Φεστιβάλ / Βραβεία

Λοκάρνο 2014: Ο Ρομάν Πολάνσκι ακυρώνει την επίσκεψή του στο Φεστιβάλ μετά από διαμαρτυρίες

στα 10

Με ανακοίνωσή του ο Ρομάν Πολάνσκι ακυρώνει την προγραμματισμένη του επίσκεψη στο 67ο Φεστιβάλ του Λοκάρνο, όπου θα βραβευόταν και θα προλόγιζε μια υπαίθρια προβολή της τελευταίας του ταινίας «Αφροδίτη με τη Γούνα».

Λοκάρνο 2014: Ο Ρομάν Πολάνσκι ακυρώνει την επίσκεψή του στο Φεστιβάλ μετά από διαμαρτυρίες

O Ρόμαν Πολάνσκι θα ήταν τιμώμενο πρόσωπο στο 67ο Φεστιβάλ του Λοκάρνο που διεξάγεται αυτές της ημέρες στην ελβετική πόλη. Εκτός από το βραβείο για την καριέρα του, θα προλόγιζε και στο θερινό σινεμά του Φεστιβάλ στην Πλατεία Grande την Πέμπτη 14 Αυγούστου την τελευταία του ταινία «Αφροδίτη με τη Γούνα», αλλά και θα έδινε ένα masterclass για τους φεστιβαλιστές και τους νέους κινηματογραφιστές του προγράμματος «Locarno Summer Academy».

Η απόφαση, όμως, του Φεστιβάλ ξεσήκωσε αντιδράσεις από όσους πιστεύουν πως ο Πολάνσκι δεν πρέπει να κυκλοφορεί ελεύθερος και θα έπρεπε να εκδοθεί στις Ηνωμένες Πολιτείες, όπου και κινδυνεύει με σύλληψη από τη στιγμή που εγκατέλειψε την Αμερική το 1977, μετά από την καταδίκη του για ερωτική συνεύρεση με την 13χρονη τότε Σαμάνθα Γκέιμερ.

Διαβάστε εδώ το ιστορικό της πολύκροτης υπόθεσης που κρατά τον Ρομάν Πολάνσκι εκτός Αμερικής τις τελευταίες τέσσερις δεκαετίες.

Με ανακοίνωσή του ο Ρομάν Πολάνσκι ακύρωσε, λοιπόν, την επίσκεψή του στο Φεστιβάλ του Λοκάρνο, αναφέροντας τα εξής: «Αγαπητοί φίλοι, είμαι στη δυσάρεστη θέση να σας ενημερώσω πως έχοντας αναλογιστεί το μέγεθος των εντάσεων και των αντιδράσεων που προκαλεί ανάμεσα σε όσους εναντιώνονται στην επίσκεψή μου, η προγραμματισμένη μου εμφάνιστη στο Φεστιβάλ του Λοκάρνο, ακόμη κι αν σέβομαι τις απόψεις τους, πρέπει να ακυρώσω με βαριά καρδιά την επίσκεψή μου. Είμαι βαθιά θλιμμένος που σας απογοητεύω.»

Να θυμίσουμε εδώ πως ο Πολάνσκι το 2009 είχε συλληφθεί στην Ελβετία, καλεσμένος τότε του κινηματογραφικού φεστιβάλ της Ζυρίχης, χωρίς ωστόσο οι ελβετικές αρχές να εκδόσουν ένταλμα σύλληψής του στις ΗΠΑ, αλλα αναγκάζοντάς τον σε οκτάμηνο κατ' οίκον περιορισμό (διαβάστε περισσότερα εδώ).

Με βιντεοσκοπημένη ανακοίνωση του, ο Διευθυντής του Φεστιβάλ Κάρλο Τσατριάν δήλωσε πως η ακύρωση της επίσκεψης του Πολάνσκι σήμανε την πιο «σκοτεινή ώρα» της θητείας του. Ανάμεσα σε άλλα σημείωσε: «Νιώθω πως αυτή τη φορά κάποιες θέσεις ξεπέρασαν τα όρια και μέσω λεκτικής βίας και χειραγώγηση της πραγματικότητας μεταμορφώθηκαν σε μια μη αποδεκτή επίθεση στην ανθρώπινη αξιοπρέπεια. Κατανοώ και σέβομαι την απόφαση του Ρομάν Πολάνσκι και ελπίζω ειλικρινά πως αυτή η χαμένη ευκαιρία δεν θα χαιρετιστεί ως νίκη για όσους θέλουν να χαλιναγωγήσουν το Φεστιβάλ, αλλά πως θα γίνει μια πλατφόρμα για να επαναλανσαριστεί σαν ένας χώρος φιλοξενίας και ελευθερίας.»

Δείτε εδώ ολόκληρη την ανακοίνωση του Κάρλο Τσατριάν:


Διαβάστε ακόμη: