Εχουν περάσει εφτά ολόκληρα χρόνια από τότε που το Φεστιβάλ της Πάτμου έκανε το πρώτα του βήματα, εδραιώνοντας το σε ένα από τα πιο δραστήρια κινηματογραφικά φεστιβάλ του καλοκαιριού το οποίο διεξάγεται σε ένα από τα ομορφότερα νησιά της Ελλάδας. Φέτος, όμως, το Φεστιβάλ και οι διοργανωτές του διακατέχονται από ένα συναίσθημα εξερεύνησης και περιπέτειας και νιώθουν πως είναι έτοιμοι πλέον, με τις δικές τους δυνάμεις, να κάνουν εκείνο το μεγάλο βήμα που χρειάζεται για να φύγουν από την ασφάλεια της ακτής, να σαλπάρουν στα βαθιά, και ταυτόχρονα να ανακαλύψουν έναν καινούργιο κόσμο.
Ετσι το Φεστιβάλ φέτος αποφάσισε να ανοίξει τα πανιά του και να μετονομαστεί σε Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Αιγαίου. Από του χρόνου, και με επίκεντρο πάντα το νησί της Πάτμου, το Φεστιβάλ θα προσπαθήσει να μεταφέρει το πρόγραμμά του και σε άλλα νησιά του Αιγαίου, επικυρώνοντας έτσι την φιλοδοξία των διοργανωτών του το νησί, αλλά κι όλο το Αιγαίο, να γίνει ένας τόπος συνάντησης κινηματογραφιστών απ’ όλον τον κόσμο.
Διαβάστε ακόμα: Aegean Film Festival 2017: Με τα κινηματογραφικά βλέμματα στραμμένα στην Πάτμο
(φωτογραφίες: Φοίβος Πέντες)
Με φόντο το «Απέραντο Γαλάζιο» του Λικ Μπεσόν, να μας οδηγεί και να δίνει έναν αέρα μυστικιστικής γοητείας, σε ένα πανέμορφα στημένο υπαίθριο κινηματογράφο στο προαύλιο του Δημοτικού Σχολείου της Σκάλας, άνοιξε αυλαία το Φεστιβάλ με τους θεατές να νιώθουν τυχεροί επιβάτες στο νέο κινηματογραφικό ταξίδι που μόλις ξεκίνησε.
Με παραπάνω από 80 ταινίες και επιλογές από μερικές από τις καλύτερες της χρονιάς, όπως το «Ηνωμένο Βασίλειο» της Αμα Ασάντε, το υποψήφιο με Οσκαρ κινούμενο σχέδιο «Εγώ, ο Κολοκυθάκης» του Κλοντ Μπαρά, το «Μεγάλωσε αν Τολμάς» του Γκιγιόμ Κανέ, το βραβευμένο στο Φεστιβάλ του Βερολίνου «Centaur» του Ακτάν Αρίμ Κουμπάτ, και το «Κυνήγι Ανθρώπων» του Τάικα Γουατίτι (είναι ο σκηνοθέτης του επερχόμενου «Thor: Ragnarök»), πρόγραμμα μικρού μήκους από το Sundance και από ολόκληρο τον κόσμο, αμέτρητα βραβευμένα ντοκιμαντέρ, ελληνικές ταινίες όπως το «Park» της Σοφίας Εξάρχου και την «Ρόζα της Σμύρνης» του Γιώργου Κορδέλα - αυτά είναι όσα καταφέρνουν να ολοκληρώσουν στο ήμισυ την κινηματογραφική εμπειρία των θεατών του.
Δείτε εδώ αναλυτικά το ημερήσιο ωρολόγιο πρόγραμμα του 2017 Aegean Film Festival
Το άλλο μισό βρίσκεται στα workshops, σεμινάρια και ανοιχτές συζητήσεις, που αποτελούν θεμελιώδεις βάσεις του Φεστιβάλ από το ξεκίνημά του. Με το παράλληλο πρόγραμμα «Echoes» θα ενημερώσει το κοινό για την καταστροφή που προκαλεί ο άνθρωπος στο υγρό στοιχείο μέσα από πέντε ντοκιμαντέρ και μια ανοιχτή συζήτηση με τίτλο «Η αποκάλυψη της θάλασσας» με ομιλητές διακεκριμένοι επιστήμονες από την Ελλάδα και το εξωτερικό. Τέλος με την ανοιχτή συζήτηση «Curating 2017: Διαδίκτυο, Κινηματογράφος, και η Αναγέννηση της Τηλεόρασης», φέρνει ανθρώπους από μεγάλα τηλεοπτικά δίκτυα και οργανισμούς της Ελλάδας και του εξωτερικού, οι οποίοι θα μιλήσουν και θα ανταλλάξουν απόψεις με το κοινό για τις τεράστιες αλλαγές τόσο στο τηλεοπτικό όσο και στο κινηματογραφικό τοπίο.
Το διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Αιγαίου (Aegean Film Festival) διεξάγεται στην Πάτμο από τις 25 μέχρι και τις 30 Ιουλίου. Μεγάλος χορηγός του φεστιβάλ η COSMOTE TV, το Sundance TV, το Πνευματικό Κέντρο Δήμου Πάτμου, το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου, το National Geographic. Το φεστιβάλ βρίσκεται υπό την αιγίδα της UNESCO, την αιγίδα και την ευγενική υποστήριξη του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού (Ε.Ο.Τ.). και το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού Εκπαίδευση και Δια Βίου Μάθηση» με τη συγχρηματοδότηση της Ελλάδας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης." Το αφιέρωμα «Echoes – Revelations of the ocean» υλοποιείται στο Πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού Εκπαίδευση και Δια Βίου Μάθηση» και συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση (Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο ) και από εθνικούς πόρους, στο πλαίσιο των επετειακών εκδηλώσεων για τα 60 χρόνια του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου.
Αναζητήστε περισσότερες πληροφορίες για το Φεστιβάλ στην επίσημη σελίδα του στο ίντερνετ και ακολουθήστε το στο Facebook και το Instagram.