Φεστιβάλ / Βραβεία

Διεθνές Φεστιβάλ Αιγαίου 2017: H λύτρωση της ψυχής ξεκινάει πάνω στη σκηνή

στα 10

Με το ντοκιμαντέρ του «Στο Κέντρο του Κύκλου», ο Ορφέας Περετζής μας μεταφέρει σε ένα λυτρωτικό ταξίδι της ανθρώπινης ψυχής μέσα από τα παρασκήνια της θεατρικής ομάδας ΡΟΔΑ.

Διεθνές Φεστιβάλ Αιγαίου 2017: H λύτρωση της ψυχής ξεκινάει πάνω στη σκηνή

Χτες μπορεί να είχαμε την ατυχία και να ακυρώθηκε μια από τις πιο ενδιαφέρουσες ανοιχτές συζητήσεις του Φεστιβάλ Αιγαίου, το «Curating 2017: Διαδίκτυο, Κινηματογράφος, και η Αναγέννηση της Τηλεόρασης», μιας και ο κόσμος από ότι φαίνεται προτίμησε τις παραλίες, αλλά είχαμε την τύχη να δούμε ένα ίσως από τα πιο ενδιαφέροντα ντοκιμαντέρ στο πρόγραμμα του Φεστιβάλ, «Στο Κέντρο του Κύκλου» του Ορφέα Περετζή το οποίο συνεχίζει την φεστιβαλική του πορεία μετά την πρεμιέρα του στο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης το 2016.

Διαβάστε ακόμα:

into the center of the wheel

Παρακολουθούμε στιγμιότυπα από την καθημερινότητα τεσσάρων από τους 32 χαρακτήρες της θεατρικής ομάδας ΡΟΔΑ. Ενός καθηγητή στατιστικής, ενός ιδιωτικού υπαλλήλου, ενός εργολάβου οικοδομών, και μιας τεχνικού της ΙΒΜ. Ολοι τους τελείως διαφορετικοί ως χαρακτήρες αλλά ταυτόχρονα ζουν μια κοινή, σχεδόν μεταφυσική, εμπειρία την ώρα που έπαιζαν σαν ηθοποιοί στη ΡΟΔΑ. Μια εμπειρία που τους κάνει να έρθουν πιο κοντά με τον ίδιο τους τον εαυτό.

Μέσα σε μια χρονική περίοδο πέντε χρόνων, ο φακός του Ορφέα Περετζή καταγράφει όλη την επίμονη διαδικασία της προετοιμασίας μέχρι την στιγμή που χτυπάει και το τελευταίο καμπανάκι και βγαίνουν ένας ένας με ορμή στη σκηνή. Σε μια ατμόσφαιρα έντονης παγανιστικής, σχεδόν Διονυσιακής, τελετουργίας με μουσική, χορούς και ιαχές, βλέπουμε τον καθέναν από αυτούς να αρχίζουν να μπαίνουν σιγά σιγά σε ένα είδος έκστασης, νιώθοντας ταυτόχρονα μια εξωσωματική εμπειρία καθώς κάτι άλλο κυριεύει το ίδιο τους το σώμα.

Ολο αυτό, σε συνδυασμό με την προβολή της ταινίας στο Παλιό Σχολείο στην Χώρα της Πάτμου, πρόσφερε χτες σε όσους παραβρέθηκαν εκεί μια απόλυτη κινηματογραφική εμπειρία.

Δείτε εδώ αναλυτικά το ημερήσιο ωρολόγιο πρόγραμμα του 2017 Aegean Film Festival

into the center of the wheel

into the center of the wheel

Οι αρχικές περιγραφές των «ηθοποιών» παίρνουν σάρκα και οστά, καθώς ο Περετζής με την κάμερα του απλά παρακολουθεί, χωρίς να παρεμβαίνει στη διαδικασία. Ακόμα και η κίνηση της κάμεράς του μοιάζει να βρίσκεται σε αρμονία με όλη αυτή την διαδικασία, κάνοντας εμάς ως θεατές να μεταφερόμαστε στο κέντρο ενός τεράστιου αόρατου κύκλου και να γινόμαστε μάρτυρες καθώς μια μυστικιστική φυγόκεντρος δύναμη κατακλύζει τους χαρακτήρες και τους μεταμορφώνει σε εικαστικές φιγούρες.

Ολο αυτό φαίνεται να λειτουργεί ως ένα είδος ψυχοθεραπείας, καθώς η θεατρική εμπειρία γίνεται αναζήτηση και η ανακάλυψη του ίδιου τους του εαυτού. Και καθώς όλη αυτή η δύναμη σιγά σιγά καταλαγιάζει, και οι φιγούρες αυτές εξαφανίζονται και τις θέσεις τους παίρνουν πάλι οι χαρακτήρες, νιώθεις κι εσύ μαζί με αυτούς να σε κυριεύει ένα είδος λυτρωτικής κάθαρσης η οποία μένει για πολύ ώρα μαζί σου.

Αυτή είναι η δύναμη του θεάτρου και ο Περετζής την αποτυπώνει στην μεγάλη οθόνη με έναν μοναδικό τρόπο.

Το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Αιγαίου (Aegean Film Festival) διεξάγεται στην Πάτμο από τις 25 μέχρι και τις 30 Ιουλίου. Μεγάλος χορηγός του φεστιβάλ η COSMOTE TV, το Sundance TV, το Πνευματικό Κέντρο Δήμου Πάτμου, το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου, το National Geographic. Το φεστιβάλ βρίσκεται υπό την αιγίδα της UNESCO, την αιγίδα και την ευγενική υποστήριξη του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού (Ε.Ο.Τ.). και το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού Εκπαίδευση και Δια Βίου Μάθηση» με τη συγχρηματοδότηση της Ελλάδας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης." Το αφιέρωμα «Echoes – Revelations of the ocean» υλοποιείται στο Πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού Εκπαίδευση και Δια Βίου Μάθηση» και συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση (Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο ) και από εθνικούς πόρους, στο πλαίσιο των επετειακών εκδηλώσεων για τα 60 χρόνια του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου.

Αναζητήστε περισσότερες πληροφορίες για το Φεστιβάλ στην επίσημη σελίδα του στο ίντερνετ και ακολουθήστε το στο Facebook και το Instagram.

Aegean Film Festival Poster 2017