H 54η Εβδομάδα Κριτικής του Φεστιβάλ Καννών εκπληρώνει, όπως κάθε χρόνο, το σκοπό της: να εντοπίσει, σ' ολόκληρο τον κόσμο, νέα ταλέντα, στις πρώτες ή δεύτερες ταινίες τους και να τα φέρει στο προσκήνιο, να τα συστήσει στη διεθνή κινηματογραφική κοινότητα. Από το πρόγραμμα της Εβδομάδας Κριτικής έχουν ξεφυτρώσει, μέσα στα χρόνια, σκηνοθέτες σαν τον νεαρό Μπερνάρντο Μπερτολούτσι και τον Κεν Λόουτς, τον Γουονγκ Καρ Γουάι, τον Ζακ Οντιάρ, τον Αλεχάντρο Γκονζάλες Ινιάριτου, ή τη Μιράντα Τζουλάι και τον Γκασπάρ Νοέ. Φέτος, μάλιστα, το τμήμα έχει ως σκοπό να αναδείξει ιδιαίτερα τα νέα ταλέντα του γαλλικού σινεμά. Πρόεδρος της φετινής Κριτικής Επιτροπής της Εβδομάδας Κριτικής είναι η Ισραηλινή ηθοποιός και σκηνοθέτης Ρόνιτ Ελκαμπετς. Παρακάτω γνωρίστε αναλυτικά τις ταινίες που επιλέχθηκαν για το φετινό πρόγραμμα της Εβδομάδας Κριτικής και δείτε στο τέλος του κειμένου το βίντεο όπου ο Σαρλ Τεσόν, ο Γενικός Διευθυντής του τμήματος, παρουσιάζει και εξηγεί τις φετινές επιλογές.
ΤΑΙΝΙΑ ΕΝΑΡΞΗΣ
- «Les Anarchistes» του Ελί Γουαζμάν, Γαλλία. Δεύτερη μεγάλου μήκους ταινία του Γάλλου σκηνοθέτη και σεναριογράφου, μετά το «Aliyah» με υπέροχους πρωταγωνιστές τον Ταχάρ Ραχίμ και την Αντέλ Εξαρχόπουλος. Στο Παρίσι του 1899, ο Ραχίμ υποδύεται τον Δεκανέα Ζαν Αλμπερτινί που αναλαμβάνει να εισχωρήσει σε μια οργάνωση αναρχικών για να την παγιδεύσει. Μόνο που, στην πορεία, ο Ζαν διχάζεται ανάμεσα στην πίστη του στο Σώμα και στον έρωτά του για την κοπέλα του αρχηγού της οργάνωσης.
ΕΙΔΙΚΗ ΠΡΟΒΟΛΗ
- «Les Deux Amis» του Λουί Γκαρέλ, Γαλλία. Πρώτη μεγάλου μήκους ταινία που σκηνοθετεί ο ηθοποιός Λουί Γκαρέλ, ο οποίος και πρωταγωνιστεί, μαζί με τον Βενσάν Μακέν και την Γκολσιφτέ Φαραχανί. Το σενάριο, γραμμένο από τον Γκαρέλ και τον Κριστόφ Ονορέ, τον σκηνοθέτη που του έδωσε, άλλωστε, τους ωραιότερους ρόλους του στο σινεμά, είναι διασκευή του «Les caprices de Marianne» του Αλφρέντ ντε Μισέ και παρακολουθεί τις περιπέτειες ενός ερωτικού τρίο.
ΤΑΙΝΙΑ ΛΗΞΗΣ
- «La Vie en Grand» του Ματιέ Βαντεπιέ, Γαλλία. Πρώτη μεγάλου μήκους ταινία του (διευθυντή φωτογραφίας σε 15 ταινίες) σκηνοθέτη που «ανακάλυψε» η Εβδομάδα Κριτικής με τις μικρού μήκους του. Μια κωμωδία γεμάτη φρεσκάδα, μια ιστορία ενηλικίωσης δυο παιδιών στα προάστια του Παρισιού
ΚΥΡΙΩΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
- «Dégradé» των Αραμπ και Τάρζαν Αμπουνάσερ, Παλαιστίνη. Πρώτη ταινία των αδελφών σκηνοθετών, είναι μια μαύρη κωμωδία που γυρίστηκε στη Λωρίδα της Γάζας. Ενα πλήθος γυναικών περνά τη μέρα του σ' ένα κομμωτήριο, όταν απ' έξω ακούγονται πυροβολισμοί. Μια συμμορία έχει κλέψει τη λέαινα από το μοναδικό ζωολογικό κήπο της Γάζας και η Χαμάς αποφασίζει να τιμωρήσει τους ενόχους. Οι γυναίκες εγκλωβίζονται στο κομμωτήριο και βλέπουν το τέλος να πλησιάζει.
- «Krisha» του Τρέι Εντουαρντ Σουλτς, Η.Π.Α. Πρώτη μεγάλου μήκους ταινία του σκηνοθέτη, κέρδισε ήδη το Μεγάλο Βραβείο της Επιτροπής στο SXSW. Χρησιμοποιώντας κυρίως ερασιτέχνες ηθοποιούς, αφηγείται μια οικογενειακή σύγκρουση: η Κρίσα, μια «γυναίκα υπό την επήρεια» επιστρέφει στο πατρικό της για τις γιορτές και βρίσκει τους συγγενείς, το σκύλο και τη γαλοπούλα να στέκονται εμπόδιο στη ζωή της!
