Φεστιβάλ / Βραβεία

To Φεστιβάλ Πρωτοποριακού Κινηματογράφου επιστρέφει. Καλύτερο από ποτέ!

στα 10

Επειτα από απουσία τριών χρόνων, το Φεστιβάλ που ψάχνει πίσω από το σινεμά που καταναλώνουμε καθημερινά, κάνει ξανά την εμφάνισή του με πρεμιέρες, εκλεκτούς καλεσμένους, ανήσυχες επιλογές για μια ανήσυχη εποχή.

Flix Team
To Φεστιβάλ Πρωτοποριακού Κινηματογράφου επιστρέφει. Καλύτερο από ποτέ!

Προσανατολισμένο στο σινεμά που ξεφεύγει από τα όρια, που κοιτάζει βαθιά στην ιστορία του κινηματογράφου αλλά στρέφει το βλέμμα στο μέλλον, το Φεστιβάλ Πρωτοποριακού Κινηματογράφου έκανε μια παύση τριών χρόνων για να επιστρέψει με δύο διαγωνιστικά προγράμματα, αφιερώματα σε σπουδαίους δημιουργούς και μια επιλογή ταινιών που ξεκινούν από τον Σέρτζιο Λεόνε και καταλήγουν στους Velvet Underground.

Συνολικά το Φεστιβάλ θα προβάλει 100 ταινίες, αρκετές πρεμιέρες, αλλά και ταινίες που δεν θα προβληθούν σε διανομή στην Ελλάδα, επιλογές από όλον τον κόσμο και από κάθε είδος (μυθοπλασία, ντοκιμαντέρ, animation κ.ά.), αποκατεστημένα αριστουργήματα και μαζί τις νέες ταινίες των Ζαν-Λικ Γκοντάρ, Φιλίπ Γκραντριέ, Μαρκ Ράπαπορτ, Λαβ Ντιάζ.

Αναζητήστε περισσότερες πληροφορίες για το πρόγραμμα, τις ώρες προβολών, τις δωρεάν προβολές για το κοινό και τις παράλληλες δράσεις στο επίσημο site του 9ου Φεστιβάλ Πρωτοποριακού Κινηματογράφου.

Από το δελτίο Τύπου της διοργανωσης, ρίχνουμε μια ματιά στο φετινό πρόγραμμα του Φεστιβάλ Πρωτοποριακού Κινηματογράφου

Le Livre D' Image 607

Στην τελετή έναρξης, στις 17 Οκτωβρίου θα προβληθεί σε πρώτη προβολή το επαναστατικό, τολμηρό, αιρετικό και βαθιά κινηματογραφικό «Βιβλίο των Εικόνων» του Ζαν-Λικ Γκοντάρ, μετά την πρεμιέρα του στο Φεστιβάλ Καννών και λίγο πριν βγει στις αίθουσες. Μαζί θα προβληθεί και η ταινία με τίτλο «…μέσα από εικόνες, ήχους και μουσική των ταινιών που συμμετέχουν στο 9ο Φεστιβάλ Πρωτοποριακού Κινηματογράφου της Αθήνας», την οποία έχει συνθέσει η Ελένη Αλεξανδράκη.

The Season of the Devil 607

Διαγωνιστικό Τμήμα #1 | Aφηγηματικά + όχι Στο κεντρικό τμήμα του Φεστιβάλ θα δούμε πολυαναμενόμενες ταινίες, όπως τη νέα δουλειά του διακεκριμένου Φιλιππινέζου σκηνοθέτη Λαβ Ντίαζ, το τετράωρο μιούζικαλ «Ο Καιρός του Διαβόλου», μια σκληρή αλλά ταυτόχρονα ποιητική ροκ όπερα με εντυπωσιακή μαυρόασπρη κινηματογράφηση για το απολυταρχικό στρατιωτικό καθεστώς που επιβλήθηκε στις Φιλιππίνες στα τέλη της δεκαετίας του 1970. Ο Ντίαζ στρέφει την κάμερά του σε ένα χωριό που υποφέρει από διαφθορά, καταπάτηση κάθε ανθρώπινου δικαιώματος και παντελή έλλειψη ελευθερίας. Ομως σε κάθε βιασμό και ξυλοδαρμό ο Ντίαζ αντιπαραβάλλει ένα εύθυμο τραγούδι…. Στο Διεθνές Διαγωνιστικό θα δούμε ακόμα από το «Σοφία Αντίπολις» του Βιρζίλ Βερνιέ, ο οποίος τοποθετεί τη δράση του στην ομώνυμη βιομηχανική περιοχή της Γαλλίας, με επίκεντρο τον θάνατο ενός νεαρού κοριτσιού, μέχρι το «Μίλα» της Γαλλίδας φωτογράφου αρμένικης καταγωγής Βαλερί Mασαντιάν, παλιάς γνώριμης του φεστιβάλ, που παρακολουθεί με την κάμερά της έναν νεανικό έρωτα.

Fausto 607

Διαγωνιστικό Τμήμα #2 | Πρώτη Ματιά Το δεύτερο διαγωνιστικό τμήμα του Φεστιβάλ Πρωτοποριακού Κινηματογράφου απευθύνεται σε πρωτοεμφανιζόμενους δημιουργούς με «φρέσκια» ματιά. Ανάμεσα στις ταινίες που θα προβληθούν είναι το hip hop musical «Με λένε Μαΐσα» του Γκας Κρίγκερ, με θέμα την αστυνομική βία στην Αμερική, το «Fausto» της Αντρεα Μπούσμαν και το ντοκιμαντέρ του Φίλιπ Γέντικε «Σκάσε και Παίζε Πιάνο» (Shut up and Play the Piano), με ήρωα τον απρόβλεπτο και πολυτάλαντο μουσικό Τσίλι Γκονζάλες. Ο Γερμανός σκηνοθέτης θα παρευρεθεί στην προβολή. Μετά το τέλος της ταινίας (Σάββατο 20/10, 21:15) θα ακολουθήσει πάρτι στο «Σκουφάκι» (Σκουφά 47). Και οι εννιά ταινίες που συμμετέχουν στο διαγωνιστικο τμήμα των πρωτοεμφανιζόμενων είναι ταινία που προβάλλονται πρώτη φορά στην Ελλάδα.

Forpas

Mερικοί το Προτιμούν Mικρό Tο 9ο AAGFF υπόσχεται και ένα ενδιαφέρον πρόγραμμα με μικρού μήκους ταινίες. Εδώ θα είναι η Μάρτα Ματέους για να παρουσιάσει την ταινία της «Αγανα, Ξεραΐλα», αλλά και ο Αλκαίος Σπύρου ο οποίος γύρισε το «Aνίνα» (Ηνωμένο Βασίλειο) μέσα σε ένα πλοίο μεταφοράς κοντέινερ, χωρίς διαλόγους. Θα δούμε, μεταξύ άλλων, και μια ταινία από τη Σουηδία με τον Άρη Σερβετάλη: το «Οταν Πεθάνω θα Τελειώσει ο Κόσμος» της Tζένιφερ Ρέινσφορντ.

Cassandro 607

Νυχτερινές ιστορίες Το μεταμεσονύκτιο τμήμα περιλαμβάνει ταινίες-έκπληξη με χιούμορ και απρόσμενη οπτική που υπόσχονται να κάνουν πιο συναρπαστικά τα βράδια των ξενύχτηδων. Ανάμεσά τους η ταινία «Κασάνδρο, ο Εξωτικός!» (Cassandro, the Exotico!, 2018) της Μαρί Λοζιέ, στην οποία πρωταγωνιστεί ένας τραβεστί κατσέρ που καταρρίπτει πανηγυρικά όλα τα μάτσο στερεότυπα, και το απολαυστικό μικρό μιούζικαλ «Οι Σκληροί - Το Mιούζικαλ της Δράσης» (Hard Way: The Action Musical, 2017) του Ντάνιελ Φόγκελμαν το οποίο σατιρίζει τις γνωστότερες ταινίες δράσης.

Κοινωνική Σαπίλα

Αποκατεστημένες και Υπέροχες Τμήμα με ιστορικές ταινίες του βωβού και του ομιλούντος παγκόσμιου κινηματογράφου που έχουν αποκατασταθεί από την Ταινιοθήκη και άλλα σημαντικά κινηματογραφικά αρχεία. Θα προβληθούν, σε νέες κόπιες, από την «Κοινωνική Σαπίλα» του Στέλιου Τατασόπουλου (την πρώτη ταινία μυθοπλασίας που ασχολήθηκε με τη δεινή κατάσταση των άνεργων και φτωχών εργατικών πληθυσμών των αστικών κέντρων, αλλά και με τον συνδικαλισμό στην Ελλάδα), μέχρι το «Κάποτε στη Δύση» του Σέρτζιο Λεόνε και την «Εβδομη Σφραγίδα» του Ινγκμαρ Μπέργκμαν που δεν χρειάζονται ιδιαίτερες συστάσεις.

Gary Winongrand

Ειδικές προβολές Aνάμεσά σε μια επιλογή με ιδιαίτερα χαρακτηριστικά, ξεχωρίζει το κινηματογραφικό πορτραίτο της σπουδαίας γιαπωνέζας καλλιτέχνιδας Γιαγόι Κουσάμα με τίτλο Κουσάμα - Aπειρο (Kusama - Infinity, 2018) της Χέδερ Λεντς, αλλά και το ντοκιμαντέρ για τον διάσημο φωτογράφο Γκάρι Γουίνογκραντ με τίτλο «Γκάρι Γουίνογκραντ: Ολα Φωτογραφίζονται» (Garry Winogrand: All Things are Photographable, 2018) της Σάσα Γουότερς Φράιερ. Οι μουσικόφιλοι θα έχουν επίσης την τιμητική τους με μια σειρά από ταινίες μουσικής θεματολογίας που καταπιάνονται με διάσημα συγκροτήματα όπως οι Velvet Underground («Οι Velvet Underground Παίξαν στο Σχολείο μου» των Τόνι Σ. Τζανέλι και Ρόμπερτ Πιέτρι) και οι Slits («Εδώ για ν' Ακουστώ: Η Ιστορία των Slits» του Γουίλιαμ Ε. Μπάτζλεϊ). Ενδιαφέρον και το θέμα του ντοκιμαντέρ «Το Χόλιγουντ του Χίτλερ» του Ρούντιγκερ Ζούχσλαντ για τον προπαγανδιστικό κινηματογράφο του Τρίτου Ράιχ.

Joe Hill 607

Τα Tραγούδια της Eπανάστασης Στο τμήμα αυτό θα παρουσιαστούν ταινίες, από διαφορετικές χρονικές περιόδους και χώρες του κόσμου, με θέμα διάφορα κινήματα διεκδικήσεων που σφράγισαν την εποχή τους. Θα προβληθούν λιγότερο γνωστά ή και ξεχασμένα φιλμ για τραγούδια που ζωντανεύουν στη μνήμη μας επαναστατικά κινήματα, όπως «Η Μπαλάντα του Τζο Χιλ» (Joe Hill, 1971) toy Μπο Βίντερμπεργκ και το «Με Ποια Πλευρά Είσαι; Τραγούδια, Ποιήματα και Εμπειρίες από την Απεργία των Ανθρακωρύχων» (Which Side are you On?, 1985) του Κεν Λόουτς.

Unrest

Αφιερώματα Τα φετινά αφιερώματα σε σπουδαίους δημιουργούς του πρωτοποριακού σινεμά είναι τρία. Στον Μαρκ Ράπαπορτ, τον Αμερικάνο σκηνοθέτη του underground με επιλογή από το έργο του και την παγκόσμια πρεμιέρα της νέας ταινίας του, «Ο Παππούς της Αμερικής» του 2018. Στην Κινεζοβρετανή Σιαολού Γκουό με επιλογές από το έργο της και την ευρωπαϊκή πρεμιέρα του τελευταίου της φιλμ «Πέντε Αντρες κι ένας Καραβάτζιο». Και στον Γάλλο Φιλίπ Γκραντριέ με προβολή της νέας του ταινίας «Ανησυχία» σε ευρωπαϊκή πρεμιέρα.

Διαβάστε εδώ περισσότερα για τα τρία αφιερώματα του 9ου Φεστιβάλ Πρωτοποριακού Κινηματογράφου

Ταξίδι στα Κύθηρα 607

Aφιέρωμα στον σκηνογράφο Γιώργο Ζιάκα To αφιέρωμα σε συνεργασία με το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου, δίνει την αφορμή να ξαναθυμηθούμε κάποιες από τις σημαντικότερες ταινίες του Θόδωρου Αγγελόπουλου και μια ταινία του Γιώργου Σταμπουλόπουλου. Στο πλαίσιο αυτό, στις 23 Οκτωβρίου (19:30, αίθουσα Α’), θα παρουσιαστεί και το νέο βραβευμένο βιβλίο του καλλιτέχνη με τίτλο «Γιώργος Ζιάκας - Θέατρο, Κινηματογράφος, Ζωγραφική» (εκδόσεις Θεμέλιο), ενώ νωρίτερα, στις 19 Οκτωβρίου (19:00, Μουσείο Κινηματογράφου της Ταινιοθήκης της Ελλάδος), εγκαινιάζεται και έκθεση με τις μακέτες και τα σκηνικά του Γιώργου Ζιάκα από τις ταινίες των Θ. Αγγελόπουλου και Γ. Σταμπουλόπουλου. To αφιέρωμα τιτλοφορείται «Ζωγραφίζοντας την οθόνη» και θα προβληθούν οι ταινίες «Οι Κυνηγοί», «Ταξίδι στα Κύθηρα» και «Μεγαλέξαντρος» και «Δυο Ηλιοι στον Ουρανό».

Αναστενάρια

Μυήσεις Με αφορμή την επιλογή της Ελευσίνας ως Πολιτιστικής Πρωτεύουσας για το 2021, η Tαινιοθήκη της Ελλάδος διοργανώνει αφιέρωμα με ταινίες δημιουργών (Αντουανέτα Αγγελίδη, Ζαν Κοκτο, Ρούσσος Κούνδουρος, Αγγελος Φραντζής) εμπνεύστηκαν το θέμα τους από τις μυητικές τελετές, την ανθρωπολογία, την ελληνική και διεθνή μυθολογία. Η μύηση και οι τελετουργίες άλλωστε αποτελούν συστατικό στοιχείο του κινηματογράφου. Λόγω της θέσης της Ταινιοθήκης της Ελλάδος, που στεγάζεται στην Ιερά Οδό, αλλά και λόγω του μυητικού χαρακτήρα του κινηματογράφου εν γένει, η Ταινιοθήκη εγκαινιάζει το ενδιαφέρον αυτό αφιέρωμα, το οποίο θα συνεχιστεί και στις επόμενες διοργανώσεις του Φεστιβάλ Πρωτοποριακού Κινηματογράφου –μέχρι την έναρξη των εκδηλώσεων της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας.

Bell' Antonio 607

Το 9ο Φεστιβάλ Πρωτοποριακού Κινηματογράφου θα ολοκληρωθεί με την κλασική μαυρόασπρη ταινία «Μπελ Αντόνιο» (Bell' Antonio, 1960) του Μάουρο Μπολονίνι, με τον Μαρτσέλο Μαστρογιάνι και την Κλαούντια Καρντινάλε, σε σενάριο του Πιερ Πάολο Παζολίνι. Στην τελετή λήξης, σε επιμέλεια της σκηνοθέτη Ελένης Αλεξανδράκη, θα δοθεί μια συναυλία μικρού μήκους που τιτλοφορείται «Πρωτοποριακοί για την εποχή τους - ένας πρωτοποριακός συνδυασμός βιολί-βιολοντσέλο» με τον Φαίδωνα Μηλιάδη (βιολί) και τον Αλέξη Καραϊσκάκη-Νάστο (βιολοντσέλο).


Ξεφυλίστε πιο κάτω το πρόγραμμα και το ωρολόγιο πρόγραμμα του φεστιβάλ.



Αναζητήστε περισσότερες πληροφορίες για το πρόγραμμα, τις ώρες προβολών, τις δωρεάν προβολές για το κοινό και τις παράλληλες δράσεις στο επίσημο site του 9ου Φεστιβάλ Πρωτοποριακού Κινηματογράφου.

9ο Φεστιβάλ Πρωτοποριακού Κινηματογράφου Αφίσα