλους, ένας από τους πιο διάσημους Ιάπωνες συνθέτες, ο Σιγκέρου Ουμεμπαγιάσι.
Ισως η μεγαλύτερη προσθήκη, και η οποία αποτελεί φόρος τιμής τόσο στις ταινίες αλλά και το ιδιαίτερο κινηματογραφικό στυλ του Κουροσάουα, είναι η δυνατότητα να παίξει κάποιος το παιχνίδι με ασπρόμαυρο φίλτρο, εικόνα φθαρμένη λες και είναι παλιό φιλμ και ήχο που θυμίζει αρκετά ταινία του ’50, αυξάνοντας μάλιστα και τον ήχο του ανέμου (μια τεχνικής που χρησιμοποιεί ο παίχτης για να προηγηθεί στον χάρτη και βρει τοποθεσίες και αντικείμενα) ονομάζοντάς το, φυσικά, «Kurosawa Mode». Οι ίδιοι παρουσίασαν το συγκεκριμένο mode στους κληρονόμους του Κουροσάουα και πήραν την ευχή τους.
Σίγουρα υπάρχουν κι άλλα παιχνίδια που κυκλοφόρησαν φέτος που κατάφεραν, ή έστω προσπάθησαν, να συνδυάσουν το interactivity ενός video game με την κινηματογραφική εμπειρία μιας blockbuster ταινίας, αλλά αυτά ήταν ίσως τα δυο από τα πιο σημαντικά επιτεύγματα κινηματογραφικής αισθητικής στον χώρο των video games. Και κάτι μας λέει πως όλο αυτό είναι μόνο η αρχή.
Περισσότερα Best of 2020
- Worst of 2020: Ο κορωνοϊός ακυρώνει την «Ερωτική Επιθυμία» μας
- Best of 2020: Οταν το Flix συνάντησε τους ανθρώπους της χρονιάς
- Worst of 2020: Τα χειρότερα της (χειρότερης) χρονιάς
- Ξέρουμε τι προλάβατε να δείτε την περασμένη χρονιά: Ελληνικό box office του 2020
- Best of 2020: Η χρονιά όπου ο Χάρβεϊ Γουάινστιν καταδικάστηκε ως βιαστής
- Best of 2020: H κινηματογραφική χρονιά μέσα από εικόνες
- Βest/Worst of 2020 | «Tenet»: το χαμένο στοίχημα του Κρίστοφερ Νόλαν
- Best of 2020: Η χρονιά που είδε τον Χοακίν Φίνιξ να ξεγυμνώνεται
- Best of 2020: Οι ταινίες της χρονιάς σε σκίτσα
- Best of 2020: Τα τρέιλερ που σημάδεψαν την χρονιά
- Best of 2020: Τα καλύτερα τραγούδια της χρονιάς
- Best of 2020: Η οριστική (κατα)πτωση του ωραίου Τζόνι
- Best of 2020: Ο μονόλογος της χρονιάς
- Best of 2020: Quibi, ή κάθε πλατφόρμα δεν είναι χρυσός!
- Best of 2020: Η οριστική (κατα)πτωση του ωραίου Τζόνι
- Best of 2020: H χρονιά που το καλό θριάμβευσε εναντίον του κακού Ντόναλντ Τραμπ
- Best of 2020: Η χρονιά που το box office της κίνας ξεπέρασε αυτό των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής
- Worst of 2020: (Οχι άλλο) Ειδικό Πρόγραμμα ενίσχυσης του ελληνικού σινεμά λόγω της πανδημίας
- Best (worst) of 2020: H Χρυσή Αρκτος και η σύλληψη του Μoχάμαντ Ρασούλοφ
- Best of 2020: Η χρονιά σε σενάριο και σκηνοθεσία του Ντέιβιντ Λιντς
- Best of 2020: H τρανς κοινότητα και ο θηλυκός Βόλντεμορτ
- Best of 2020: Oταν οι μαρκίζες των σινεμά προσπάθησαν να μάς δώσουν κουράγιο
- Best of 2020: 23 Ιανουαρίου, η πρώτη φορά που γράψαμε τη λέξη κορονοϊός