Φεστιβάλ / Βραβεία

O απόλυτος οδηγός επιβίωσης για το 55ο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης

of 10

10 μέρες, περισσότερες από 150 ταινίες, ένα Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης αντίδοτο στις άδειες ελληνικές αίθουσες. Ακολουθήστε πιστά τις οδηγίες μας για να επιβιώσετε.

O απόλυτος οδηγός επιβίωσης για το 55ο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης

Από τις 31 Οκτωβρίου μέχρι και τις 9 Νοεμβρίου, μεταφερόμαστε ψυχή και σώματι στη Θεσσαλονίκη για την 55η διοργάνωση του Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης.

Από το αφιέρωμα στον Ρόι Αντερσον μέχρι τη «Κοινωνική Σαπίλα» που αρίστευσε (!) στη ψηφοφορία του κοινού για τις ταινίες που θα αποτελέσουν το αφιέρωμα στα 100 Χρόνια του Ελληνικού Κινηματογράφου και από το θαυμαστό κόσμο του σύγχρονου ανεξάρτητου σινεμά μέχρι μερικούς από τους πιο ηχηρούς τίτλους της χρονιάς, το Flix συγκέντρωσε όλα όσα πρέπει να γνωρίζεις για το Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης σε έναν οδηγό επιβίωσης που οφείλεις να κρατήσεις ως πυξίδα για το επόμενο δεκαήμερο.

Το Flix θα σας ενημερώνει κάθε στιγμή για όλα όσα συμβαίνουν μέσα και έξω από τις αίθουσες του 55ου Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης στο ειδικό τμήμα του site που θα ανανεώνεται συνεχώς.


ΟΙ 10 ΤΑΙΝΙΕΣ ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΕΙΤΕ (Ο ΚΟΣΜΟΣ ΝΑ ΧΑΛΑΣΕΙ)

Love is Strange 607

Η Αγάπη είναι Παράξενη του Αϊρα Σακς [7/11, 22.30, Ολύμπιον και 8/11, 23.00, Φρίντα Λιάππα] / Το love story ανάμεσα στον Τζον Λίθγκοου και τον Αλφρεντ Μολίνα από τον σκηνοθέτη του «Keep the Lights On», ένα τρυφερό μανιφέστο για την αγάπη που δεν γνωρίζει ηλικία, συμβάσεις, όρια. Διαβάστε εδώ περισσότερα για το «H Αγάπη Είναι Παράξενη».

Fidelio (L'odyssée d'Alice)

Φιντέλιο - Η Οδύσσεια της Αλίκης της Λουσί Μπορλετό [3/11, 20.00, Τζον Κασσαβέτης και 4/11, 14.30, Τώνια Μαρκετάκη] / Το ντεμπούτο της Λουσί Μπορλετό με το βραβείο γυναικείας ερμηνείας στο Φεστιβάλ του Λοκάρνο για την Αριάν Λαμπέντ. Διαβάστε εδώ περισσότερα για το «Φιντέλιο - Η Οδύσσεια της Αλίκης».

deux jours une nuit 607

Δύο Μέρες, Μια Νύχτα των Ζαν-Πιερ και Λικ Νταρντέν [2/11, 20.15, Ολύμπιον] / Το αριστούργημα των αδελφών Νταρντέν, η ταινία που «κλειδώνει» οριστικά το θέμα οικονομική κρίση μέσα στο βλέμμα, το κορμί, την κίνηση... της Μαριόν Κοτιγιάρ. Διαβάστε περισσότερα για το «Δυο Μέρες, Μια Νύχτα».

A Pigeon Sat on a Branch Reflecting on Existence 607

Eνα Περιστέρι Eκατσε σ’ ένα Κλαδί Συλλογιζόμενο την Υπαρξή του του Ρόι Αντερσον [8/11, 21.00, Ολύμπιον) / Η ταινία που χάρισε στον Σουηδό Ρόι Αντερσον το Χρυσό Λέοντα στο 51ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Βενετίας, ένα φιλοσοφικό δοκίμιο για το τι σημαίνει να είσαι άνθρωπος στη μορφή ενός κινηματογραφικού ποιήματος προς πάσα χρήση. Διαβάστε εδώ περισσότερα για το «Eνα Περιστέρι Eκατσε σ’ ένα Κλαδί Συλλογιζόμενο την Υπαρξή του».

forget me not 607

Forget me Not του Γιάννη Φάγκρα [6/11, 18.00, Ολύμπιον και 7/11, 22.00, Τώνια Μαρκετάκη] / Η πολυαναμενόμενη επιστροφή του Γιάννη Φάγκρα, 13 χρόνια μετά το «Πες στη Μορφίνη Ακόμα την Ψάχνω» με μια ταινία γυρισμένη στον Βόρειο Ειρηνικό Ωκεανό, στη θάλασσα Μπέρινγκ, στην Αλάσκα και στη Νέα Ορλεάνη - rοad movie για έναν άντρα, μια γυναίκα και όλα όσα τους χωρίζουν. Διαβάστε εδώ περισσότερα για το «Forget me Not».

Magical Girl 607

Magical Girl του Κάρλος Βερμούτ [2/11, 15.00, Ολύμπιον και 3/11, 18.30, Φρίντα Λιάππα] / To «Χρυσό Κοχύλι» στο Φεστιβάλ του Σαν Σεμπαστιάν, η πιο πολυσυζητημένη ισπανική ταινία της χρονιάς, ένα οδοιπορικό στην ανθρώπινη μοναξιά μέσα από μια διαδρομή όσο αστεία τόσο ανθρώπινη. Ντουγρού για τον Χρυσό Αλέξανδρο. Διαβάστε εδώ περισσότερα για το «Magical Girl».

tribe 607

H Φυλή του Μίροσλαβ Σλαμποσπίτσκιι [1/11, 15.00, Ολύμπιον και 2/11, 17.30, Φρίντα Λιάππα] / Πρώτο βραβείο στην «Εβδομάδα Κριτικής» των Καννών για ένα εκρηκτικό ντεμπούτο από την Ουκρανία, που χωρίς λόγια μετατρέπει μια ιστορία που διαδραματίζεται μέσα σε ένα σχολείο κωφών σε μια πραγματική κινηματογραφική εμπειρία που ακούγεται δυνατά. Διαβάστε εδώ περισσότερα για τη «Φυλή».

Norway 607

Νορβηγία του Γιάννη Βεσλεμέ [5/11, 18.00, Ολύμπιον και 6/11, 22.00, Τώνια Μαρκετάκη] / Το μεγάλου μήκους ντεμπούτο του Γιάννη Βεσλεμέ, μια ιστορία για έναν βρικόλακα - καραγκιόζη στην Αθήνα των 80s, μια ταινία που παραδίνεται στον ρομαντισμό αφού πριν έχει βυθίσει τον θεατή σε μια φαντασμαγορία κάπου ανάμεσα στη ζωή και το θάνατο. Επίσημη συμμετοχή στο Διαγωνιστικό Τμήμα «East of the West» του Φεστιβάλ του Κάρλοβι Βάρι. Διαβάστε εδώ περισσότερα για τη «Νορβηγία».

Winter Sleep 607

Χειμερία Νάρκη του Νουρί Μπιλγκέ Τσειλάν [1/11, 22:15, Ολύμπιον] / Ο Χρυσός Φοίνικας του Φεστιβάλ Καννών, το έπος δωματίου του Νουρί Μπιλγκέ Τσεϊλάν («Μακριά», «Κλίματα», «Τρεις Πίθηκοι»), ο μεγαλύτερος Τούρκος σκηνοθέτης σε μια συνομιλία με τον Τσέχοφ, την Καππαδοκία και το πριν και το μετά μιας χώρας. Διαρκεί 196 λεπτά και ναι δεν έχουν συμφωνήσει όλοι πως είναι αριστούργημα. Σημαντικός λόγος για να διαμορφώσετε άποψη. Διαβάστε εδώ περισσότερα για τη «Χειμερία Νάρκη».

Force Majeure 607

Force Majeure του Ρούμπεν Έστλουντ [6/11, 23.15, Ολύμπιον και 9/11, 18.00, Ολύμπιον] / Ειδικό βραβείο της επιτροπής στο «Ενα Κάποιο Βλέμμα» στις Κάννες, μια ταινία αστεία και ταυτόχρονα εμπειρία για το τέλος του κόσμου ή εντάξει σε μικρογραφία όλα όσα θα συμβούν σε μια οικογένεια όταν βρεθεί σε ένα θέρετρο μετά την πτώση μιας χιονοστιβάδας! Διαβάστε εδώ περισσότερα για το «Force Majeure».

Βρείτε εδώ αναλυτικά το πρόγραμμα προβολών του 55ου Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης.


Goodnight Mommy 607

ΑΥΤΟΝ ΤΟΝ ΧΡΥΣΟ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟ ΠΟΙΟΣ ΘΑ ΤΟΝ ΠΑΡΕΙ;

Στο Διεθνές Διαγωνιστικό Πρόγραμμα του Φεστιβάλ διαγωνίζονται 14 πρώτες ή δεύτερες ταινίες απ' όλον τον κόσμο. Ανάμεσά τους σημειώστε ως μια από τις προβολές που θα διχάσουν το αλά «Funny Games» και ακόμη χειρότερα «Goodnight Mommy» της Βερόνικα Φραντς (συζύγου και μόνιμης συνεργάτιδος του Ούλριχ Ζάιντλ) και του Σεβερέν Φιαλά (φωτό), την ιστορία ενηλικίωσης - συμπαραγωγή Ελλάδας-Λετονίας-Γερμανίας «Modris» του Γιούρις Κουρσιέτις, το «She's Lost Control» της Ανια Μάρκαρτ για τη σχέση μιας σεξουαλικής θεραπεύτριας και τον ασθενή της, την «Αμνησία» της Νορβηγίδας Νίνι Μπουλ Ρόμπσαμ, το «Μάθημα» των Βούλγαρων Κριστίνα Γκρόζεβα και Πέταρ Βαλτσάνοφ που κέρδισαν το βραβείο πρωτοεμφανιζόμενου σκηνοθέτη στο Σαν Σεμπαστιάν, το «Μάθημα Αποκατάστασης» του νεαρού Ρώσου Ιβάν Ι. Τβερντόφσκι που ξεσκεπάζει την υποκρισία μιας ολόκληρης χώρας και το «Πλευρικοί Ανεμοι», ένα εικαστικό ποίημα από τον Εσθονό Μάρτι Χέλντε. Τα βαριά πυροβολικά είναι φυσικά το «Magical Girl», η «Φυλή», η «Νορβηγία» και το «Forget me Not» που θα πρωταγωνιστήσουν σίγουρα στα βραβεία. Η γνώμη των θεατών μετράει, αλλά το Χρυσό Αλέξανδρο θα τον κρίνουν αυτοί: Γκετς Σπίλμαν (Σκηνοθέτης - Αυστρία), Ράσα Σαλτί (Συγγραφέας, Επιμελήτρια, Προγραμματίστρια στο Φεστιβάλ του Τορόντο - Λίβανος), Μίρολιουμπ Βούτσκοβιτς (Κριτικός Κινηματογράφου, Διευθυντής Διεθνών Φεστιβάλ, Πρώην Διευθυντής του Κέντρου Κινηματογράφου της Σερβίας - Σερβία), Γιοάνα Λαπίσκα (Φεστιβάλ T-Mobile «New Horizons», Επικεφαλής του «Polish Days» - Πολωνία), Θανάσης Καραθάνος (Παραγωγός - Ελλάδα/Γερμανία).

Roy Andersson 607

Ο ΡΟΙ ΑΝΤΕΡΣΟΝ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΕΔΩ, ΑΛΛΑ ΟΙ ΤΑΙΝΙΕΣ ΤΟΥ ΑΡΚΟΥΝ ΚΑΙ ΠΕΡΙΣΣΕΥΟΥΝ;

Τον αγαπάμε σχεδόν ατταβιστικά. Γιατί κάθε του ταινία είναι σαν ένα ταμπλό πάνω στο οποίο μπορείς να απλώσεις κάθε σου ανησυχία για την ανθρώπινη ύπαρξη και το πώς αυτή μπορεί να γίνει υπέροχο σινεμά. Εχετε δει και θα ξαναδείτε τα «Τραγούδια από το Δεύτερο Οροφο» (2000) και το «Εσείς οι Ζωντανοί» (2007), αλλά να που ήρθε η στιγμή να ανακαλύψετε το ντεμπούτο του, το «Μια Ερωτική Ιστορία» του 1969 (που είχε βγει στις ελληνικές αίθουσες σε ανύποπτο χρόνο), τη δεύτερη ανέκδοτη στην Ελλάδα ταινία του με τίτλο «Γκίλιαπ» του 1975 (προσοχή: σε μια μόνο προβολή την πρώτη ημέρα του Φεστιβάλ στις 15.00) και φυσικά την πανελλήνια πρεμιέρα στο κλείσιμο του Φεστιβάλ του «Eνα Περιστέρι Eκατσε σ’ ένα Κλαδί Συλλογιζόμενο την Υπαρξή του», της ταινίας που χάρισε στον Αντερσον τον Χρυσό Λέοντα στο 71ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Βενετίας. Δυστυχώς, στο αφιέρωμα δεν περιλαμβάνονται οι μικρού και μεσαίου μήκους ταινίες, ενώ η απουσία του από τη Θεσσαλονίκη θα είναι αισθητή, αφού όποιος τον έχει συναντήσει ξέρει πως ο Σουηδός σκηνοθέτης λειτουργεί ως απαραίτητο συμπλήρωμα στα φιλμικά του αξιοπερίεργα.


MADE IN GREECE

Ηθελε δεν ήθελε, το 55ο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης θα γιορτάσει τα 100 Χρόνια του Ελληνικού Σινεμά όσο μεγαλοπρεπώς γινόταν υπό τις περιστάσεις, με τέσσερα τμήματα ελληνικών ταινιών, τα εξής ακόλουθα:

Βασίλισσα Αντιγόνη 607

Οι ταινίες του επίσημου προγράμματος: Το «Forget Me Not» του Γιάννη Φάγκρα, η «Νορβηγία» του Γιάννη Βεσλεμέ, η «Εκδίκηση του Διόνυσου» του Δημήτρη Κολλάτου, το «Πολκ» των Βλαδίμηρου Νικολούζου και Νίκου Νικολόπουλου, το «Ως το Κόκκαλο» του Θοδωρή Κουτσαυτή, η «Βασίλισσα Αντιγόνη» του Τηλέμαχου Αλεξίου (φωτό) και το «Dark Illusion» του Μάνου Καρυστινού. Εδώ εκτός από τις εγγυήσεις που φέρουν ο Φάγκρας και ο Βεσλεμές, κανείς δεν ξέρει τι μπορεί να περιμένει - ο εκ Βερολίνου Τηλέμαχος Αλεξίου έχει καλό παρελθόν στην παράδοση του queer σινεμά (ήταν πριν τρία χρόνια που είδαμε πάλι στη Θεσσαλονίκη την «Αφροδίτη στην Αυλή»), το δίδυμο των έμπειρων θεατρικά Βλαδίμηρου Νικολούζου και Νίκου Νικολόπουλου με την ιστορία της δολοφονίας του Τζορτζ Ουάσινγκτον Πολκ στη Θεσσαλονίκη κατά τη διάρκεια του Εμφυλίου υπόσχεται τουλάχιστον κάτι ενδιαφέρον, ενώ οι Θοδωρής Κουτσαυτής (εκ Γαλλίας) και ο Μάνος Καρυστινός έρχονται με δύναμη για να τους ανακαλύψουμε. Το θέμα «νέα ταινία του Δημήτρη Κολλάτου» άπτεται του πραγματικά «χωρίς κανένα... σχόλιο».

Στέλλα 607

Οι 20 ταινίες που αποτελούν το αφιέρωμα στα 100 Χρόνια Ελληνικό Σινεμά: Τα είπαμε, τα ξαναείπαμε και μπορεί και να τα ξαναπούμε, αλλά η λίστα με αυτές τις ταινίες δεν μπορεί να είναι αντιπροσωπευτική του ελληνικού σινεμά - και όχι μόνο επειδή μέσα της βρίσκεται η «Κοινωνική Σαπίλα» του Στέλιου Τατασόπουλου που ψηφίστηκε προφανώς «επίτηδες» από τα τρολς των social media για να πέσει γέλιο. Ναι, εδώ βρίσκονται και οι «Γενναίοι της Σαμοθράκης», το «κάποιος θα το έκανε κάποια στιγμή» double bill «Στέλλα» - «Στρέλλα» (όντως παίζει την Παρασκευή 7 Νοεμβρίου) και ο «Θίασος» που δεν του άξιζε να προβληθεί στον Παύλο Ζάννα. Διαβάστε αναλυτικά τα περί εορτασμού των 100 Χρόνων του Ελληνικού Σινεμά.

anemistiraw

Κάτι σαν Πανόραμα του ελληνικού σινεμά της χρονιάς: Χωρίς να γνωρίζει κανείς αν οι ταινίες πρόσφατης παραγωγής που δεν κάνουν πρεμιέρα στη Θεσσαλονίκη θα μείνει ως τμήμα και στα επόμενα χρόνια (επαναφέροντας το Πανόραμα που τόσο διακαώς ήθελαν κύκλοι του ελληνικού σινεμά) στο Φεστιβάλ μπορείτε να δείτε το «Xenia» του Πάνου Χ. Κούτρα, το «Μικρό Ψάρι» του Γιάννη Οικονομίδη, την «Εκρηξη» του Σύλλα Τζουμέρκα, το «Για Πάντα» της Μαργαρίτας Μαντά, το «Electra» του Πέτρου Σεβαστίκογλου, το «7 Θυμοί» του Χρήστου Βούπουρα, τη «Μητριαρχία» του Νίκου Κορνήλιου, τον «Ανεμιστήρα» του Δημήτρη Μπίτου (φωτό) και το «Α» του Στάθη Αθανασίου.

Τρεις Αυγουλιέρες Παραλίγο Τέσσερις

Οι βραβευμένες μικρού μήκους της Δράμας: Παραδοσιακά όσες ταινίες βραβεύθηκαν στο Φεστιβάλ Δράμας - από τον Χρυσό Διόνυσο μέχρι και με ειδική μνεία - προβάλλονται και στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης σε δύο προβολές - όχι τυχαία, μια την πρώτη Παρασκευή πάνω στην τελετή έναρξης και μια το δεύτερο Σάββατο πάνω στην τελετή λήξης. Διαβάστε περισσότερα για τα βραβεία του 37ου Φεστιβάλ Δράμας.


Kornel Mundruzco 607

Ο ΚΟΡΝΕΛ ΜΟΥΝΤΡΟΥΤΣΟ ΠΙΣΤΕΥΕΙ ΣΕ ΕΝΑΝ ΛΕΥΚΟ ΘΕΟ

Μέσα σε πέντε ταινίες έχετε καθαρίσει με έναν από τους καλύτερους σύγχρονους σκηνοθέτες, έναν γνήσιο ανανεωτή του ουγγρικού σινεμά που κοιτάζει με το ένα βλέμμα τον Μπέλα Ταρ και με το άλλο μια δική του εκδοχή πάνω στο πολιτικό σινεμά του σήμερα. Βραβευμένος με το μεγάλο βραβείο του τμήματος «Ενα Κάποιο Βλέμμα» ο «Λευκός Θεός» του θα ανοίξει το Φεστιβάλ και μέσα στις υπόλοιπες ημέρες εσείς μπορείτε να ανακαλύψετε τις τέσσερις προηγούμενες ταινίες του που με χρονολογική σειρά ξεκινούν από τις «Ευχάριστες Μέρες», τη «Γιοχάνα», φτάνουν στην πιο διάσημη ταινία του μέχρι σήμερα, το «Στο Δέλτα» και ολοκληρώνονται με το «Ο Στοργικός Γιος - Υπόθεση Φρανκεστάιν» που βρέθηκε στο Διαγωνιστικό των Καννών το 2010.


Kuzu 607

ΟΡΓΙΣΜΕΝΟΙ ΒΑΛΚΑΝΙΟΙ

Σαν ένα Φεστιβάλ μέσα στο Φεστιβάλ, το τμήμα «Ματιές στα Βαλκάνια» αποτελεί κάθε χρόνο ένα καθρέφτη μιας γεωγραφικής περιοχής που δεν σταμάτησε ποτέ να αποτελεί μια ανεξάντλητη πηγή για τον κόσμο που αλλάζει, άλλοτε βίαια, άλλοτε αποκαλυπτικά, σε κάθε περίπτωση πάντα με το βλέμμα στραμμένο στον άνθρωπο. Από την Τουρκία μέχρι τη Ρουμανία και από τη Βοσνία - Ερζεγοβίνη μέχρι τη Σλοβενία, 11 μεγάλου μήκους ταινίες και 7 μικρού έρχονται να συναντήσουν το μεγάλο αφιέρωμα στον σχετικά άγνωστο και άρα έτοιμο να ανακαλυφθεί Γιουγκοσλάβο Ζέλιμιρ Ζίλνικ που θα βρίσκεται στη Θεσσαλονίκη για να παρουσιάσει το σύνολο του έργου του. Σημειώστε για να μην μείνετε έξω από τα σίγουρα sold-out του προγράμματος τον «Αμνό» του Κουτλούγ Αταμάν (φωτό), το «Αυτοί Ειναι οι Κανόνες» του Ογκνιεν Σβίλιτσιτς, το «Δεύτερο Παιχνίδι» του Κορνέλιου Πορουμπόιου (θυμηθείτε το «Αστυνομία, Ταυτότητα» του 2009) και ξανά από την Τουρκία το «Σίβας» του Κάαν Μουζντετζί που βραβεύθηκε με ειδικό βραβείο της επιτροπής στο 71ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Βενετίας και βάζει υποψηφιότητα για την πιο τρυφερά άγρια παιδική ταινία της χρονιάς. Διαβάστε εδώ περισσότερα για το τμήμα «Ματιές στα Βαλκάνια».


Ramin Bahrani 607

ΡΑΜΙΝ ΜΠΑΧΡΑΝΙ: ΕΝΑΣ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΣ ΑΠΟ ΤΟ ΙΡΑΝ (Η ΚΑΙ ΤΟ ΑΝΤΙΣΤΡΟΦΟ)

Το ότι ο Ραμίν Μπαχράνι δεν έχει βρεθεί ακόμη στα Οσκαρ ή δεν του έχει προταθεί να σκηνοθετήσει μια ταινία ας πούμε της Marvel είναι γιατί παραμένει πεισματικά ανεξάρτητος με έναν τρόπο που θυμίζει έναν μικρό επαναστάτη που θέλει να κάνει το δικό του no matter what. Οι ταινίες του είναι όλες από καλές και πάνω (και πιο πάνω), με συμμετοχές και βραβεία σε μεγάλα Φεστιβάλ και all-star cast που καλύπτουν από τον Ζακ Εφρον μέχρι τον Αντριου Γκάρφιλντ. Οσοι θυμούνται το «Man Push Cart» του 2005 και «Chop Shop» του 2007 ξέρουν καλά για ποιον μιλάμε, αλλά μερικές από τις πιο ωραίες του ταινίες δεν βγήκαν ποτέ στην Ελλάδα ή έχουν δει απλά ελάχιστοι. Δεν πρέπει να χάσετε με τίποτα το αριστουργηματικό «Αντίο Σόλο» του 2008, το «Με Κάθε Κόστος» του 2012 και φυσικά τη νέα του ταινία που διαγωνίστηκε για το Χρυσό Λέοντα στο 71ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Θεσσαλονίκης «99 Σπιτικά». Μαζί στο αφιέρωμα και μερικές από τις καλύτερες μικρού μήκους ταινίες του, μια, τα «Σκυλιά» γυρισμένη στη Θεσσαλονίκη το 2005.

55ο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης 607

ΤΙ ΘΑ ΣΥΖΗΤΗΘΕΙ ΦΕΤΟΣ ΣΤΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

  • H συναυλία της Χάνα Συγκούλα, που ως μια «grande damme» του παγκόσμιου σινεμά θα βρεθεί στη Θεσσαλονίκη για να προλογίσει μερικές από τις καλύτερες ταινίες της και παρεπιπτόντως θα πει... και ένα τραγούδι σε ένα event που θα συζητηθεί.
  • Ο Φατίχ Ακίν που είναι πάντοτε η «ψυχή του πάρτι» και θα βρεθεί στη Θεσσαλονίκη για την πρώτη προβολή του πολυσυζητημένου «The Cut» που διαγωνίστηκε στο 71ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Βενετίας.
  • Η βράβευση των τεσσάρων ανθρώπων του ελληνικού σινεμά (Παντελής Βούλγαρης, Λάκης Παπαστάθης, Βούλα Ζουμπουλάκη, Αννα Συνοδινού) που θα τιμήσει το Φεστιβάλ στο κλείσιμο ενός «σίριαλ» χωρίς ιδιαίτερους θεατές.
  • Το overdose Ελλήνων επαγγελματιών του σινεμά που θα ανέβει κυρίως τις τελευταίες ημέρες του Φεστιβάλ (είναι οι ημέρες που διεξάγεται το Crossroads και η προβολή των Works in Progress στην Αγορά)
  • Τα καυτά θέματα της θέσης του Γενικού Διευθυντή στο Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου, του Προέδρου στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης και της ιστορίας με την απόσυρση των ταινιών από το Φεστιβάλ του Λουγκάνο που τρέχει σε παράλληλη δράση.
  • Το πάρτι της Αγοράς το τελευταίο Σάββατο - εγγύηση για «άδειασμα» από την φεστιβαλική υστερία.
  • Η μια εκείνη ταινία - που κανείς δεν ξέρει ποια είναι κάθε φορά - που ξαφνικά θα αποκτήσει hype και όλο το Φεστιβάλ θα ψάχνει ένα τρόπο να τη δει.

Το Flix θα σας ενημερώνει κάθε στιγμή για όλα όσα συμβαίνουν μέσα και έξω από τις αίθουσες του 55ου Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης στο ειδικό τμήμα του site που θα ανανεώνεται συνεχώς.

55ο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης 607


Χρήσιμες Πληροφορίες:

  • Τα εισιτήρια για τις προβολές του Φεστιβάλ κοστίζουν 6 ευρώ.
  • Αν αγοράσετε εισιτήρια μέσω του www.filmfestival.gr η τιμή τους είναι 5 ευρώ.
  • Δύο είναι τα εκδοτήρια στη Θεσσαλονίκη: Ενα στην Πλατεία Αριστοτέλους (ώρες λειτουργίας: 10:00-24:00) και ένα έξω από την είσοδο των αιθουσών στο Λιμάνι (ώρες λειτουργίας: 11:00-19:00)
  • Διατίθεται και φέτος η κάρτα Cine Kάρτα f. Διαβάστε εδώ πως μπορείτε να την αποκτήσετε και ποια είναι τα προνόμιά της.
  • Διατίθενται κουπόνια προβολών - 10 κουπόνια ανταλλάξιμα με 10 εισιτήρια, τα οποία είναι διαθέσιμα στο πωλητήριο του Φεστιβάλ. Για την είσοδό σας στις προβολές είναι απαραίτητη η έκδοση εισιτηρίου στα ταμεία του Φεστιβάλ. Τα εισιτήρια που έχουν εκδοθεί με κουπόνια προβολών δεν επιστρέφονται και δεν ανταλλάσσονται. Δεν υπάρχει η δυνατότητα τηλεφωνικής κράτησης.
  • Υπάρχει δυνατότητα τηλεφωνικής κράτησης εισιτηρίων στον αριθμό 231 220 2250 (ώρες λειτουργίας: 10:00-21:00)
  • Οι φοιτητές, οι κάτοχοι Κάρτας Πολιτισμού, οι άνεργοι και τα άτομα των 65 ετών δικαιούνται ελεύθερη είσοδο –εφόσον υπάρχουν κενές θέσεις– στις προβολές με ώρα έναρξης έως και τις 15:00. Απαραίτητη είναι η έκδοση μηδενικού εισιτηρίου με την επίδειξη φοιτητικής ταυτότητας / Κάρτας Πολιτισμού / κάρτας ανεργίας / αστυνομικής ταυτότητας αντίστοιχα. Εκδίδεται εισιτήριο μόνο την ημέρα της προβολής. Δεν υπάρχει δυνατότητα επιστροφής ή αλλαγής του εισιτηρίου.
  • To ωρολόγιο πρόγραμμα του Φεστιβάλ κοστίζει μόλις 1 ευρώ. Είναι απαραίτητο αν δεν υπάρχει wi-fi εκεί που βρίσκεστε.
  • Οι αίθουσες Ολύμπιον, Τώνια Μαρκετάκη, Φρίντα Λιάππα, Τζον Κασσαβέτης και Σταύρος Τορνές είναι προσβάσιμες σε άτομα με κινητικά προβλήματα.
  • Ακολουθήστε το 55ο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης στο Instagram, στο Facebook, στο Twitter και φυσικά στο επίσημο site του.
  • To hashtag για το φετινό Φεστιβάλ είναι #tiff55

Το Flix θα σας ενημερώνει κάθε στιγμή για όλα όσα συμβαίνουν μέσα και έξω από τις αίθουσες του 55ου Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης στο ειδικό τμήμα του site που θα ανανεώνεται συνεχώς.