Ενημέρωση

Ταινίες για ενα αξέχαστο καλοκαίρι #17: «Λυσσασμένος Σκύλος» του Ακίρα Κουροσάβα

στα 10

Επειδή μερικά από τα σημαντικότερα πράγματα στη ζωή ενός ανθρώπου ξεκινούν και τελειώνουν με το καλοκαίρι, για κάθε μέρα του Ιουλίου θυμόμαστε τις ταινίες που δεν ξεχάστηκαν με τον ερχομό του φθινοπώρου.

Ταινίες για ενα αξέχαστο καλοκαίρι #17: «Λυσσασμένος Σκύλος» του Ακίρα Κουροσάβα

«Ηταν μια βασανιστικά ζεστή ημέρα...»

Δεν υπάρχει ούτε μια σκηνή στον «Λυσσασμένο Σκύλο» που να μην αναδίδει τη βασανιστική ζέστη μέσα στην οποία εκτυλίσσεται η ιστορία ενός νεαρού αστυνομικού, του Μουρακάμι, που, έχοντας χάσει το υπηρεσιακό πιστόλι του μέσα σε ένα λεωφορείο, ρισκάρει τα πάντα και κατεβαίνει στο υποβαθμισμένο κέντρο του Τόκιο προκειμένου να το φέρει ξανά στην κατοχή του.

2

Αλλοτε σε γκρο πλαν, άλλοτε στο φόντο, πάντα όμως σε ένα εμφανές σημείο ικανό να μεταδώσει στον θεατή κύματα αποπνιχτικής θερμότητας και μυρωδιά αποφοράς από τη ζωή σε ένα Τόκιο που καίγεται κάτω από τις υψηλές θερμοκρασίες ενός μεταπολεμικού καύσωνα, ο Κουροσάβα δίνει στο «αποκαλυπτικό» καλοκαίρι πρωταγωνιστικό ρόλο μεγαλύτερο και από αυτόν του Τοσίρο Μιφούνε σε ένα από τα πρώτα του αριστουργήματα και ένα από τα καλύτερα φιλμ νουάρ που γυρίστηκαν ποτέ.

2

Μονίμως ιδρωμένοι, με ένα μουσκεμένο μαντήλι να καθαρίζει τα πρόσωπά τους και τα ρούχα τους κολλημένα στο δέρμα, οι ήρωες του «Λυσσασμένου Σκύλου» μοιάζουν υπνωτισμένοι από τη ζέστη, σχεδόν αδύναμοι να δράσουν σε μια ατμόσφαιρα που μοιάζει να φλέγεται ακόμη από τους βομβαρδισμούς και την απώλεια, εγκλωβισμένοι μέσα σε ένα σκηνικό αργού θανάτου.

2

Γύρω τους όλοι κρατούν μια βεντάλια που μεταφέρει σε μικρά κύματα τον ζεστό αέρα, οι πιο τολμηροί κρατούν τον ανεμιστήρα πάνω στο κορμί τους και όσοι μπορούν να κρατηθούν ξύπνιοι περιφέρονται σαν χαμένοι, σαν να περιμένουν πότε θα ολοκληρωθεί το κολαστήριο μιας ζωής που, τραυματισμένη ανεπανόρθωτα από τον πόλεμο, αποκτά νόημα μόνο για όποιον μπορεί να ενδώσει στην εμμονή.

2

Ακόμη και η βροχή που έρχεται αργά, όταν πλέον αντιλαμβάνεσαι πως είναι λίγοι αυτοί που θα επιβιώσουν σε αυτήν την νέα εποχή, είναι δυνατή, καυτή, ικανή να ξεπλύνει μόνο τα ανοιχτά τραύματα και να τα αφήσει πάλι εκτεθειμένα στον καύσωνα.

Κάποιοι θα έχουν ολοκληρώσει τη διαδρομή τους, διαβλέποντας κάπου στο βάθος της πυκνής από τη ζέστη ατμόσφαιρας ένα κάποιο μέλλον. Οι υπόλοιποι θα περιμένουν απλά το φθινόπωρο...

Λυσσασμένος Σκύλος (Nora Inu/Stray Dog) του Ακίρα Κουροσάβα (1949) / Πρωταγωνιστούν: Τοσίρο Μιφούνε, Τακάσι Σιμούρα

Περισσότερες ταινίες για ένα αξέχαστο καλοκαίρι: