Φεστιβάλ / Βραβεία

Διεθνές Φεστιβάλ Αιγαίου 2017: Το περιβάλλον σε πρώτο πλάνο

στα 10

Ξεκινώντας το παράλληλο πρόγραμμα με τίτλο «Echoes», με μια σειρά από ντοκιμαντέρ και αλλά και ανοιχτή συζήτηση με το κοινό, το Φεστιβάλ Αιγαίου κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για την καταστροφή του περιβάλλοντος και προσπαθεί να βρει λύσεις.

Διεθνές Φεστιβάλ Αιγαίου 2017: Το περιβάλλον σε πρώτο πλάνο
Σκηνή από το «Θάλαττα» της Τριανταφυλλιάς Δημοπούλου

«Η ηχώ είναι μια ιδέα, είναι μια άποψη, είναι μια φωνή μέσα στο μυαλό μας, μια σκέψη, μια πραγματικότητα ή μια ανάμνηση των ονείρων μας».

Με αυτά τα λόγια ο διευθυντής του Φεστιβάλ Αιγαίου Μπάμπης Τσούτσας, καλωσόρισε το κοινό που παραβρέθηκε στην ανοιχτή συζήτηση με τίτλο «Η Αποκάλυψη της Θάλασσας», το οποίο είναι ένα μέρος του παράλληλου προγράμματος του Φεστιβάλ με τίτλο «Echoes», μιας συλλογής από ντοκιμαντέρ, ιστορίες, φωνές και σκέψεις οι οποίες αντικατοπτρίζουν κάποια από τα πιο σοβαρά θέματα της εποχής μας (με ελεύθερη είσοδο).

Διαβάστε ακόμα:

(φωτογραφίες: Φοίβος Πέντες)

echoes Μπάμπης Τσούτσας, Τζουζέπε Νατομπάρτολο, Παναγιώτης Γάκης

echoes

echoes

Φέτος καλεσμένος του Φεστιβάλ ήταν ο διακεκριμένος Ωκεανολόγος Τζουζέπε Νατομπάρτολο, ο οποίος αναφέρθηκε σε θέματα που αφορούν άμεσα την Μεσόγειο, και πιο συγκεκριμένο στο Αιγαίο και στο νησί της Πάτμου, για την προστασία της θάλασσας, την ανακύκλωση πηγών ενέργειας, αλλά και την υπεραλίευση του θαλάσσιου πλούτου. Ανάμεσα σε αυτά ήταν και το πόσο αλληλένδετα είναι η περιβαλλοντολογική καταστροφή με το θέμα του προσφυγικού. «Οι άνθρωποι είναι μέρος του περιβάλλοντος, και αν το ίδιο το περιβάλλον γίνει αφιλόξενο θα υπάρξουν ακόμα περισσότεροι πρόσφυγες» δήλωσε ο Τζουζέπε Νατομπαρτόλο τονίζοντας την σοβαρότητα του ζητήματος όσο αφορά την περιβαλλοντολογική καταστροφή στον χώρο του Αιγαίου.

Για όλα αυτά τα φλέγοντα ζητήματα της εποχής μας προσπαθεί το Φεστιβάλ να ενημερώσει και να φέρει σε επαφή το κοινό του, πάντα με ελεύθερη είσοδο, προβάλλοντας πέντε ντοκιμαντέρ, τρία εκ των οποίων είναι ελληνικές πρεμιέρες, τα οποία ήδη ξεκίνησαν να προβάλλονται χτες με το «Dead Donkeys Fear No Hyenas» του Γιοακίμ Ντέμερ, και συνεχίζονται σήμερα την προβολή του «Undune» του Ντένις Ρατζέλ και ολοκληρώνονται αύριο με τα ντοκιμαντέρ «Οι Φύλακες του Αιγαίου» του Ομηρου Ευαγγελινού, «Θάλαττα» της Τριανταφυλλιάς Δημοπούλου και το «The Islands and the Whales» του Μάικ Ντέι.

Δείτε εδώ αναλυτικά το ημερήσιο ωρολόγιο πρόγραμμα του 2017 Aegean Film Festival

undune Σκηνή από το «Undune» του Ντένις Ρατζέλ

guardians of the aegean Σκηνή από το «Οι Φύλακες του Αιγαίου» του Ομηρου Ευαγγελινού

the islands and the whales Σκηνή από το «The Islands and the Whales» του Μάικ Ντέι

Όμως η, αρκετά ενδιαφέρουσα, κουβέντα με το πάνελ δεν έμεινε μόνο στο να παρουσιάσει όλα αυτά τα ζητήματα, αλλά προσπάθησε να βρει και μερικές λύσεις οι οποίες μπορούν να υλοποιηθούν εδώ και τώρα κι όχι μετά από χρόνια συζητήσεων και μελετών. Αν και ακούστηκαν κάποιες ενδιαφέρουσες προτάσεις, όλοι μας καταλήξαμε σε ένα κοινό συμπέρασμα. Πως τα παιδιά είναι η λύση και θα πρέπει η νέα γενιά να αποκτήσει μια σωστή περιβαλλοντολογική εκπαίδευση έτσι ώστε να μην επαναληφθούν τα λάθη του παρελθόντος.

Φεύγοντας μια κυρία μας προσέγγισε και είπε «ελάχιστοι άνδρες ήρθαν να ακούσουν την ομιλία αυτή. Μόνο γυναίκες υπάρχουν στο κοινό. Αυτό από μόνο του δεν λέει κάτι;» Ναι, και μάλιστα αρκετά.

Το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Αιγαίου (Aegean Film Festival) διεξάγεται στην Πάτμο από τις 25 μέχρι και τις 30 Ιουλίου. Μεγάλος χορηγός του φεστιβάλ η COSMOTE TV, το Sundance TV, το Πνευματικό Κέντρο Δήμου Πάτμου, το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου, το National Geographic. Το φεστιβάλ βρίσκεται υπό την αιγίδα της UNESCO, την αιγίδα και την ευγενική υποστήριξη του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού (Ε.Ο.Τ.). και το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού Εκπαίδευση και Δια Βίου Μάθηση» με τη συγχρηματοδότηση της Ελλάδας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης." Το αφιέρωμα «Echoes – Revelations of the ocean» υλοποιείται στο Πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού Εκπαίδευση και Δια Βίου Μάθηση» και συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση (Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο ) και από εθνικούς πόρους, στο πλαίσιο των επετειακών εκδηλώσεων για τα 60 χρόνια του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου.

Αναζητήστε περισσότερες πληροφορίες για το Φεστιβάλ στην επίσημη σελίδα του στο ίντερνετ και ακολουθήστε το στο Facebook και το Instagram.

Aegean Film Festival Poster 2017