Buzz

Τα e-mails που αθωώνουν τον Ρομάν Πολάνσκι!

στα 10

Η πολύκροτη δικαστική υπόθεση του Ρομάν Πολάνσκι που τον κρατά εκτός Αμερικής εδώ και τέσσερις δεκαετίες παίρνει μια αναπάντεχη τροπή μετά από μια σειρά e-mails που αποδεικνύουν πως η αθώωση του είναι θέμα... τεχνικό.

Τα e-mails που αθωώνουν τον Ρομάν Πολάνσκι!

Ηταν 1977, όταν ο Ρομάν Πολάνσκι έφυγε και δεν ξαναγύρισε ποτέ στις Η.Π.Α., θέλοντας με αυτόν τον τρόπο να γλιτώσει την καταδίκη για το βιασμό της 13χρονης Σαμάνθα Γκέιλι, σε μια από τις πιο πολύκροτες δικαστικές υποθέσεις που έχουν γραφτεί στην ιστορία του παγκόσμιου σινεμά.

Από τότε και μέχρι σήμερα, οι αποκαλύψεις δεν έχουν σταματήσει για τα όσα συνέβησαν εκείνη τη μοιραία ημέρα στη βίλα του Τζακ Νίκολσον, ο Πολάνσκι δεν επέστρεψε ποτέ στην Αμερική, δεν βρέθηκε ούτε στην απονομή της Ακαδημίας, όταν κέρδισε το Οσκαρ Σκηνοθεσίας για τον «Πιανίστα», κινδυνεύοντας σε κάθε του ταξίδι να συλληφθεί και να παραδοθεί στις αμερικάνικες αρχές, ενώ το 2008 η υπόθεση ήρθε ξανά στην επικαιρότητα με τα νέα στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα μέσα από το ντοκιμαντέρ «Roman Polanski: Wanted and Desired» και το 2009 ο Πολάνσκι συνελήφθη στην Ελβετία, η οποία ωστόσο τον άφησε ελεύθερο αρνούμενη να εκδώσει ένταλμα σύλληψης του στην Αμερική.

Διαβάστε ακόμη: Το κορίτσι που καταδίκασε για πάντα τον Ρομάν Πολάνσκι.

Μια σειρά από e-mails, όμως που διέρρευσαν στη δημοσιότητα, δίνουν μια νέα αναπάντεχη τροπή στην υπόθεση αφού ο δικαστής του Ανώτατου Δικαστηρίου του Λος Αντζελες, Λάρι Π. Φίντλαρ, υποστηρίζει πως αν ο Πολάνσκι επέστρεφε στην Αμερική για να δικαστεί, το πιο πιθανό θα ήταν να αθωωθεί, όχι σε σχέση με τα γεγονότα της υπόθεσης, αλλά λόγω κακοδικίας του πίσω στο 1977.

Ο δικαστής Λόρενς Α. Ρίτενμπαντ, που ήταν τότε Πρόεδρος του Δικαστηρίου, αποκαλύφθηκε (τα περισσότερα από αυτά τα γεγονότα βρίσκονται στο ντοκιμαντέρ της Μαρίνα Ζένοβιτς «Roman Polanski: Wanted and Desired») ότι - παρά τη δεοντολογία - είχε συζητήσει την υπόθεση με τους δημοσιογράφους καθώς αυτή ήταν σε εκκρεμότητα και είχε δηλώσει στους δικηγόρους των δύο πλευρών την πλευρά που θα έπρεπε να υποστηρίξουν.

2

Στα e-mails που κυκλοφόρησαν, ο Φίντλαρ συμπληρώνει επίσης τις φοβίες που είχε αν τελικά ήταν αυτός που θα δίκαζε τον Πολάνσκι και θα τον αθώωνε για κακοδικία: «Αφού ο νόμος ήταν με το πλευρό του λόγω της κακοδικίας του Ρίτενμπαντ, ήμουν σίγουρος πως αν ποτέ γύριζε πίσω η καριέρα μου θα τελείωνε για πάντα. Εχω πει σε πολλούς δικαστές μέσα στα χρόνια πως λυπάμαι όποιον θα έχει την τύχη να τον δικάσει.»

Οι δικηγόροι του Πολάνσκι έχουν ειδοποιήσει το δικαστήριο για τα e-mails και αναμένουν να ανοίξει ξανά η υπόθεση που όπως όλα δείχνουν μπορεί να κυρήξει τον Πολάνσκι αθώο.

Διαβάστε ακόμη: