Φεστιβάλ / Βραβεία

Κάννες 2014: Στο «White God» του Κορνέλ Μούντρουτσο το βραβείο στο «Ενα Κάποιο Βλέμμα»

στα 10

Δόθηκαν πριν από λίγο τα βραβεία του τμήματος «Ενα Κάποιο Βλέμμα», με μεγάλο νικητή το «White God» του Ούγγρου Κορνέλ Μούντρουτσο.

Κάννες 2014: Στο «White God» του Κορνέλ Μούντρουτσο το βραβείο στο «Ενα Κάποιο Βλέμμα»

H επιτροπή των Αργεντινού σκηνοθέτη Πάμπλο Τραπέρο, του Προέδρου της Criterion Collection Πίτερ Μπέικερ, της Σκανδιναβής ηθοποιόυ Μαρία Μπονβί, της Γαλλίδας ηθοποιού Τζεραλντίν Παιλάς και του Σενεγαλέζου σκηνοθέτη Μουσά Τουρέ απένειμε το μεγάλο βραβείο του «Ενα Κάποιου Βλέμματος» στο «White God» του Ούγγρου Κορνέλ Μούντρουτσο, στην τέταρτη παρουσία στο Φεστιβάλ Καννών μετά τα «Johanna» («Ενα Κάποιο Βλέμμα» το 2005), «Delta» (Διαγωνιστικό Τμήμα το 2008), «Tender Son: The Frankenstein Project» (Διαγωνιστικό Τμήμα το 2010).

Το τολμηρό κινηματογραφικά «White Dog» έχει για πρωταγωνιστή του έναν ημίαιμο σκύλο - δείτε εδώ τις περιπέτειες του στις Κάννες - που προσπαθεί να επιβιώσει, καθώς ένα 12χρονο κορίτσι προσπαθεί να τον βρει για να τον φέρει και πάλι στο σπίτι του, αλλά κυρίως έχει εντυπωσιακές σκηνές με 200 περίπου σκυλιά στην ίδια σκηνή και μια σαφή παραβολή, όπως υποστήριξε και ο ίδιος ο Μούντρουτσο, για την εξέγερση των αδυνάτων (βλ. σκύλων) απέναντι στην άνοδο των νεοναζιστών στη χώρα του.

Διαβάστε εδώ τη γνώμη του Flix για το «White God» του Κορνέλ Μούντρουτσο.

2

To Βραβείο της Επιτροπής πήγε στον Σουηδό Ρούμπερ Οστλουντ για το «Turist», που αφηγείται την ιστορία μιας οικογένειας που πηγαίνει για σκι σε ένα θέρετρο και όλα όσα θα συμβούν μετά την πτώση μιας χιονοστιβάδας.

Το Ειδικό Βραβείο της Επιτροπής πήγε στον Βιμ Βέντερς και τον Τζουλιάνο Ριμπέιρο Σαλγκάντο για το ντοκιμαντέρ «The Salt of the Earth» που αφηγείται την ιστορία του Βραζιλιάνου φωτογράφου Σεμπαστιάο Σαλγκάντο, πατέρα του συνσκηνοθέτη.

Διαβάστε εδώ τη γνώμη του Flix για το «The Salt of the Earth».

2

Βραβείο ανδρικής ερμηνείας δόθηκε στον Αβορίγινα ηθοποιό Ντέιβιντ Γκουλπίλ (ήταν ο νεαρός πρωταγωνιστής του «Walkabout» του Νίκολας Ρεγκ) για την ερμηνεία του στο «Charlie's Country» του Ρολφ Ντε Χέερ και βραβείο για το καλύτερο καστ δόθηκε στο «Party Girl» των Μαρί Αματσουκελί, Κλερ Μπεργκέρ και Σάμουελ Τις, το οποίο άνοιξε επίσημα και το «Ενα Κάποιο Βλέμμα».

To «Xenia» του Πάνου Χ. Κούτρα που διαγωνιζόταν στο «Ενα Κάποιο Βλέμμα» μπορεί να έφυγε χωρίς βραβείο, αλλά παρέμεινε μια από τις πιο ισχυρές παρουσίες στο τμήμα, με κριτική αποδοχή, φανατικούς θαυμαστές και πωλήσεις σχεδόν σε όλον τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη:

Διαβάστε εδώ όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για το 67ο Φεστιβάλ Καννών που φέτος διεξάγεται από τις 14 έως και τις 25 Μαΐου. Το Flix βρίσκεται εκεί και σας μεταφέρει συνεχώς ό,τι θα συμβαίνει μέσα και έξω από τις αίθουσες.