Ενημέρωση

Ταινίες για ενα αξέχαστο καλοκαίρι #7: «Ησυχες Μέρες του Αυγούστου» του Παντελή Βούλγαρη

στα 10

Επειδή μερικά από τα σημαντικότερα πράγματα στη ζωή ενός ανθρώπου ξεκινούν και τελειώνουν με το καλοκαίρι, για κάθε μέρα του Ιουλίου θυμόμαστε τις ταινίες που δεν ξεχάστηκαν με τον ερχομό του φθινοπώρου.

Ταινίες για ενα αξέχαστο καλοκαίρι #7: «Ησυχες Μέρες του Αυγούστου» του Παντελή Βούλγαρη

-Γέμισε το φεγγάρι.

-Οσες κούρσες πήρα για το φεγγάρι ήταν. Λυκαβηττός, Πεντέλη, Τους έτρεχα να προλάβουν να δούνε το φεγγάρι. Αμά το δεις πρώτος και φιλήσεις τη δικιά σου, πάει, έδεσε το πράγμα.

-Να το δεις στη θάλασσα των κοραλλιών. Τροπικό φεγγάρι. Δεν έχει σχέση μ' αυτό.

-Δηλαδή, τι φεγγάρι είναι; Δίκροκο;

-Διαχέεται στο πλαγκτόν, έχει εκατομμύρια μικρά ψάρια εκεί πέρα, και καθώς πέφτει το φως η νύχτα γίνεται γαλάζια.

Ησυχες Μέρες του Αυγούστου 607

Δεν υπάρχει καμία άλλη εποχή για να γνωρίσεις καλύτερα την Αθήνα από τον Αύγουστο.

Οι άδειοι δρόμοι του κέντρου, η καθησυχαστική ερημιά του απογεύματος, ανεπαίσθητοι ήχοι από το εσωτερικό των σπιτιών, ένα ανοιχτό ραδιόφωνο και πιο αργά το βράδυ μια τηλεόραση στο μπαλκόνι, κομμάτια μιας κοινής αναζήτησης του άλλου, διαταρράσοντας την απόλυτη ησυχία...

Ησυχες Μέρες του Αυγούστου 607

Μια γυναίκα θα γνωρίσει το alter ego της στην ηλικιωμένη γειτόνισσα της, ένας άντρας θα σώσει μια γυναίκα στον ηλεκτρικό και ένας τραπεζικός υπάλληλος θα προσπαθήσει να ανακαλύψει την ταυτότητα της φωνής που κάθε μέρα την ίδια ώρα του απευθύνει ένα αναπάντεχο ερωτικό κάλεσμα σε τρεις ιστορίες γραμμένες από τον Παντελή Βούλγαρη και ποτισμένες όχι μόνο από τη μουσική και τα τραγούδια του Μάνου Χατζιδάκι, αλλά και την παιδικότητα της Αλέκας Παΐζη, τη ζεστασιά της Θέμιδας Μπαζάκα, τη μελαγχολία της Χρυσούλας Διαβάτη, την τραγικότητα του Θανάση Βέγγου, τη συγκίνηση του Αλέκου Ουδινότη, τη θέρμη της Ειρήνης Ιγγλέση.

Ησυχες Μέρες του Αυγούστου 607

Οι «Ησυχες Μέρες του Αυγούστου» είναι τρεις ιστορίες που θα μπορούσαν να είναι μια. Και πολλές ακόμη. Κάθε μικρή και μεγάλη συνάντηση ανθρώπων που δεν έχουν να χάσουν τίποτα, γιατί απλώς δεν τους έχουν απομείνει και πολλά και που με άλλοθι τη μελαγχολική αλλά και με κάποιο τρόπο την ίδια στιγμή ελαφριά ατμόσφαιρα μιας καλοκαιρινής νύχτας μπορούν να εξομολογηθούν πράγματα που σε άλλη εποχή δεν θα έλεγαν ποτέ, να κάνουν πράγματα που αν δεν ήταν για το παρατεταμένο καλοκαίρι δεν θα έκαναν ποτέ, να παραδεχτούν έστω για μια στιγμή το μέγεθος της μοναξιάς τους.

Δεν υπάρχει καμιά άλλη εποχή για να γνωρίσεις καλύτερα τον εαυτό σου από τον Αύγουστο.


Διαβάστε και δείτε ακόμη: