Buzz

Ο Ρομάν Πολάνσκι ανοίγει ξανά την «Υπόθεση Ντρέιφους»

στα 10

Με τον λιτό τίτλο «D», ο Ρομάν Πολάνσκι σκηνοθετεί τη δική του εκδοχή πάνω στην πολύκροτη «Υπόθεση Ντρέιφους», δηλώνοντας απεριφράστα τη θέση του πάνω σε μια από τις μεγαλύτερες δικαστικές πλάνες της Ιστορίας.

Ο Ρομάν Πολάνσκι ανοίγει ξανά την «Υπόθεση Ντρέιφους»

Τελικά ο Ρομάν Πολάνσκι έχει χιούμορ. Πράγμα που το γνωρίζαμε, αλλά και που επιβεβαιώνει με την επιλογή του να καταθέσει τη δική του κινηματογραφική ματιά πάνω στην «Υπόθεση Ντρέιφους», πράγμα που μέχρι σήμερα έκαναν τόσο ο Ζορζ Μελιές με το «L' Affaire Dreyfus» του 1899, ο Ρίτσαρντ Οσβαλντ με το «Dreyfus» του 1930, ο Χοσέ Φερέρ με το «I Accuse!» το 1958 και ο Κεν Ράσελ με το τηλεοπτικό «Prisoner of Honor» του 1991.

Δεν χρειάζεται να ψάξει κανείς πολύ για να βρει τις αναλογίες ανάμεσα στην προσωπική ιστορία του Ρομάν Πολάνσκι και στην καταδίκη του Αλφρεντ Ντρέιφους, ο οποίος καταδικάστηκε το 1894 από το γαλλικό δικαστήριο ως προδότης και στάλθηκε στην εξορία, ενώ ήταν αθώος. Από τις απαρχές του αντισιμητισμού μέχρι μια συναρπαστική δίκη που ενέπλεξε μέχρι και τον Εμίλ Ζολά (ο οποίος δημοσίευσε το διάσημο «Κατηγορώ» του στην εφημερίδα «Αυγή» υπέρ του Ντρέιφου), το «D» μοιάζει ιδανική επιλογή για έναν άνθρωπο που συνεχίζει να απασχολεί τις δικαστικές αρχές, παραμένει ανεπιθύμητος στην Αμερική και ίσως εδώ βρίσκει τον καλύτερο τρόπο για να αποδείξει πως τα πράγματα σε αυτή τη ζωή έχουν σίγουρα τουλάχιστον δύο πλευρές.

Το σενάριο του «D» γράφεται από τον Ρόμπερτ Χάρις που διασκέυασε και το «The Ghost Writer» και τα γυρίσματα θα ξεκινήσουν στο τέλος του 2012, ενώ ο Πολάνσκι θα βρεθεί στο 65ο Φεστιβάλ Καννών μαζί με την Ναστάζια Κίνσκι για να παρουσιάσουν μια ειδική προβολή του «Τess» στο τμήμα «Cannes Classics».

Διαβάστε περισσότερα για τον Ρομάν Πολάνσκι