Ενημέρωση

Ταινίες για ενα αξέχαστο καλοκαίρι #30: «Beach Party» του Γουίλιαμ Ασερ

στα 10

Επειδή μερικά από τα σημαντικότερα πράγματα στη ζωή ενός ανθρώπου ξεκινούν και τελειώνουν με το καλοκαίρι, για κάθε μέρα του Ιουλίου θυμόμαστε τις ταινίες που δεν ξεχάστηκαν με τον ερχομό του φθινοπώρου.

Ταινίες για ενα αξέχαστο καλοκαίρι #30: «Beach Party» του Γουίλιαμ Ασερ

«Nothin' is greater than the sand, surf n' salt air / Unrack our boards just as soon as we get there! / Stack 'em in the sand while they're breaking just right / Yeah, we're surfin' all day and we're swingin' all night! / Vacation is here! Beach Party tonight!»

Το καλοκαίρι δεν έχεις μεγάλες απαιτήσεις. Οι ταινίες μπορεί να είναι σαχλές, αρκεί να είναι δροσιστικές. Τα αγόρια μπορεί να είναι ενοχλητικά, αρκεί να ξέρουν να ανάψουν φωτιά στην άμμο. Και τα κορίτσια χρειάζεται μόνο να είναι χτενισμένα.

2

Πρώτη από δώδεκα ταινίες που ολοκλήρωσαν μια μικρή teenage pop επανάσταση εν μέσω των αμερικανικών 60s, το «Beach Party» είναι ένα φιλμ - παγωτό που τρώγεται μόνο στην παραλία και που φεύγοντας από εκεί έχεις ξεχάσει τελειώς ότι το έφαγες.

Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν μένει στον ουρανίσκο σου η γλύκα μιας εφηβικής τρέλας, η αφέλεια μιας κυριολεκτικά καλοκαιρινής διακοπής ή λίγη από την πασέ αθωότητα μιας παρέας που όταν δεν ξέρει τι να πει αρχίζει το τραγούδι και όταν αρχίζει να σκανδαλίζει τη λογοκρισία κάνει μακροβούτια στη θάλασσα.

2

Είτε ως παρωδία των αντίστοιχων δροσερών φιλμ του Ελβις Πρίσλεϊ, είτε ως μια μελέτη πάνω στην εφηβική συμπεριφορά (όπως ξεκινάει η υποτυπώδης υπόθεση του φιλμ), το «Beach Party» και η μανία που γέννησε ήταν σημάδια αρκετά για μια γενιά που σύντομα θα σταματούσε να κάνει technicolor σερφ πάνω σε ψεύτικα κύματα και θα άλλαζε το σταθμό όταν στο ραδιόφωνο θα έπαιζαν τα χιτς του Φράνκι Αβαλον και της θρυλικής μούσας των «beach movies» Ανέτ Φουνιτσέλο.

2

Μέχρι όμως η Αμερική να ενηλικιωθεί και το σεξ να γίνει ο μοναδικός λόγος που κάποιος πήγαινε στην παραλία, υπήρχε μόνο ένας τρόπος για να κάνεις το καλοκαίρι σου αξέχαστο.

Και αυτός ήταν να φλερτάρεις μέχρι τελικής πτώσης σε ένα ατέλειωτο πολύχρωμο, δροσερό και αναπόφευκτα εφήμερο beach party.

Beach Party του Γουίλιαμ Ασερ (1963) / Πρωταγωνιστούν: Ρόμπερτ Κάμινγκς, Ντόροθι Μαλόουν, Φράνκι Αβαλον, Ανέτ Φουνιτσέλο


Περισσότερες ταινίες για ένα αξέχαστο καλοκαίρι: