Ενημέρωση

Οταν τα video games γνώρισαν το απαράμιλλο στυλ του Ακίρα Κουροσάουα

στα 10

To νέο video game του PlayStation 4 «Ghost of Tsushima» απότιει τον δικό του φόρο τιμής στον μεγάλο αυτόν Ιάπωνα σκηνοθέτη, χρησιμοποιώντας μερικές από τις πιο κλασσικές τεχνικές κινηματογράφισής του για να δώσει ένα ιδιαίτερα ξεχωριστό στυλ στο παιχνίδι.

Οταν τα video games γνώρισαν το απαράμιλλο στυλ του Ακίρα Κουροσάουα

Η κληρονομία των ταινιών του Ακίρα Κουροσάουα στο σινεμά είναι αδιαμφισβήτητα τεράστια. Από τον τρόπο που κινεί την κάμερα και την φωτογραφία τους, μέχρι την απαράμιλλη αισθητική αλλά και το γράψιμο στο σενάριό τους, οι ταινίες αυτές έχουν καταφέρει και επηρεάσει αρκετούς κινηματογραφιστές τόσο στην Ανατολή όσο και στην Δύση.

Διαβάστε επίσης: Το «The Last of Us» πλέκει το δικό του ζοφερό εγκώμιο στην ίδια την ανθρωπιά

ghost of tsushima 607

ghost of tsushima 607

Ομως το όνομα του μεγάλου αυτού σκηνοθέτη κατάφερε να ξεπεράσει τα όρια του σινεμά και να συνδεθεί με την τέχνη της δημιουργίας των video games. Η Sucker Punch Productions κυκλοφόρησε πρόσφατα για το PlayStation 4 το παιχνίδι «Ghost of Tsushima», το οποίο διαδραματίζεται στην Φεουδαρχική Ιαπωνία το 1274, με πρωταγωνιστή τον Τζιν Σακάι, έναν πολεμιστή Σαμουράι της Φατρίας Σακάι, ο οποίος πρέπει να προδώσει τις ευγενείς αρχές του για να προσπαθήσει να νικήσει τον Χότουν Χαν και να διώξει τις στρατιές Μογγόλων του από το νησί της Τσουσίμα, συνδυάζοντας μερικές από τα πιο όμορφες ψηφιακές τοποθεσίες που έχουμε δει ποτέ με καλογραμμένους χαρακτήρες και ένα αρκετά βαθύ σύστημα μάχης που θυμίζει αρκετά μερικές από τις πιο κλασσικές ταινίες του Κουροσάουα, με το soundtrack να το υπογράφει ένας από τους πιο διάσημους Ιάπωνες συνθέτες, ο Σιγκέρου Ουμεμπαγιάσι.

Δείτε παρακάτω μια μονομαχία που θυμίζει αρκετά ταινία του Κουροσάουα.


Οι δημιουργοί του, Τζέισον Κόνελ και Νέιτ Φοξ, μιλώντας στο Entertainment Weekly, για να πετύχουν το στυλ που ήθελαν για το παιχνίδι, επηρεάστηκαν αρκετά από ταινίες του Κουροσάουα όπως «Οι Εφτά Σαμουράι» και το «Sanjuro», ειδικά για τις υπέροχες μονομαχίες μεταξύ των Σαμουράι. «Νομίζω πως είναι πασιφανές η επιρροή της ταινίας ‘Sanjuro’. Είναι μια ταινία, όπου στο τέλος της, υπάρχει μια μονομαχία μεταξύ δυο Σαμουράι. Η ένταση που υπάρχει μεταξύ τους, περιμένοντας ο ένας τον άλλον να κάνει την πρώτη κίνηση, και στην συνέχεια ένας από αυτούς πεθαίνει με ένα μόνο χτύπημα του σπαθιού. Προσπαθήσαμε να μεταφέρουμε αυτό και στο παιχνίδι μας», δήλωσε ο Φοξ.

«Από την ταινία του 1954 ‘Οι Εφτά Σαμουράι’ δανειστήκαμε την έννοια του Σάμουράι. Οι Σαμουράι σε εκείνη την ταινία έχουν μια αξιοπρέπεια και ψυχή την οποία πραγματικά προσπαθήσαμε αρκετά να απεικονίσουμε στο παιχνίδι», συνέχισε λέγοντας.

Διαβάστε ακόμα: To «Death Stranding» είναι το video game που ενώνει τα μεγάλα ονόματα της κινηματογραφικής βιομηχανίας

ghost of tsushima 607

ghost of tsushima 607

Ισως η μεγαλύτερη προσθήκη, και η οποία αποτελεί φόρος τιμής τόσο στις ταινίες αλλά και το ιδιαίτερο κινηματογραφικό στυλ του Κουροσάουα, είναι η δυνατότητα να παίξει κάποιος το παιχνίδι με ασπρόμαυρο φίλτρο, εικόνα φθαρμένη λες και είναι παλιό φιλμ και ήχο που θυμίζει αρκετά ταινία του ’50, αυξάνοντας μάλιστα και τον ήχο του ανέμου (μια τεχνικής που χρησιμοποιεί ο παίχτης για να προηγηθεί στον χάρτη και βρει τοποθεσίες και αντικείμενα) ονομάζοντάς το, φυσικά, «Kurosawa Mode». Οι ίδιοι παρουσίασαν το συγκεκριμένο mode στους κληρονόμους του Κουροσάουα και πήραν την ευχή τους.

Δείτε παρακάτω την «λειτουργία Κουροσάουα» του παιχνιδιού σε δράση.



«Εχουμε αυτό το υπέροχο παιχνίδι το οποίο μεταφέρει τους παίχτες στην Φεουδαρχική Ιαπωνία και ο Ακίρα Κουροσάουα ήταν ένας οδηγός αναφορά μας, ιδίως στην αρχή, για το πως θέλαμε να κάνουμε να δείχνει. Καθώς πλησιάζαμε στο να κάνουμε όλο αυτό πραγματικότητα, συζητούσαμε για το πως θα ονομάζαμε την ασπρόμαυρη αυτή λειτουργία του παιχνιδιού. Σκεφτήκαμε διάφορες ονομασίες αλλά σκεφτήκαμε επίσης πως δεν θα ήταν τέλεια να το ονομάζαμε ‘Λειτουργία Κουροσάουα’; Επρεπε όμως να πάρουμε την συγκατάθεση των κληρονόμων του, κι έτσι τους στείλαμε ένα μικρό βίντεο με το πως έδειχνε σε λειτουργία. Δεν κάναμε απλά τα χρώματα ασπρόμαυρα. Στην πραγματικότητα κάναμε κάποια έρευνα σχετικά με τις καμπύλες που μπορεί να υπήρχαν σε αυτό το είδος ταινιών που ο Κουροσάουα θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει», δήλωσε ο Κόνελ ο οποίος μάλιστα είδε αρκετές παλιές ταινίες με Σαμουράι για να καταλάβει πόσο βαθιά είναι το μαύρο σε μερικές σκηνές και πόσο έντονο το λευκό σε άλλες.

Το «Ghost of Tsushima» είναι ένα από τα πιο επιτυχημένα παιχνίδια του PlayStation 4 για την Sony, πουλώντας τα περισσότερα αντίτυπα (2.4 εκατομμύρια) για νέο IP μέσα σε τρεις μόλις μέρες. Δείτε ένα τρέιλερ παρακάτω.

Διαβάστε ακόμα: Press Start: 5 ταινίες βασισμένες σε video games που όντως βλέπονται (ευχάριστα)