Φεστιβάλ / Βραβεία

Το 59ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης ξεκινά με τους «Κλέφτες Καταστημάτων» του Χιροκάζου Κόρε-Εντα

στα 10

Με τον φετινό Χρυσό Φοίνικα του Φεστιβάλ Καννών θα κάνει έναρξη το Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης, και θα κλείσει με το «Girl», την ταινία αποκάλυψη από το τμήμα Ενα Κάποιο Βλέμμα.

Flix Team
Το 59ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης ξεκινά με τους «Κλέφτες Καταστημάτων» του Χιροκάζου Κόρε-Εντα

Δύο από τις καλύτερες ταινίες του φετινού Φεστιβάλ Καννών θα σημάνουν την έναρξη και τη λήξη του 59ου Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης.

O μεγάλος νικητής του Χρυσού Φοίνικα στο Φεστιβάλ Καννών, το συναρπαστικό φιλμ «Κλέφτες Καταστημάτων» του Ιάπωνα Χιροκάζου Κόρε-Εντα, ανοίγει το Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης την Πέμπτη 1η Νοεμβρίου στο Ολύμπιον. Δέκα μέρες αργότερα, το Φεστιβάλ θα ολοκληρωθεί με το συγκλονιστικό «Κορίτσι») του μόλις 27χρονου Βέλγου Λουκάς Ντοντ, το οποίο απέσπασε τέσσερα μεγάλα βραβεία (σκηνοθεσίας, ερμηνείας, Queer Palm και Fipresci) στο τμήμα «Ενα Κάποιο Βλέμμα».

Διαβάστε ακόμη: To Φεστιβάλ Πρωτοποριακού Κινηματογράφου επιστρέφει. Καλύτερο από ποτέ!

Shoplifters 607

Ταινία έναρξης: «Κλέφτες Καταστημάτων» του Χιροκάζου Κόρε-Εντα

Ο κλέφτης Οσάμου και ο γιος του επιστρέφουν με τα κλοπιμαία τους σπίτι, όταν ξαφνικά συναντούν ένα μικρό κορίτσι εγκαταλελειμμένο στο κρύο. Της προσφέρουν στέγη, τροφή και την κάνουν να αισθανθεί μέλος της οικογένειάς τους. Ζουν μέσα στη φτώχεια, με μικροκλοπές, όμως αισθάνονται ευτυχισμένοι. Ωσπου ένα απρόσμενο γεγονός βάζει σε κίνδυνο τους δεσμούς που τους ενώνουν. Οι ήρωες του Κόρε-Εντα κλέβουν αντικείμενα, και ο ίδιος ο σκηνοθέτης, την καρδιά μας. Πιάνει τον θεατή απ’ το χέρι και τον προσκαλεί να γευματίσει με τους κλέφτες του μέσα στην παράγκα τους, τινάζοντας στον αέρα όποιο στερεότυπο και κανόνα τοποθετεί αυτούς τους ανθρώπους στην παρανομία. Εξαπατούν, παρανομούν, ζουν στο περιθώριο και την ανηθικότητα. Ταυτόχρονα, αγαπούν, σώζουν ζωές, παραδίδουν μαθήματα ανθρωπιάς και ξεγυμνώνουν το περίβλημα της κοινωνικής ηθικής, αφήνοντας εκτεθειμένο το νόμιμο και καθωσπρέπει. Η ταινία θα βγει στις αίθουσες σύντομα από την One from the Heart.

girl 607

Ταινία λήξης: «Κορίτσι» του Λουκάς Ντοντ

Η πανέμορφη έφηβη Λάρα προπονείται σκληρά για να γίνει μπαλαρίνα. Η πραγματική της μάχη, όμως, είναι ότι γεννήθηκε αγόρι και περιμένει να εγχειριστεί για να γίνει κορίτσι. Προπονείται μέχρι τελικής πτώσης, καμουφλάρει τα γεννητικά της όργανα με μονωτική ταινία κρύβοντας το σώμα που δεν επιθυμεί, και νιώθει τις εφηβικές της ορμόνες να εκρήγνυνται και να την εξωθούν στα άκρα. Το τέλειο υποστηρικτικό οικογενειακό περιβάλλον από τη μία πλευρά, το συγκεκαλυμμένο bulling που της ασκείται από τις αντίζηλες χορεύτριες από την άλλη, δημιουργούν έναν κλοιό που θα σπάσει σε μια στιγμή. Το ευαίσθητο θέμα της αλλαγής φύλου σε εφηβική ηλικία, αποκτά μέσα από το «Κορίτσι» μια νέα δική του διάσταση. Εμπνευσμένο από μια αληθινή ιστορία, το φιλμ είναι μια ιστορία δύναμης, επιμονής, διεκδίκησης και μεταμόρφωσης. Σαν μια αλλόκοτη «Λίμνη των Κύκνων», όπου το κορίτσι αυτή τη φορά, παγιδευμένο σε άλλο σώμα, θέλει να μεταμορφωθεί σε κύκνο, να φορέσει τις πουέντ και να χορέψει. Η ταινία θα βγει στις αίθουσες σύντομα από την Seven.

Διαβάστε ακόμη