- «Mediterranea» του Γιόνας Καρπινιάνο, Γερμανία-Η.Π.Α.-Μεγ. Βρετανία-Ιταλία-Γαλλία. Πρώτη μεγάλου μήκους του σκηνοθέτη που πέρσι βραβεύτηκε, στην Εβδομάδα Κριτικής, για τη μικρού μήκους «A Ciambra». H ταινία αφηγείται την ιστορία δυο Αφρικανών μεταναστών που φτάνουν στις ιταλικές ακτές αναζητώντας μια καλύτερη ζωή.
- «Ni le ciel, ni la terre» του Κλεμάν Κοζιτόρ, Γαλλία. Πρώτη ταινία του σκηνοθέτη, παρακολουθεί την καθημερινότητα των Γάλλων στρατιωτών που βρίσκονται σε αποστολή στο Αφγανιστάν και, μέσα στις δύσκολες και παράξενες συνθήκες που τους περικυκλώνουν, έρχονται αντιμέτωποι με τη δύναμη της πίστης. Πρωταγωνιστεί ο Ζερεμί Ρενιέ.
- «Paulina» του Σαντιάγο Μίτρε, Αργεντινή-Βραζιλία-Γαλλία. H νέα ταινία του σκηνοθέτη του «Φοιτητή» και του «Λευκού Ελέφαντα», είναι ένα συλλογισμός πάνω στην πολιτική και τη δικαιοσύνη, με αφορμή το πορτρέτο μιας γυναίκας που πέφτει θύμα βιασμού από μια ολόκληρη συμμορία.
- «Sleeping Giant» του Αντριου Τσιβιντίνο, Καναδάς. Πρώτη ταινία του σκηνοθέτη, που παρακολουθεί τις σύνθετες σχέσεις ανάμεσα σε τρεις έφηβους που παραθερίζουν κοντά σε μια λίμνη, έχοντας ν' αντιμετωπίσουν τους «γίγαντες», τους ενήλικες, τους οποίους κοιτάζουν με καχυποψία. Η ταινία είναι ανάπτυξη της ομότιτλης μικρού μήκους του Τσιβιντίνο που τιμήθηκε πέρσι με το Βραβείο της Επιτροπής Νέων στο Φεστιβάλ του Λοκάρνο.
- «La tierra y la sombra» του Σέσαρ Ασεβέδο, Κολομβία-Ολλανδία-Χιλή-Βραζιλία. Πρώτη ταινία του σκηνοθέτη, εκτυλίσσεται σε μια φυτεία ζαχαροκάλαμου στην Κολομβία. Αποτελεί μια «φέτα ζωής», στο διχασμό της παράδοσης και του νέου τρόπου ζωής.
Περισσότερες Κάννες 2015:
- Κάννες 2015: O Πάνος Χ. Κούτρας στην κριτική επιτροπή του τμήματος «Ενα Κάποιο Βλέμμα»
- Κάννες 2015: Η Νάταλι Πόρτμαν έχει να πει μια ιστορία αγάπης και σκότους
- -«Ποια είναι αυτή;» -«Ο Θεός!» Νέο τρέιλερ για το «Youth» του Πάολο Σορεντίνο
- Κάννες 2015 Το «Sicario» του Ντενί Βιλνέβ, είναι ένα «βίαιο σκοτεινό ποίημα»
- Κάννες 2015: Αυτοί θα αποφασίσουν για το φετινό Χρυσό Φοίνικα
- Κάννες 2015: Είναι το «La Loi du Marche» η καλύτερη γαλλική ταινία του φεστιβάλ;
- Τελεία και παύλα, οι Κάννες είναι... το «Love» του Γκασπάρ Νοέ
- Κάννες 2015: Το «Δεκαπενθήμερο των Σκηνοθετών» δεν έχει τίποτα να ζηλέψει από το επίσημο πρόγραμμα του Φεστιβάλ
- Κάννες 2015: Τα τρομακτικά παραμύθια του Ματέο Γκαρόνε στο «Παραμύθι των Παραμυθιών»
- To «The Lobster» του Γιώργου Λάνθιμου στο Διαγωνιστικό Τμήμα του 68ου Φεστιβάλ Καννών
- Κάννες 2015: Ο Νάνι Μορέτι αφιερώνει στις μητέρες του κόσμου, με τη νέα του ταινία «Mia Madre»
- Κάννες 2015: Κυριολεκτικά τέλεια ομορφιά και στο τρέιλερ του «Youth» του Πάολο Σορεντίνο
- Αυτό είναι το επίσημο πρόγραμμα του 68ου Φεστιβάλ Καννών. Διαβάστε αναλυτικά για όλες τις ταινίες που διαγωνίζονται.
- Κάννες 2015: Tο 68o Φεστιβάλ Καννών ανοίγει με ταινία από γυναίκα σκηνοθέτη!
- Κάννες 2015: Με τη νέα ταινία του Φιλίπ Γκαρέλ ανοίγει αυλαία το φετινό Δεκαπενθήμερο των Σκηνοθετών
- To 68o Φεστιβάλ Καννών έχει αφίσα!
- Πρώτο άρωμα Ελλάδας στο φεστιβάλ Καννών 2015
- 68o Φεστιβάλ Καννών: Πρόεδροι της Κριτικής Επιτροπής οι αδελφοί Κοέν