Επειτα από τρία χρόνια απουσίας, το Φεστιβάλ Πρωτοποριακού Κινηματογράφου της Αθήνας επιστρέφει από τις 17 μέχρι και τις 29 Οκτωβρίου στην Ταινιοθήκη και το Exile Room, με το βλέμμα πάντα στο μέλλον του σινεμά.
Οι πρώτες συστάσεις με το πρόγραμμά του Φεστιβάλ Πρωτοποριακού Κινηματογράφου γίνονται με τους τρεις εκλεκτούς καλεσμένους του και τα αφιερώματα στο έργο τους.
Διαβάστε ακόμη: To Exile Room παρουσιάζει τη φθινοπωρινή κολεξιόν ντοκιμαντέρ
Ο Φιλιπ Γκραντριέ, γνωστός και στην Ελλάδα, αφού το 2016 είχε παρουσιαστεί αφιέρωμά στο έργο του στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης, ξεχωρίζει για τις επιρροές του από το ντοκιμαντέρ και τη video art αλλά και για την έντονη χρήση του ανθρώπινου σώματος. Οπως αναφέρει και το επίσημο δελτίο του Φεστιβάλ Πειραματικού Κινηματογράφου; «Η θεματολογία του Φιλίπ Γκραντριέ συχνά προκαλεί: από τον σαδομαζοχισμό στο πρόσφατο «Αν και νύχτα» με πρωταγωνίστρια την ελληνικής καταγωγής Αριάν Λαμπέντ, μέχρι τον απρόσμενο έρωτα ενός κατά συρροή δολοφόνου και βιαστή για μια νεαρή παρθένα στο κινηματογραφικό του ντεμπούτο, το "Σκοτάδι"». Στο Φεστιβάλ θα προβληθούν επτά ταινίες του σκηνοθέτη «Σκοτάδι», «Μία λίμνη», «Αν και νύχτα», «Λευκή επιληψία», «Μπορεί η ομορφιά να ενίσχυσε την απόφασή μας: Μασάο Αντάτσι», «Φόνισσα» και «Ανησυχία». Η τελευταία είναι και η πιο πρόσφατη ταινία του που θα προβληθεί σε ευρωπαϊκή πρεμιέρα.
Η Σιαολού Γκουό, είναι εκτός από σκηνοθέτης και συγγραφέας, γνωστή στους πιο σινεφίλ κύκλους για την ταινία «Εκείνη, μια Κινέζα» που το 2009 είχε κερδίσει τη Χρυσή Λεοπάρδαλη στο Φεστιβάλ του Λοκάρνο το 2009. H Γκουό γεννήθηκε το 1973 και μεγάλωσε στην Κίνα, σε ένα χωριό ψαράδων, μέσα στη φτώχια, με τους αναλφάβητους παππούδες της. Στα 20 της χρόνια έφυγε για σπουδές στην Κινηματογραφική Ακαδημία του Πεκίνου και λίγα χρόνια μετά στο βρέθηκε στο National Film and Television School στο Λονδίνο όπου και ζει μόνιμα. To κινηματογραφικό της ντεμπούτο, το 2006 υπήρξε το docu-drama «Πως είναι το ψάρι σου σήμερα;» που προβλήθηκε στα Φεστιβάλ του Ρότερνταμ και του Σάντανς. Το 2007 έγραψε το πρώτο της μυθιστόρημα στα αγγλικά με τίτλο «Concise Chinese-English Dictionary for Lovers» το οποίο κέρδισε υποψηφιότητες για πολλά βραβεία. Το 9ο Φεστιβάλ Πειραματικού Κινηματογράφου θα δείξει σε ευρωπαϊκή πρεμιέρα το τελευταίο φιλμ της Σιαολού Γκουό «Πέντε άντρες κι ένας Καραβάτζιο» το οποίο παρακολουθεί την σχέση τεσσάρων ανδρών που ζουν στο Λονδίνο κι ενός στην Κίνα, με αφορμή το αντίγραφο ενός έργου του Καραβάτζιο. Η νομαδική τους περιπλάνηση θίγει την ρευστότητα των ταυτοτήτων σε ένα παγκοσμιοποιημένο περιβάλλον, και διανθίζεται με συζητήσεις πάνω σε ζητήματα φιλοσοφίας, τέχνης και ηθικής.
Από το «Our Stars» του Μαρκ Ράπαπορτ
O θρυλικός Μαρκ Ράπαπορτ είναι ένας από τους σημαντικότερους δημιουργούς του αμερικανικού underground από τη δεκαετία του '70 και μετά. Το 1978 σκηνοθέτησε το «The Scenic Route» που εντυπωσίασε για τις οπτικές του ακροβασίες, ενώ οι πιο γνωστές του ταινίες χρονολογούνται από τη δεκαετία του '90, το «Rock Hudson's Home Movies», «From the Journals of Jean Seberg» και «The Silver Screen: Color me Lavender», και οι τρεις χαρακτηριστικές της εμμονής του με τη διασημότητα. Το 2003 εγκατέλειψε τη Νέα Υόρκη και από το Παρίσι, το νέο του σπίτι, δημιουργεί μικρά video essays και online συλλογές, όλες με κεντρικό θέμα τον κόσμο του σινεμά. Το αφιέρωμα της Ταινιοθήκης με 16 από τις ταινίες του θα είναι το πιο εκτενές που έχει γίνει στο έργο του στην Ελλάδα, ενώ ο ίδιος θα βρίσκεται στην Αθήνα για ένα masterclass το Σάββατο 27 Οκτωβρίου από τις 12 μέχρι τις 2 στο Exile Room.
Διαβάστε ακόμη: Ταινιοθήκη της Ελλάδος: Στη δράση κολλάει το σίδερο