Ενημέρωση

Ταινίες για ενα αξέχαστο καλοκαίρι #20: «Εξαψη» του Λόρενς Κάσνταν

στα 10

Επειδή μερικά από τα σημαντικότερα πράγματα στη ζωή ενός ανθρώπου ξεκινούν και τελειώνουν με το καλοκαίρι, για κάθε μέρα του Ιουλίου θυμόμαστε τις ταινίες που δεν ξεχάστηκαν με τον ερχομό του φθινοπώρου.

Ταινίες για ενα αξέχαστο καλοκαίρι #20: «Εξαψη» του Λόρενς Κάσνταν

«Οταν πιάνει τόση ζέστη, οι άνθρωποι σκοτώνουν ο ένας τον άλλον.»

Εκείνο το καλακαίρι του 1981 στη Φλόριντα έβραζε ο τόπος. Μια αίσθηση πυρακτωμένης αναμονής έβαζε φωτιά σε ό,τι μέχρι εκείνη τη στιγμή ήταν δεδομένο. Οταν κάνει τόση ζέστη, τίποτα δεν μπορεί να είναι δεδομένο. Ούτε μια τυχαία συναντηση ανάμεσα σε έναν άνδρα και μια γυναίκα. Ούτε μια τυχαία συνάντηση ανάμεσα σε αυτόν τον άνδρα και σε αυτήν την γυναίκα.

Νεντ: Μπορείς να σταθείς εδώ δίπλα μου, αλλά πρέπει να συμφωνήσεις πως δεν θα μιλήσουμε για τη ζέστη.

Μάτι: Είμαι μια παντρεμένη γυναίκα

Νεντ: Που σημαίνει ότι δεν ψάχνω για παρέα...

Ματι: Οπότε θα είπες στον εαυτό σου πως είμαι μια ευτυχισμένη παντρεμένη γυναίκα.

2

Ο,τι ενώνει και χωρίζει τον Νεντ και τη Μάτι είναι η κάψα που μοιάζει να έχει ποτίσει εκτός από ολόκληρη την πόλη και τα ίδια τα σώματά τους. Ηρωες ενός φιλμ από αυτά που δεν θα γυρίζονταν ποτέ αν δεν το σκηνικό τους δεν ήταν οι βασανιστικές ζεστές μέρες μιας γεμάτης σκοτεινά μυστικά και υπόγειες διαδρομές πόλης, θα παραδοθούν σε ένα μοιραίο πάθος, φτιάχνοντας μια ιστορία μέσα από τα βλέμματά τους, τον τρόπο που ο ιδρώτας κυλάει στο κορμί τους, τη θερμοκρασία που ανεβαίνει επικίνδυνα κάθε φορά που γυμνοί ξεχνούν πως είναι πρωταγωνιστές μιας αστυνομικής ίντριγκας και γίνονται σύμβολα μιας παραληρηματικής μεταφοράς πάνω στο παράλογο ενός έρωτα καταδικασμένου να γεννηθεί και να πεθάνει όσο είναι ακόμη ζεστός.

2

Σε μια ευθεία γραμμή που εκμηδενίζει την απόσταση ανάμεσα στην μεγάλη παράδοση του νουάρ και της post εποχής του και λίγο πριν η δεκαετία του '80 καταψύξει τα πάντα στο συντηρητισμό, η έξαψη της «Εξαψης» οφείλεται στο αλά Ρέιμοντ Τσάντλερ σενάριο του Λόρενς Κάσνταν, στην εικόνα του Γουίλιαμ Χαρτ να ανοίγει το ψυγείο και να στέκεται μπροστά του ημίγυμνος για να δροσιστεί, στη θέρμη μιας φλεγόμενης φωτογραφίας που κάνει κάθε γωνιά της οθόνης να αναδύει θερμότητα, στην πρώτη φορά που είδαμε ποτέ την Κάθλιν Τέρνερ να ελευθερώνει ξεδιάντροπα τη σεξουαλική ορμή όλων των femme fatales που μέχρι εκείνη τη στιγμή παρέσυραν έναν άντρα στο θανάσιμο παιχνίδι τους για τον πιο σημαντικό ή ασήμαντο λόγο.

2

Ναι, δεν υπάρχει κανένας λόγος να θες να κάνεις σεξ, όταν η ζέστη γύρω σου είναι αφόρητη. Αλλά, μερικές φορές, δεν είναι κάτι που μπορείς να ελέγξεις.

Εξαψη (Body Heat) του Λόρενς Κάσνταν (1981) / Πρωταγωνιστούν: Γουίλιαμ Χαρτ, Κάθλιν Τέρνερ, Μίκι Ρουρκ


Περισσότερες ταινίες για ένα αξέχαστο καλοκαίρι: