Buzz

Ο Ρόμαν Πολάνσκι ξεκινάει γυρίσματα στην Πολωνία. Αν κάποιος του εξασφαλίσει ότι δεν θα εκδοθεί ένταλμα σύλληψής του στην Αμερική.

στα 10

Μπορεί να έχουν περάσει κοντά σαράντα χρόνια από την μήνυση που τον «εξόρισε» για πάντα από την Αμερική, αλλά ο Ρόμαν Πολάνσκι ανησυχεί ακόμη για την έκδοσή του στις ΗΠΑ.

Ο Ρόμαν Πολάνσκι ξεκινάει γυρίσματα στην Πολωνία. Αν κάποιος του εξασφαλίσει ότι δεν θα εκδοθεί ένταλμα σύλληψής του στην Αμερική.

Ο Ρόμαν Πολάνσκι είναι έτοιμος για να ξεκινήσει τα γυρίσματα του «An Officer and a Spy», της ταινίας που ανοίγει ξανά την «Υπόθεση Ντρέιφους» και που, ειδικά στην περίπτωση του Πολάνσκι, αποτελεί μια ειρωνική αναφορά στη δική του ιστορία με τις δικαστικές αρχές.

Δεν χρειάζεται να ψάξει κανείς πολύ για να βρει τις αναλογίες ανάμεσα στην προσωπική ιστορία του Ρομάν Πολάνσκι και στην καταδίκη του Αλφρεντ Ντρέιφους, ο οποίος καταδικάστηκε το 1894 από το γαλλικό δικαστήριο ως προδότης και στάλθηκε στην εξορία, ενώ ήταν αθώος. Από τις απαρχές του αντισιμητισμού μέχρι μια συναρπαστική δίκη που ενέπλεξε μέχρι και τον Εμίλ Ζολά (ο οποίος δημοσίευσε το διάσημο «Κατηγορώ» του στην εφημερίδα «Αυγή» υπέρ του Ντρέιφου), το «D» μοιάζει ιδανική επιλογή για έναν άνθρωπο που συνεχίζει να απασχολεί τις δικαστικές αρχές, παραμένει ανεπιθύμητος στην Αμερική και ίσως εδώ βρίσκει τον καλύτερο τρόπο για να αποδείξει πως τα πράγματα σε αυτή τη ζωή έχουν σίγουρα τουλάχιστον δύο πλευρές.

Ο Πολάνσκι προτίθεται να ξεκινήσει τα γυρίσματα στη χώρα του, την Πολωνία, αλλά ζητά διαβεβαίωση από τις πολωνικές αρχές πως δεν θα κινδυνεύσει να εκδοθεί σύλληψή του στις Η.Π.Α., πράγμα από το οποιό κινδυνεύει από τη στιγμή που εγκατέλειψε την Αμερική το 1977, μετά από την καταδίκη του για ερωτική συνεύρεση με την 13χρονη τότε Σαμάνθα Γκέιμερ.

Διαβάστε εδώ το ιστορικό της πολύκροτης υπόθεσης που κρατά τον Ρομάν Πολάνσκι εκτός Αμερικής τις τελευταίες τέσσερις δεκαετίες.

«Οι καλλιτεχνικές και τεχνικές συνθήκες που προτάθηκαν από τα στούντιο στην Πολωνία είναι απόλυτα ικανοποιητικές», δήλωσε ο παραγωγός του Πολάνσκι, Ρόμπερτ Μπενμούσα. «Αλλά η τελική απόφαση εξαρτάται από την δικαστική προστασία του Ρομάν Πολάνσκι στην Πολωνία.»

Ο Πολάνσκι βρέθηκε ξανά στην Πολωνία για να αναζητήσει τοποθεσίες για τα γυρίσματα, ενώ το 2013 παρέστη και σε ένα ανεπίσημο masterclass στο κινηματογραφικό φεστιβάλ της Γντίνια.

Ηταν, όμως, μόλις το 2009 όταν ο Πολάνσκι συνελήφθη στην Ελβετία, καλεσμένος τότε του κινηματογραφικού φεστιβάλ της Ζυρίχης, χωρίς ωστόσο οι ελβετικές αρχές να εκδόσουν ένταλμα σύλληψής του στις ΗΠΑ, αλλα αναγκάζοντάς τον σε οκτάμηνο κατ' οίκον περιορισμό.

Διαβάστε ακόμη: