Φεστιβάλ / Βραβεία

Γιάννης Φάγκρας: «Χαίρομαι που το ταξίδι του ''Forget me Not'' ξεκινά από τη Θεσσαλονίκη»

στα 10

Το Flix ζήτησε από τον Γιάννη Φάγκρα, σκηνοθέτη του «Forget Me Not», να μοιραστεί μαζί μας τη χαρά του για το τέλος (και την νέα αρχή) ενός κινηματογραφικού ταξιδιού.

Γιάννης Φάγκρας: «Χαίρομαι που το ταξίδι του ''Forget me Not'' ξεκινά από τη Θεσσαλονίκη»

Δεκατέσσερα χρόνια μετά το εντυπωσιακό ντεμπούτο του στη μεγάλου μήκους με το «Πες στη Μορφίνη Ακόμα την Ψάχνω», ο Γιάννης Φάγκρας θα δει τη δεύτερη ταινία του, «Forget Me Not», να κάνει την παγκόσμια πρεμιέρα της στο 55ο Διεθνές Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης (διαβάστε αναλυτικά ολόκληρο το ελληνικό τμήμα του φετινού φεστιβάλ εδώ).

Το σενάριο του «Forget Me Not» είχε ολοκληρωθεί πριν από μια δεκαετία, το 2004, ενώ μόλις ένα χρόνο αργότερα είχε πάρει και την έγκριση από το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου. Ειρωνικά, η ταινία που είναι μία ναυτική περιπέτεια στην άκρη του κόσμου και μια ερωτική ιστορία μαζί («ρομαντικό ρεαλισμό» την είχε υπογράψει ο δημιουργός της), μοιάζει να έπρεπε να περάσει τις δικές της τρικυμίες και τις θυελλώδεις της περιπέτειες για να ολοκληρωθεί.

Τίποτε, όμως, από όλα αυτά δεν εμπόδισε τον Γιάννη Φάγκρα να επενδύσει μία δεκαετία από τη ζωή του, αρκετά χρήματα και προσωπικό κόπο για να βρίσκεται σήμερα το «Forget Me Not» στη λίστα, όχι απλώς της Θεσσαλονίκης, αλλά και των πιο πολυαναμενόμενων ελληνικών ταινιών της χρονιάς.

Διαβάστε εδώ αναλυτικά για όλες τις ελληνικές ταινίες που συμμετέχουν στο 55ο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης.

«Αισθάνομαι χαρά. Ανακούφιση που επιτέλους τελείωσε αυτή η ταινία. Μου αρέσει που ξεκινά το ταξίδι της από την Ελλάδα - μέσα σε μια μόδα να παίρνουμε το χρίσμα από τα ξένα φεστιβάλ. Φυσικά έτυχε, να συμβαίνει το Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης τώρα που τέλειωσε η ταινία, αλλά είναι μία ευτυχής σύμπτωση. Γιατί μου αρέσει που ξεκινά από εδώ...»

Πώς αισθάνεται ένας δημιουργός που θα παρουσιάσει τη δεύτερη ταινία του στο ελληνικό κοινό με τέτοια χρονική απόσταση από την πρώτη; Τον κάνει να αισθάνεται πρωτοεμφανιζόμενος ή θα είχε την ίδια αγωνία ακόμα κι αν το ντεμπούτο του ήταν πέρσι;

«Ακριβώς την ίδια αγωνία θα είχα. Δεν νομίζω ότι έχει διαφορά. Αυτή η ταινία χρειάστηκε πολύ χρόνο για να γίνει. Δεν με ενδιέφερε άλλωστε να κάνω μία ταινία το χρόνο ή κάτι τέτοιο. Δεν είναι ότι κάνουμε καμιά καριέρα άλλωστε εδώ, οι περισσότεροι τουλάχιστον, που απαιτεί να είμαστε συνέχεια παρόντες. Η κάθε ταινία πρέπει να παίρνει το χρόνο της - όσο χρειάζεται για να τελειώσει. Ο χρόνος είναι κάτι πολύ αφηρημένο, έτσι κι αλλιώς...»

Γιάννης Φάγκρας γυρίσματα 607

Πόσα άλλαξαν όμως μέσα σε μια δεκαετία; Καταλήγεις με την ίδια ταινία με αυτή που ξεκίνησες να κάνεις;

«Ομως αυτό, ο χρόνος που περνά, γίνεται κομμάτι της ταινίας. Επίσης, το τελευταίο πλάνο της ταινίας γυρίστηκε το καλοκαίρι. Η ταινία γινόταν όλο αυτόν τον καιρό. Εγώ δεν σταμάτησα ποτέ να τη δουλεύω - το sound design έγινε το καλοκαίρι. Φαίνεται πώς έπρεπε να πάρει τόσο χρόνο...»

Πριν από 3 χρόνια όπου το Flix είχε εξασφαλίσει αποκλειστικά τις πρώτες εικόνες από το «Forget Me Not», ένα πρώτο making of της ταινίας που μας μετέφερε την ατμόσφαιρα των γυρισμάτων σε Νέα Ορλεάνη και Αλάσκα, η τελευταία ερώτηση μας ήταν «πώς του φαίνεται το ρεύμα που έχει φέρει το ελληνικό σινεμά στο επίκεντρο του κόσμου». Μας είχε απαντήσει: «Τέλεια. Τώρα όλα θα γίνουν ευκολότερα!».

Του το θυμίσαμε και γέλασε πικρά. «Και τότε ήμουν ειρωνικός στην απάντησή μου. Δε θεωρώ ότι το ελληνικό σινεμά έχει γίνει μόδα - ίσως σε κάποια φεστιβάλ του εξωτερικού. Τέλος πάντων, ας πούμε ότι έγινε...Οχι βέβαια, η δουλειά μας δεν έχει γίνει πιο εύκολη. Το αντίθετο. Πολύ πιο δύσκολη είναι τώρα από ό,τι 5 χρόνια πριν...»

forget me not 607

«Forget me Not»: Ενας δύτης φτάνει στην Αλάσκα με σκοπό να ανασύρει ένα βυθισμένο αεροπλάνο από τον Βερίγγειο Πορθμό, την ίδια στιγμή που η γυναίκα που αγαπάει θα ξεκινήσει από την Ελλάδα για να τον συναντήσει. Trivia: Δέκα χρόνια μετά το εντυπωσιακό ντεμπούτο του στη μεγάλου μήκους με το «Πες στη Μορφίνη Ακόμα την Ψάχνω», ο Γιάννης Φάγκρας βάζει τελεία στις δυσκολίες που συνάντησε και είναι έτοιμος να παρουσιάσει μια ταινία με εξαιρετικά φιλόδοξη παραγωγή και έντονα ανθρώπινη ψυχή.

Σενάριο – Σκηνοθεσία: Γιάννης Φάγκρας / Παραγωγή: Ντοκ ΕΠΕ, Γιάννης Φάγκρας, ΕΚΚ, Διεύθυνση Φωτογραφίας: Παναγιώτης Σαλαπάτας / Μοντάζ: Τσακ Φλάναγκαν / Ηχος: Λέανδρος Ντούνης / Σχεδιασμός Ηχου: Πάνος Τζελέκης / Μουσική: Ακης Καπράνος / Πρωταγωνιστούν: Γιάννης Στάνκογλου, Αλίκη Δανέζη – Κνούτσεν, Ηλίας Μωραΐτης, Θορ Γκούκερ, Μάικλ Χίλερ, Ματ Τούνσεθ, Μπρία Χόμπγκουντ, Αλτινάι Μπουρίνα

Δείτε επίσης τις πρώτες εικόνες από το «Forget Me Not» του Γιάννη Φάγκρα