Buzz

To κορίτσι που καταδίκασε για πάντα τον Ρόμαν Πολάνσκι

στα 10

Μπορεί τα χρόνια να έχουν περάσει, αλλά η μοιραία συνάντηση του Ρόμαν Πολάνσκι με τη Σαμάνθα Γκέιμερ δεν θα ξεχαστεί ποτέ και τo βιβλίο «The Girl» που θα κυκλοφορήσει το Σεπτέμβριο απειλεί να (ξανα) πει την ιστορία από την αρχή...

To κορίτσι που καταδίκασε για πάντα τον Ρόμαν Πολάνσκι

Εχουν περάσει 35 χρόνια από το 1977, τη χρονιά που η Σαμάνθα Γκέιμερ υποστηρίζει πως ο Ρόμαν Πολάνκσι τη βίασε στη βίλα του Τζακ Νίκολσον στο Λος Αντζελες, όταν ήταν 13 ετών και είχε βρεθεί εκεί μετά από έκκληση του σκηνοθέτη προς τη μητέρα της με σκοπό να φωτογραφίσει το κορίτσι για τη Vogue.

Τα ανατριχιαστικά γεγονότα, έτσι όπως πολλές φορές έχει περιγράψει η Γκέιμερ, υπήρξαν η εκκίνηση μιας από τις πιο πολύκροτες δικαστικές υποθέσεις στην ιστορία του Χόλιγουντ, οδήγησαν τον Πολάνκσι στο να δεχθεί έναν εξωδικαστικό συμβιβασμό ο οποίος έσβησε πέντε από τις έξι βαρύτατες κατηγορίες που εκκρεμούσαν στο πρόσωπό του και τον ανάγκασαν από το φόβο της φυλάκισης να φύγει για πάντα από την Αμερική το 1978 και να μην επιστρέψει ποτέ.

2

Από τότε και μέχρι σήμερα, ο Πολάνσκι δεν επέστρεψε ποτέ στην Αμερική, δεν βρέθηκε ούτε στην απονομή της Ακαδημίας, όταν κέρδισε το Οσκαρ Σκηνοθεσίας για τον «Πιανίστα», κινδυνεύοντας σε κάθε του ταξίδι να συλληφθεί και να παραδοθεί στις αμερικάνικες αρχές, ενώ το 2008 η υπόθεση ήρθε ξανά στην επικαιρότητα με τα νέα στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα μέσα από το ντοκιμαντέρ «Roman Polanski: Wanted and Desired» και το 2009 ο Πολάνσκι συνελήφθη στην Ελβετία, η οποία ωστόσο τον άφησε ελεύθερο αρνούμενη να εκδώσει ένταλμα σύλληψης του στην Αμερική.

Ταυτόχρονα με τον Πολάνσκι, η Σαμάνθα Γκέιμερ υπήρξε η αφανής πρωταγωνίστρια της υπόθεσης, η οποία μέσα στα χρόνια αφηγήθηκε πολλές φορές τα γεγονότα εκείνου του Φεβρουαρίου του 1977, αλλά το 1997 συγχώρησε τον Πολάνσκι δημόσια, δηλώνοντας πως η ίδια κατάφερε να ξεπεράσει το τραύμα που της είχε προκαλέσει και να μεγαλώσει για να γίνει μια υγιής γυναίκα και μητέρα. Μάλιστα το 2003 είχε στείλει επιστολή στις αρχές του Λος Αντζελες να μην σταματήσουν τον σκηνοθέτη σε περίπτωση που ερχόταν για να παραλάβει το Οσκαρ σκηνοθεσίας και κατηγόρησε τα μέσα μαζικής ενημέρωσης που στην ουσία ήταν αυτά που δεν την άφησαν όλα αυτά τα χρόνια να καταχωρήσει το συμβάν και να συνεχίσει τη ζωή της.

2

Τον Σεπτέμβριο του 2013, η Σαμάνθα Γκέιμερ κυκλοφορεί το «The Girl: Α Life in the Shadow of Roman Polanski», το βιβλίο στο οποίο, όπως η ίδια αναφέρει, θα διαβάσει κάποιος την ιστορία από την δική της πλευρά: «Είμαι κάτι περισσότερο από ένα κορίτσι - θύμα βιασμού και τώρα μπορώ να αφηγηθώ όλα όσα συνέβσησαν χωρίς οργή, αλλά με ένα σκοπό - να μοιραστώ μια ιστορία που θα μου δώσει πίσω την ταυτότητά μου.»

Στο εξώφυλλο του βιβλίου βρίσκεται η ίδια η Γκέιμερ σε ηλικία 13 ετών, σε μια φωτογραφία από αυτές που είχε τραβήξει ο Ρόμαν Πολάνσκι τρεις εβδομάδες πριν το βιασμό στο σπίτι της κοπέλας στο Γούντλαντ Χιλς, όπου κατά την Γκέιμερ ο σκηνοθέτης την είχε πιέσει να φωτογραφηθεί και γυμνόστηθη. Οι φωτογραφίες που σε διαφορετικά στάδια είχε τραβήξει ο Πολάνσκι, ήρθαν στην κατοχή της Γκέιμερ μετά την αγωγή που άσκησε εναντίον του Πολάνσκι το 1998. Μέρος του συμβιβασμού ήταν να επιστραφούν όλες οι φωτογραφίες του κοριτσιού που είχαν τραβηχτεί από τον σκηνοθέτη.

Διαβάστε περισσότερα: