Ενημέρωση

Ταινίες για ενα αξέχαστο καλοκαίρι #31: «Dazed and Confused» του Ρίτσαρντ Λινκλέιτερ

στα 10

Επειδή μερικά από τα σημαντικότερα πράγματα στη ζωή ενός ανθρώπου ξεκινούν και τελειώνουν με το καλοκαίρι, για κάθε μέρα του Ιουλίου θυμόμαστε τις ταινίες που δεν ξεχάστηκαν με τον ερχομό του φθινοπώρου.

Ταινίες για ενα αξέχαστο καλοκαίρι #31: «Dazed and Confused» του Ρίτσαρντ Λινκλέιτερ

«Μετά από μερικά χρόνια κανείς δεν θα θυμάται τίποτα...»

Να μια ταινία που μπορείς να αφιερώσεις σε όσους μισούν το καλοκαίρι, σε όσους έχουν ξεχάσει πια πως ήταν εκείνη η τελευταία μέρα στο σχολείο και σε όσους θα έδιναν τα πάντα για να επιστρέψουν έστω και για μια στιγμή σε εκείνο το σημείο της ζωής τους όπου όλα ήταν πιθανά και το μέλλον δεν ήταν τίποτα περισσότερο από μια τρέλα, ικανή να γεφυρώσει το απύθμενο χάσμα ανάμεσα στην εφηβεία και την ενηλικίωση.

2

Η κολεγιακή όλων των κολεγιακών ταινιών, ο «φτιαγμένος» απόγονος του «American Graffiti» και το «Slacker» επί δύο του Ρίτσαρντ Λινκλέιτερ, το «Dazed and Confused» διαδραματίζεται περισσότερο και από τους διαδρόμους του σχολείου, τις ουρές έξω από τα κλαμπς και τις αλάνες του Οστιν στο Τέξας, σε ένα σύμπαν όπου το να είσαι νέος δεν είναι καθόλου εύκολη υπόθεση.

Το σεξ, τα drugs και το rock 'n' roll αποχαιρετούν για πάντα τις ένδοξες ημέρες τους, γιατί εδώ βρισκόμαστε στα τέλη των 70s και τα στενά παντελόνια δεν μπορούν πλέον να κρύψουν την καύλα των αγοριών, τα κορίτσια πάνε ασυνόδευτα στο μεγαλύτερο πάρτι της χρονιάς, οι εικοσάρηδες αρνούνται να πιστέψουν πως η εφηβεία τους αποτελεί παρελθόν και οτιδήποτε δυσάρεστο περνάει εύκολα με λίγο πάγο: «Μετά από αυτό δεν υπάρχει τίποτα που μερικές μπίρες δεν μπορούν να φροντίσουν.»

2

Οταν είσαι 18 το μόνο που έχει σημασία είναι να βάζεις σωστές προτεραιότητες και η συναυλία των Aerosmith είναι το μοναδικό πράγμα για το οποίο ανυπομονείς. Οταν είσαι 18 αντέχεις και τη ζέστη του καλοκαιριού και τον κρύο ιδρώτα που σου αφήνει μια χυλόπιτα. Οταν είσαι 18, σε κάθε εποχή και κάθε χώρα, οι φίλοι σου είναι τα πάντα - και αν υπάρχει και λίγη μαριχουάνα, ένα αυτοκίνητο για να γυρίσεις στην πόλη και δυνατή μουσική τότε δεν χρειάζεσαι τίποτα περισσότερο. Οταν είσαι 18 κάθε τέλος είναι ταυτόχρονα μια νέα αρχή...

2

Να μια ταινία που μπορείς να αφιερώσεις σε όσους μισούν το καλοκαίρι. Το «Dazed and Confused» είναι τόσο cool που χρησιμεύει ως αυτοσχέδιο air condition και διαρκει όλο το καλοκαίρι. Ισως γιατί είναι τόσο αληθινό, τόσο ανεπαίσθητα μελαγχολικό, τόσο καταπραϋντικό για κάθε κακή στιγμή που έζησες τα καλοκαίρια που πέρασαν και αυτά που θα έρθουν, για όλα τα «μπορεί» που έγιναν «ίσως» και τα «θα» που έμειναν υποσχέσεις.

Ακόμη και αν κάποτε ορκιστείς πως θα πεις μαλακία αν δηλώσεις πως αυτά ήταν τα καλύτερα χρόνια της ζωής σου, να είσαι σίγουρος πως ο μόνος τρόπος για να τη βγάλεις καθαρός τα καλοκαίρια που θα ορίσουν την ενήλικη ζωή σου είναι να παραμείνεις για πάντα dazed και κυρίως confused.

Dazed and Confused του Ρίτσαρντ Λινκλέιτερ (1993) / Πρωταγωνιστούν: Πάρκερ Πόουζι, Μπεν Αφλεκ, Μάθιου ΜακΚόναχεϊ, Τζέισον Λόντον, Ρόρι Κοχρέιν, Γουίλι Γουίγκινς


Περισσότερες ταινίες για ένα αξέχαστο καλοκαίρι: