Φεστιβάλ / Βραβεία

Διεθνές Φεστιβάλ Αιγαίου 2017: Στην Χώρα της Πάτμου ζεις την απόλυτη κινηματογραφική Αποκάλυψη

στα 10

Κάτω από την επιβλητική θέα της Ιεράς Μονής του Αγίου Ιωάννη του Θεολόγου στην Χώρα της Πάτμου, το Φεστιβάλ Αιγαίου προσφέρει μια απόλυτη κινηματογραφική εμπειρία που #cannotbedownloaded.

Διεθνές Φεστιβάλ Αιγαίου 2017: Στην Χώρα της Πάτμου ζεις την απόλυτη κινηματογραφική Αποκάλυψη

Αποφασίσαμε να αφήσουμε χτες, έστω και για λίγο, το υπέροχο θερινό σινεμά στο προαύλιο του Δημοτικού Σχολείου στην Σκάλα και να μεταφερθούμε λίγο πιο πάνω, στην πρωτεύουσα του νησιού, στην Χώρα της Πάτμου. Εκεί, λίγο πιο πάνω από το Σπήλαιο της Αποκάλυψης και κάτω από την θέα της επιβλητικής Ιεράς Μονής του Αγίου Ιωάννη του Θεολόγου και το απίστευτο δέος που προκαλεί, υπάρχει μια πόλη απαράμιλλης αισθητικής και μοναδικής αρχιτεκτονικής ομορφιάς πάλλευκων κτιρίων και μεγαλοπρεπών αρχοντικών, με τα στενά δαιδαλώδη σοκάκια της να συνδέουν την σύγχρονη ζωή με την μυστηριακή και θρησκευτική ατμόσφαιρα με έναν μοναδικό τρόπο.

Ολα αυτά έρχονται σε απόλυτη αρμονία με έναν τρόπο σχεδόν μυσταγωγικό (και αυτόν που σύμφωνα με το μότο του Φεστιβάλ #cannotbedownloaded), κάνοντας όσους βρίσκονται αυτές τις μέρες για να παρακολουθήσουν το Φεστιβάλ Αιγαίου στην Χώρα της Πάτμου, στο μοναδικής ομορφιάς Παλιό Σχολείο, να νιώθουν ιδιαίτερα τυχεροί.

Διαβάστε ακόμα:

(φωτογραφίες: Φοίβος Πέντες)

Πατμοσ

Πάτμος

Πάτμος

Μέσα σε ένα τέτοιο κλίμα προβλήθηκαν και χτες δυο εξαιρετικού ενδιαφέροντος ντοκιμαντέρ. Πρώτα το «Dead Donkeys Fear No Hyenas» του Γιοακίμ Ντέμερ όπου ερευνά με μια απόλυτα στοχευμένη ματιά την τεράστια άνοδο των καλλιεργειών και την προσπάθεια της Αιθιοπίας να επενδύσει και να κερδίσει το μερίδιο της από τον νέο «πράσινο χρυσό», καταγράφοντας ταυτόχρονα και τις επιπτώσεις που έχει αυτό στις ζωές των ανθρώπων που ζουν εκεί, μιας και πίσω από αυτό κρύβεται κάτι πιο σκοτεινό, μια από τις μεγαλύτερες μαζικές εξώσεις στην ιστορία της χώρας.

Δείτε εδώ αναλυτικά το ημερήσιο ωρολόγιο πρόγραμμα του 2017 Aegean Film Festival

Dead Donkeys Fear No Hyenas Σκηνή από το «Dead Donkeys Fear No Hyenas» του Γιοακίμ Ντέμερ

dries Σκηνή από το «Dries» του Ρενιέρ Χόλζεμερ

Με το «Dries» του Ρενιέρ Χόλζεμερ γνωρίζουμε καλύτερα τον διάσημο σχεδιαστή μόδας Ντράις Βαν Νότεν, όπου επιτρέπει σε έναν κινηματογραφιστή να τον ακολουθήσει στον δημιουργικό χώρο της εργασίας του αλλά και στην καθημερινή του ζωή για έναν ολόκληρο χρόνο. Ο Χόλζεμερ με μια μοναδική οπτική μας μεταφέρει στην ζωή ενός πραγματικά ταλαντούχου σχεδιαστή, ο οποίος κατάφερε να μείνει πιστός στο όραμά του, παρά την παγκοσμιοποίηση του χώρου της μόδας, για πάνω από 25 χρόνια.

Πάτμος

Πάτμος

Κι όλα αυτά μαζί με το τμήμα του Φεστιβάλ με τίτλο «Φίλοι της Πάτμου», μια επιλογή ταινιών μικρού μήκους από σκηνοθέτες που έχουν έρθει στο νησί και το έχουν αγαπήσει, αλλά και το «Best of Europe», όπου σε συνεργασία με τα Φεστιβάλ των Ρότερνταμ, Βενετίας, Βερολίνου και των Curtas και European Independent Film Festival, παρουσίασαν στο κοινό μια επιλογή από ταινίες μικρού μήκους από ολόκληρη την Ευρώπη. Ταινίες όπως το «Fluffy» του Λι Φιλιπόβσκι, το «Amalimbo» του Χουάν Πάολο Λίμποσαρτ και το «Our Legacy» του Τζόναθαν Βινέλ.

Το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Αιγαίου (Aegean Film Festival) διεξάγεται στην Πάτμο από τις 25 μέχρι και τις 30 Ιουλίου. Μεγάλος χορηγός του φεστιβάλ η COSMOTE TV, το Sundance TV, το Πνευματικό Κέντρο Δήμου Πάτμου, το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου, το National Geographic. Το φεστιβάλ βρίσκεται υπό την αιγίδα της UNESCO, την αιγίδα και την ευγενική υποστήριξη του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού (Ε.Ο.Τ.). και το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού Εκπαίδευση και Δια Βίου Μάθηση» με τη συγχρηματοδότηση της Ελλάδας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης." Το αφιέρωμα «Echoes – Revelations of the ocean» υλοποιείται στο Πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού Εκπαίδευση και Δια Βίου Μάθηση» και συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση (Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο ) και από εθνικούς πόρους, στο πλαίσιο των επετειακών εκδηλώσεων για τα 60 χρόνια του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου.

Αναζητήστε περισσότερες πληροφορίες για το Φεστιβάλ στην επίσημη σελίδα του στο ίντερνετ και ακολουθήστε το στο Facebook και το Instagram.

Aegean Film Festival Poster 2017