Φεστιβάλ / Βραβεία

Oscars 2019: Ολες οι υποψηφιότητες (εκεί όπου σάρωσε ο Γιώργος Λάνθιμος και η «Ευνοούμενη»)

στα 10

Με 10 υποψηφιότητες το «The Favourite» ισοβαθμεί με το «Roma» και ηγείται της οσκαρικής κούρσας, αφήνοντας πίσω τα «A Star is Born», «Green Book» και «Βohemian Rhapsody».

Flix Team
Oscars 2019: Ολες οι υποψηφιότητες (εκεί όπου σάρωσε ο Γιώργος Λάνθιμος και η «Ευνοούμενη»)

Οι οσκαρικές υποψηφιότητες για τα 91α βραβεία Οσκαρ ανακοινώθηκαν πριν από λίγο από τους Κουμάιλ Ναντζιάνι και Tρέισι Ελις Ρος και έκρυβαν εκπλήξεις. Μεγάλες κι ευχάριστες εκπλήξεις!

Ολες οι προβλέψεις κινηματογραφικών sites, όλα τα στατιστικά του διεθνούς Τύπου, όλα τα στοιχήματα... έπεσαν έξω. Δεν ηγείται της οσκαρικής κούρσας το «Ενα Αστέρι Γεννιέται»» του Μπράντλεϊ Κούπερ. Αλλά το «Ρόμα» του Αλφόνσο Κουαρόν, μαζί με (ω, ναι!) το «The Favourite» του Γιώργου Λάνθιμου!

Η οσκαρική κούρσα για το 2019 έχει ήδη ξεκινήσει. Διαβάστε όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για τις βραβεύσεις των κριτικών ενώσεων, τις Χρυσές Σφαίρες, τις προβλέψεις και το παρασκήνιο γύρω από την πιο χρυσή βραδιά του Χόλιγουντ στο ειδικό τμήμα του Flix που ανανεώνεται συνεχώς

Ναι, η «Ευνοούμενη» θριάμβευσε αποσπώντας 10 συνολικά υποψηφιότητες – ανάμεσα στις οποίες και δυο για τον Γιώργο Λάνθιμο (σκηνοθεσίας και παραγωγής), αλλά και μία για τον Ελληνα μοντέρ Γιώργο Μαυροψαρίδη. Κι αν οι πεντάδες ερμηνείας ήταν αναμενόμενες (Α' Γυναικείου για την Ολίβια Κόλμαν, Β' Γυναικείου για τις Εμα Στόουν και Ρέιτσελ Βάις) αυτές της φωτογραφίας, ενδυματολογίας και production design έδωσαν επίσης το μεγάλο προβάδισμα στην οσκαρική κούρσα.

Mε 10 υποψηφιότητες επίσης και το «Ρόμα» του Αλφόνσο Κουαρόν, κερδίζοντας την άξια θέση του στις κατηγορίες καλύτερης ταινίας, σκηνοθεσίας (άλλη μια φορά για τον Κουαρόν!), ξενόγλωσσης ταινίας, σεναρίου, φωτογραφίας, μιξάζ, ηχητικού μοντάζ και production desing, αλλά κάνοντας και την πολύ μεγάλη έκπληξη να μη χαρίσει μόνο στην πρωταγωνίστριά του, Γιαλίτζα Απαρίθιο, μία υποψηφιότητα, αλλά να βρεθεί και η Μαρίνα ντε Ταβίρα, στην πεντάδα του Β' Γυναικείου!

Και κάπως έτσι, το «Ενα Αστέρι Γεννιέται»» του Μπράντλεϊ Κούπερ έμεινε πίσω! Ενώ υπολογίζαμε 11 υποψηφιότητες (πόσα βραβεία τελικά θα μπορούσε να κερδίσει, είναι μια άλλη ιστορία), ο Μπράντλεϊ Κούπερ είδε τον εαυτό του να μένει εκτός πεντάδας σκηνοθεσίας (τη θέση του πήρε ο Λάνθιμος ή ο Παβλικόφσκι), αλλά να εξασφαλίζει μια θέση σε αυτή του Α' Ανδρικού και την ταινία να καταλήγει με 8 υποψηφιότητες (ναι, η Lady Gaga είναι μέσα σε αυτές, όπως και το «Shallow» τραγούδι της).

8 υποψηφιότητες και για το «Vice: Ο Δεύτερος στην Ιεραρχία» του Ανταμ Μακ Κέι, με τον Κρίστιαν Μπέιλ να κερδίζει την 4η υποψηφιότητας της καριέρας του (δεύτερη στην κατηγορία Α' Ανδρικού), τον Σαμ Ρόκγουελ να ξαναβλέπει τον εαυτό του στην πεντάδα του Β' Ανδρικού μετά την περσινή του νίκη και την Εϊμι Ανταμς να είναι υποψήφια για 6η φορά!

Από εκεί και πέρα μίλησε το black power. Το Χόλιγουντ θέλοντας να αποδείξει ότι, όχι, δεν είναι «Oh so white» χάρισε 7 υποψηφιότητες στο «Black Panther» (ταινίας, ενδυματολογίας, μιξάζ, ηχητικού μοντάζ, μουσικής, production desing, τραγουδιού) και 6 στο «BlacKkKlansman: H Παρείσφρηση» του Σπάικ Λι, με τον σκηνοθέτη να κερδίζει κι ο ίδιος μία θέση στην πεντάδα σκηνοθεσίας - για πρώτη φορά στην καριέρα του!

Τα αγαπημένα των θεατών «Πράσινο Βιβλίο» και «Bohemian Rhapsody» ισοβάθμισαν με 5 υποψηφιότητες το καθένα. Περιμένουμε να δούμε αν ο Μαχερσάλα Αλι θα κερδίσει το 2ο Οσκαρ του κι αν ο Ράμι Μάλεκ θα κερδίσει στο νήμα τον Κρίστιαν Μπέιλ.

Τhe Netflix power και η έκπληξη του «The Ballad of Buster Scruggs» των αδελφών Κοέν ΟΚ, την επικράτηση του «Ρόμα» την περιμέναμε. Αλλωστε πήρε κι αρκετή δημοσιότητα ότι το Netflix στήριξε τον Κουαρόν με την πιο ακριβή οσκαρική καμπάνια των τελευταίων χρόνων. Η μεγάλη έκπληξη (και για εμάς, πολύ ευχάριστη!) ήταν η επικράτηση της νέας ταινίας των αδελφών Κοέν στις υποψηφιότητες. Το «The Ballad of Buster Scruggs» απέσπασε τρεις υποψηφιότητες (σεναρίου, τραγουδιού και ενδυματολογίας). Αν είχε χωρέσει κι ένας Τομ Γουέιτς στο Β' Ανδρικό, θα ήταν τέλειο.

Διαβάστε αναλυτικά όλες τις υποψηφιότητες:

Roma 607

Καλύτερη Ταινία

The Favourite 607

Σκηνοθεσία

Bohemian Rhapsody 607

Α' Ανδρικός Ρόλος

The Wife 607

Α' Γυναικείος Ρόλος

Green Book 607

Β' Ανδρικός Ρόλος

If Beale Street could talk 607

B' Γυναικείος Ρόλος

The ballad of Buster Scruggs 607

Διασκευασμένο Σενάριο

First Reformed 607

Πρωτότυπο Σενάριο

Cold War 607

Φωτογραφία

Mary Poppins returns 607

Κοστούμια

BlacKkKlansman 607

Μοντάζ

Vice 607

Μακιγιάζ και Κομμώσεις

Isle of Dogs 607

Μουσική

A Star Is Born 607

Τραγούδι

Black Panther 607

Καλλιτεχνική Διεύθυνση

roma 607

Ηχος

First Man 607

Ηχητικά Εφέ

Ready Player One 607

Οπτικά Εφέ

Spider-Man: Ιnto the Spider-Verse 607

Ταινία Κινουμένων Σχεδίων

Shoplifters 607 1

Ξενόγλωσση Ταινία

free solo 607

Ντοκιμαντέρ - Μεγάλου Μήκους

  • Free Solo
  • Hale County This Morning This Evening
  • Minding the Gap
  • Of Fathers and Sons
  • RBG

Black Sheep 607

Ντοκιμαντέρ - Μικρού Μήκους

  • End Game
  • Black Sheep
  • Lifeboat
  • A Night at the Garden
  • Period. End of Sentence.

bao 607

Μικρού Μήκους Ταινία - Animation

  • Animal Behaviour
  • Bao
  • Late Afternoon
  • One Small Step
  • Weekends

Detainment 607

Μικρού Μήκους Ταινία - Live Action

Η φετινή, 91η Τελετή Απονομής των Βραβείων Οσκαρ, θα γίνει την Κυριακή 24 Φεβρουαρίου (προς ξημερώματα Δευτέρας στην Ελλάδα), στο Dolby Theatre του Χόλιγουντ.

Η οσκαρική κούρσα για το 2019 έχει ήδη ξεκινήσει. Διαβάστε όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για τις βραβεύσεις των κριτικών ενώσεων, τις Χρυσές Σφαίρες, τις προβλέψεις και το παρασκήνιο γύρω από την πιο χρυσή βραδιά του Χόλιγουντ στο ειδικό τμήμα του Flix που ανανεώνεται συνεχώς

Η 91η Απονομή των Βραβείων OSCAR® μεταδίδεται ζωντανά και αποκλειστικά στις 24 Φεβρουαρίου (προς ξημερώματα 25) από το COSMOTE CINEMA OSCARS HD με τον πρωτότυπο ήχο και από το COSMOTE CINEMA 1HD, με ελληνικό σχολιασμό από τους Γιώργο Σατσίδη και Χριστίνα Μπίθα, απευθείας από το Λος Aντζελες. Για πρώτη φορά ελληνικό κανάλι θα βρεθεί στο κόκκινο χάλι των βραβείων OSCAR® και οι συνδρομητές της COSMOTE TV θα έχουν την ευκαιρία να απολαύσουν τις προσελεύσεις των διασήμων και τις αποκλειστικές τους δηλώσεις στο μικρόφωνο του Γιώργου Σατσίδη. Η τηλεοπτική κάλυψη θα ξεκινήσει με τις πρώτες αφίξεις στο κόκκινο χαλί και θα κορυφωθεί στις 03.00, με την έναρξη της απονομής. Ως τότε, μη χάσεις τα περισσότερα από 80 οσκαρικά αριστουργήματα που σε περιμένουν στο pop-up κανάλι COSMOTE CINEMA OSCARS HD, με ταινίες οι οποίες έχουν βραβευτεί ή ήταν υποψήφιες για OSCAR®.