Ενημέρωση

Ταινίες για ενα αξέχαστο καλοκαίρι #22: «Grease» του Ράνταλ Κλάιζερ

στα 10

Επειδή μερικά από τα σημαντικότερα πράγματα στη ζωή ενός ανθρώπου ξεκινούν και τελειώνουν με το καλοκαίρι, για κάθε μέρα του Ιουλίου θυμόμαστε τις ταινίες που δεν ξεχάστηκαν με τον ερχομό του φθινοπώρου.

Ταινίες για ενα αξέχαστο καλοκαίρι #22: «Grease» του Ράνταλ Κλάιζερ

«Summer loving had me a blast / Summer loving happened so fast / I met a girl crazy for me / Met a boy cute as can be...»

Μερικές ταινίες μιλούν για το καλοκαίρι αφού αυτό έχει τελειώσει, ο καιρός έχει αρχίσει να κρυώνει και οι αναμνήσεις μοιάζουν η μοναδική έξοδος κινδύνου από το φθινόπωρο που έρχεται με απειλητικές διαθέσεις.

Κάποιες άλλες πάλι, μιλούν για το καλοκαίρι από την ώρα που ξεκινούν μέχρι την ώρα που τελειώνουν, γιατί δεν το αντιλαμβάνονται ως μια εποχή του χρόνου αλλά ως μια μελωδία στο background που μοιάζει με ένα μιούζικαλ ικανό να εξηγήσει με τον καλύτερο τρόπο γιατί οι καλοκαιρινοί έρωτες είναι καταδικασμένοι να κρατήσουν για πάντα.

2

Οσα χρόνια κι αν περάσουν, όσοι καλοκαιρινοί εραστές κι αν συναντηθούν και χωρίσουν ένα καλοκαίρι, αυτό που θα ζήσουν ο Ντάνι και η Σάντι θα είναι η επιτομή του «summer loving» που επιστρέφοντας την πρώτη μέρα στο σχολείο θέλεις να το τραγουδήσεις τόσο δυνατά για να το ακούσει όλος ο πλανήτης.

Και αυτό γιατί το «Grease» δεν είναι μόνο μια κλασική ταινία ή χωρίς καμία αμφιβολία ένα από τα καλύτερα μιούζικαλ που έγιναν ποτέ σινεμά, αλλά ένας jive, rock 'n' roll και αθεράπευτα ρομαντικός κόσμος όπου τα αγόρια που συναντάς στην παραλία μπορούν να είναι «ξεχωριστά», τα αμάξια μπορούν να τρέχουν σαν αστραπή, η μπριγιαντίνη κάνει τα κοκοράκια να κοιτούν αγέρωχα τον ουρανό, το χειρότερο πράγμα που μπορείς να κάνεις είναι να κλάψεις μπροστά του και τα κορίτσια μπορούν να είναι «απελπισμένα αφοσιωμένα» σε αυτόν που αγαπούν.

2

Βλέπετε, βρισκόμαστε στη δεκαετία του '50, η Αμερική ζει το αιώνιο καλοκαίρι της σεξουαλικής της αφύπνισης και το «Grease» κλείνει μέσα του και μέσα στα τραγούδια των Γουόρεν Κέισι και Τζιμ Τζέικομπς όλη τη ξέφρενη μελαγχολία μιας ολόκληρης γενιάς που μεγαλώνοντας θα αλλάζει μόνο ρούχα και χορευτικές κινήσεις, αλλά θα παραμένει πάντα το σύμβολο μιας μουσικοχορευτικής ενηλικίωσης πιο πολυτραγουδισμένης και από το «Summer Nights».

Βλέπετε, βρισκόμαστε στο 1978 και δεν υπάρχει πιο ταλαντούχος άνθρωπος σε ολόκληρο το Χόλιγουντ από τον Τζον Τραβόλτα και καμία πιο «Σάντι» από την Ολίβια Νιούτον Τζον. Ο,τι θα ζήσουν το ωραιότερο καλοκαίρι της ζωής τους διαρκεί 110 λεπτά από τα πιο ανάλαφρα, funky, cheesy και sing-a-long αξέχαστα που έκαναν ποτέ ένα μιούζικαλ... κλασικό.

2

Μερικές ταινίες είναι απλά καλοκαίρι.

Grease του Ράνταλ Κλάιζερ (1978) / Πρωταγωνιστούν: Τζον Τραβόλτα, Ολίβια Νιούτον Τζον, Στόκαρντ Τσάνινγκ, Τζεφ Κόναγουεϊ


Περισσότερες ταινίες για ένα αξέχαστο καλοκαίρι: