Ενημέρωση

Ταινίες για ενα αξέχαστο καλοκαίρι #25: «Dog Day Afternoon» του Σίντνεϊ Λιούμετ

στα 10

Επειδή μερικά από τα σημαντικότερα πράγματα στη ζωή ενός ανθρώπου ξεκινούν και τελειώνουν με το καλοκαίρι, για κάθε μέρα του Ιουλίου θυμόμαστε τις ταινίες που δεν ξεχάστηκαν με τον ερχομό του φθινοπώρου.

Ταινίες για ενα αξέχαστο καλοκαίρι #25: «Dog Day Afternoon» του Σίντνεϊ Λιούμετ

«Δεν θα ακούσει κανέναν. Είναι τρελός όλο το καλοκαίρι. Από τον Ιούνιο προσπαθεί να με σκοτώσει.»

Οι «σκυλίσιες μέρες» έρχονται πάντα τον Ιούλιο και τον Αύγουστο. Οταν η θερμοκρασία ανεβαίνει επικίνδυνα και οι άνθρωποι στις πόλεις χάνουν τα λογικά τους, προχωρώντας σε πράξεις που δεν θα τολμούσαν ποτέ μέσα στην ακέραια ψυχραιμία μιας ημέρας το χειμώνα.

Ο Σόνι, όμως, δεν είναι τρελός, παρόλο που έτσι είναι πιο εύκολο να κατανοήσεις την απονενοημένη πράξη του. Είναι απλά απελπισμένος. Ενας άνθρωπος που έχοντας φτάσει στα όριά του αποφασίζει να έρθει αντιμέτωπος με όλα όσα τον έχουν ρίξει στο περιθώριο. Και δεν εννοεί κανείς μόνο το γεγονός πως είναι bisexual, παντρεμένος με παιδιά και ερασιτέχνης ληστής τραπεζών επειδή το αγόρι του χρειάζεται χρήματα για να κάνει αλλαγή φύλου.

Ο Σόνι έχει επιστρέψει από το Βιετνάμ σε μια χώρα που φλέγεται από τις αντιθέσεις, το συντηρητισμό και τον αιώνιο καύσωνα ενός παραλογισμού. Και η απόφασή του να εισβάλλει στην τράπεζα είναι απλά η δική του επανάσταση.

2

Κάνει, όμως, διαολεμένη ζέστη. Και μέσα στο εσωτερικό της τράπεζας οι ανθρώπινες ανάσες που εκπνέουν τρόμο, κάνουν τον υδράργυρο να χτυπάει κόκκινο. Ο ιδρώτας ποτίζει τη φρενίτιδα που επικρατεί και η παρουσία των τηλεοπτικών συνεργείων την ελευθερώνουν ξανά σε μεγάλα κύματα καύσωνα που δεν σε αφήνουν να σκεφτείς ψύχραιμα.

Οταν η κατάσταση θα έχει ξεφύγει από τον έλεγχο, θα είναι πια αργά.

Η Αμερική θα έχει δείξει και πάλι το πιο σκληρό της πρόσωπο με αφορμή έναν «διαφορετικό», καθημερινό άνθρωπο που οδηγήθηκε στην παρανομία, μετατρέποντας την αδυναμία του σε ένα τσίρκο διασημότητας, ο Αλ Πατσίνο θα έχει μεγαλουργήσει με μια ερμηνεία τόσο σωματική που δεν χρειάζεται να εξηγήσει τίποτα για τον ήρωα του επειδή αυτός βρίσκεται εκτεθειμένος και γυμνός μπροστά στα μάτια των θεατών και ο Σίντνεϊ Λιούμετ θα έχει αφήσει την κάμερα του να καταγράψει σχεδόν σαν ντοκιμαντέρ μια μέρα από αυτές που τίποτα δεν συνέβη με τους κανόνες της λογικής.

2

Ισως αν δεν έκανε τόση ζέστη, όλα να ήταν διαφορετικά. Αλλά οι «σκυλίσιες μέρες» δεν υπάρχουν μόνο για να μας βγάζουν τον χειρότερο μας εαυτό. Υπάρχουν για να υπενθυμίζουν πως όταν όλα τα όνειρά σου λιώνουν κάτω από την υπερβολική θερμότητα, έχεις μια τελευταία ευκαιρία να διεκδικήσεις αυτό που σου αναλογεί στη ζωή. Και ας είσαι καταδικασμένος να χάσεις...

Σκυλίσια Μέρα (Dog Day Afternoon) του Σίντνεϊ Λιούμετ (1975) / Πρωταγωνιστούν: Αλ Πατσίνο, Τζον Καζάλ, Τσαρλς Ντέρνινγκ


Περισσότερες ταινίες για ένα αξέχαστο καλοκαίρι: