Buzz

Best of 2020: Ο μονόλογος της χρονιάς

στα 10

Ανήκει στον Ντελρόι Λίντο στην πιο καθηλωτική σκηνή του «Da 5 Bloods» του Σπάικ Λι. Και συνοψίζει θελημένα ή αθέλητα όχι μόνο τη χρονιά που διανύουμε, αλλά τη ζούγκλα μέσα στην οποία είμαστε χαμένοι εδώ και χρόνια...

Best of 2020: Ο μονόλογος της χρονιάς

Στο «Da 5 Bloods», ο Σπάικ Λι αφηγείται την ιστορία μιας παρέας βετεράνων του Βιετνάμ που επιστρέφει στη ζούγκλα προκειμένου να αναζητήσει τη σορό του αρχηγού της διμοιρίας του και μαζί ένα χαμένο θησαυρό, παίρνοντας έτσι πίσω μερικά από τα χρόνια που χάθηκαν μέσα στο μετατραυματικό στρες, τις ενοχές, όσα έμειναν μέσα στη ζούγκλα, άψυχα και έμψυχα.

Το ότι στην πραγματικότητα ο Σπαικ Λι φτιάχνει ένα καταγγελτικό, ποπ, θορυβώδες, αστείο, τραγικό και αυτοσχέδιο πορτρέτο της μαύρης φυλής, αναλώσιμης τόσο στην πρώτη γραμμή του πολέμου στο Βιετνάμ όσο και στους δρόμους της Αμερικής μέχρι και σήμερα είναι το σημαινόμενο μέσα σε ένα απολαυστικό rollercoaster που δεν χάνει ποτέ την ουσία της κινηματογραφικής της βάσης, σπουδαίο τόσο ως μανιφέστο όσο και ως ένα κομμάτι ελεύθερου - πέστο και πειραματικό - σινεμά.


Η ψηφοφορία των αναγνωστών: Εσύ ψήφισες για την καλύτερη ταινία του 2020;


da 5 bloods 607

Στο κέντρο ενός φιλμ που δεν θα σταματήσει να αναβλύζει επικαιρότητα ακόμη και μετά το πολύπαθο 2020 - είτε αυτή είναι η σύμπτωση της εξόδου του στο Netflix επί #BlackLivesMatte, είτε ο θάνατος του Τσάντγουικ Μπόουζμαν που εδώ μοιάζει σαν να προκαταβάλλει τη θλίψη χωνεμένη με τον ηρωισμό, βρίσκεται ο Ντελρόι Λίντο σε αυτό που είναι η ερμηνεία της ζωής του. Με ένα μονόλογο που λες ότι γράφτηκε σε σαιξπηρικό ρυθμό για να απαγγέλεται διαχρονικά από κάθε περήφανο θύμα αυτής της Ιστορίας, ο Λίντο απευθύνεται προς πάσα κατεύθυνση και χωρίς να κοιτάζει λεπτό την κάμερα, νιώθεις να σε τρυπάει πέρα από τα μάτια, το βλέμμα και τη συνείδηση.

Δεν χρειάζονται spoilers. Αυτό το «Θα διαλέξω εγώ πότε και πώς θα πεθάνω» είναι αρκετό.
Δεν χρειάζονται Οσκαρ. Η σηκωμένη γροθιά είναι όλα τα βραβεία του κόσμου μαζί.


Περισσότερα Best of 2020


Flix Best of 2020: Η χρονιά (που δεν ήταν μόνο) covid. Διαβάστε, δείτε, χαζέψτε, θυμηθείτε, με τον απολογισμό του Flix για το 2020