Φεστιβάλ / Βραβεία

Λοκάρνο 2014: Βραβείο στην Αριάν Λαμπέντ για το «Fidelio (L'odyssée d'Alice)»

στα 10

Συνεχίζοντας με διακρίσεις τη διεθνή της καριέρα, η Αριάν Λαμπέντ κέρδισε το βραβείο γυναικείας ερμηνείας στο 67ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Λοκάρνο για την ταινία «Fidelio (L'odyssée d'Alice)», δεύτερο σε διεθνές φεστιβάλ μετά από το βραβείο στη Βενετία για το «Attenberg» της Αθηνάς Τσαγγάρη.

Λοκάρνο 2014: Βραβείο στην Αριάν Λαμπέντ για το «Fidelio (L'odyssée d'Alice)»

«Σε αυτήν την ταινία ήθελα να δημιουργήσω μια ρευστή κίνηση, κάτι ζωντανί, να δείξω τι είδους αισθησιασμός μπορεί να πηγάζει από ένα κλειστό πλοίο. Μου αρέσουν οι προκλήσεις, τα νέα πράγματα και αυτή η ταινία ήταν για μένα κάτι νέο. Οπως πάντοτε λέω όλα στην καριέρα μου έγιναν από τύχη. Ηθελα να γίνω χορεύτρια... Αλλά τελικά δεν έγινα.»

Ετσι περιγράφει η Αριάν Λαμπέντ το ρόλο της στο «Fidelio (L'odyssée d'Alice)», ντεμπούτο της ηθοποιού Λουσί Μπορλετό, που της χάρισε το Βραβείο Γυναικείας Ερμηνείας στο 67ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Λοκάρνο. Στο φιλμ η Λαμπέντ υποδύεται τη δεύτερη μηχανικό ενός φορτηγού πλοίου που ανακαλύπτει πως ο ο προκάτοχός της έχει πεθάνει και πως ο κυβερνήτης είναι ο πρώτος της μεγάλος έρωτας. Στη διάρκεια του ταξιδιού θα ανακαλύψει το ημερολόγιο του πρώην δεύτερη μηχανικού και μέσα από τις αφηγήσεις του, που ξεκινούν από μηχανικά προβλήματα και φτάνουν μέχρι τις σεξουαλικές του ανησυχίες, θα αναγκαστεί να αναθεωρήσει τη ζωή της.

2 Σκηνή από το «Fidelio (L'odyssée d'Alice)»

H Αριάν Λαμπέντ βρέθηκε φέτος στο Φεστιβάλ του Λοκάρνο με δύο ταινίες, αφού εκτός από το «Fidelio (L'odyssée d'Alice)» στο οποίο συμπρωταγωνιστεί με τον Μελβίλ Πουπό, έπαιξε και στο «Love Island» της Βόσνιας Γιασμίλα Ζμπάνιτς. Προσεχώς, θα δούμε περισσότερη Αριάν Λαμπέντ στο «The Lobster» του Γιώργου Λάνθιμου και στο «Spiritismes» του Γκάι Μάιντιν.

Διαβάστε ακόμη: Με δύο ταινίες η Αριάν Λαμπέντ στο 67ο Φεστιβάλ του Λοκάρνο

2

Με ηχηρή την απουσία του «A Blast» του Σύλλα Τζουμέρκα που ήταν μια από τις αγαπημένες ταινίες των κριτικών, αλλά και της Αγγελικής Παπούλια που συζητιόταν έντονα για το Βραβείο Γυναικείας Ερμηνείας που πήγε τελικά στην Αριάν Λαμπέντ (συμπρωταγωνίστρια της Παπούλια στις «Αλπεις» του Γιώργου Λάνθιμου), η κριτική επιτροπή του φετινού Φεστιβάλ, με πρόεδρο τον Τζιανφράνκο Ρόσι του «Sacro GRA» έδωσε τα παρακάτω βραβεία:

  • Χρυσή Λεοπάρδαλη: «Mula sa kung ano ang noon» του Λαβ Ντιάζ (Φιλίππινες)
  • Βραβείο της Επιτροπής: «Listen Up Philip» του Αλεξ Ρος Πέρι (ΗΠΑ)
  • Βραβείο Σκηνοθεσίας: Πέντρο Κόστα για το «Cavalo Dinheiro» (Πορτογαλία)
  • Βραβείο Γυναικείας Ερμηνείας: Αριάν Λαμπέντ για το «Fidelio (L'odyssée d'Alice)» της Λουσί Μπορλετό (Γαλλία)
  • Βραβείο Ανδρικής Ερμηνείας: Αρτέμ Μπιστρόφ για το «Durak» του Γιούρι Μπικόφ (Ρωσία)
  • Ειδική Μνεία: «Ventos de Agosto» του Γκαμπριέλ Μασκάρο (Βραζιλία)

Διαβάστε ακόμη: