Ενημέρωση

Ταινίες για ενα αξέχαστο καλοκαίρι #28: «Δεκαπενταύγουστος» του Κωνσταντίνου Γιάνναρη

στα 10

Επειδή μερικά από τα σημαντικότερα πράγματα στη ζωή ενός ανθρώπου ξεκινούν και τελειώνουν με το καλοκαίρι...

Ταινίες για ενα αξέχαστο καλοκαίρι #28: «Δεκαπενταύγουστος» του Κωνσταντίνου Γιάνναρη

Το καλοκαίρι είναι μια εποχή για θαύματα.

Και ο ελληνικός Δεκαπενταύγουστος ευνοεί την πίστη σε αυτά.

Μέσα στην απόλυτη ακινησία μιας άδειας Αθήνας, στους επαρχιακούς δρόμους που γεμίζουν από αυτοκίνητα εκδρομέων, στις εκκλησίες που στοιβάζεται η υστερία ενός πανηγυριού σε διαρκή εξέλιξη, για μια και μόνο ημέρα μέσα στο χρόνο μια κοσμική ανάγκη για πίστη κάνει τα πάντα να μοιάζουν λες βγαλμένα από μια παραβολή στα όρια του μεταφυσικού.

Δεκαπενταύγουστος 607

Ενα ζευγάρι προσπαθεί να βρει τους δεσμούς που το ενώνουν, ένα άλλο καίγεται κάτω από τη ζέστη της παρακμής του, μια οικογένεια οδεύει χωρίς δεύτερη σκέψη στην λύτρωση και ένα παιδί μεγαλώνει μόνο σε μια πόλη που σχεδόν αγνοεί την ύπαρξη του.

Αυτό είναι ο «Δεκαπενταύγουστος».

Μια ταινία για ανθρώπους που βρίσκονται λίγο πριν την απόλυτη άρνηση. Μια ταινία για τη μοναξιά. Μια ταινία για όσα αρνείσαι να πιστέψεις ακόμη και όταν όλα γύρω σου φροντίζουν να σου τα υπενθυμίζουν σε κάθε πρώτη ευκαιρία.

Μια ταινία που αναδύει τη θερμότητα που ελευθερώνει το τσιμέντο μιας πρωτεύουσας, η καυτή άσφαλτος στην Εθνική, το αλλόφρων πλήθος σε ένα χριστιανικό προσκύνημα, το ιδρωμένο σου κορμί που κολλάει πάνω στα καθίσματα του αυτοκινήτου, ο κενός χώρος ανάμεσα στην επιθυμία και την εκπλήρωσή της.

Δεκαπενταύγουστος 607

Δεν έχει σημασία σε ποιο σημείο της «αποκαλυπτικής» διαδρομής τους οι ήρωες του «Δεκαπενταύγουστου» θα έρθουν σε επαφή με το «θείο».

Στο βυθό της θάλασσας ή στην γεμάτη παράσιτα εκπομπή μιας τηλεόρασης, στη ζωή που δεν έζησες και στις ενοχές που δεν αντέχεις άλλο να κουβαλάς σε μια «αργία» διαρκείας, όλοι θα έχουν μια τελευταία ευκαιρία να ξεκολλήσουν από τη Γη και να διαπραγματευούν την ύπαρξή τους κοιτώντας προς τον ουρανό.

Δεκαπενταύγουστος 607

Τον Δεκαπενταύγουστο, τα θαύματα γίνονται μόνο όταν είσαι (πλέον) έτοιμος να τα πιστέψεις.

Δεκαπενταύγουστος του Κωνσταντίνου Γιάνναρη (2002) / Πρωταγωνιστούν: Αμαλία Μουτούση, Αιμίλιος Χειλάκης, Ακύλλας Καραζήσης, Θεοδώρα Τζήμου, Μιχάλης Ιατρόπουλος, Ελένη Καστάνη


Περισσότερες ταινίες για ένα αξέχαστο καλοκαίρι: