Ενημέρωση

Οι εκπλήξεις, τα περίεργα, τα στατιστικά των υποψηφιοτήτων των βραβείων Ιρις της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου 2024

στα 10

Ολα όσα μάθαμε από τις φετινές υποψηφιότητες για τα βραβεία Ιρις 2024.

Οι εκπλήξεις, τα περίεργα, τα στατιστικά των υποψηφιοτήτων των βραβείων Ιρις της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου 2024

Σε μια από τις πιο κερδοφόρες χρονιές για το ελληνικό σινεμά, αποκλειστικά εξαιτίας της «Φόνισσας» της Εύας Νάθενα, τα βραβεία της Ακαδημίας έρχονται ξανά για να υπενθυμίσουν τα (λίγα) καλά και τα (πολλά) κακά της ελληνικής κινηματογραφικής παραγωγής/διανομής καθώς και τη διαρκή ανάγκη να γίνει το ελληνικό σινεμά κάτι περισσότερο από μια εξαίρεση τη χρονιά, κάτι σημαντικότερο από μια ειδική κατηγορία σινεμά που γεννιέται στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης και πεθαίνει στα βραβεία Ιρις, με το ενδιάμεσο να παραμένει μια άγνωστη χώρα για τον Ελληνα θεατή.

Η μεγάλη μάχη δίνεται (ή θα έπρεπε να δίνεται) φέτος ανάμεσα σε δύο ταινίες που εκφράζουν με κάποιον - ιδανικό; - τρόπο τις δύο διακριτές πλευρές του ελληνικού σινεμά. Την εντός συνόρων με τη «Φόνισσα» και την εκτός συνόρων με το «Animal». Είναι ενδιαφέρον ότι και οι δύο ταινίες είναι σκηνοθετημένες από γυναίκες και μιλούν για τη γυναικεία αυτοδιάθεση με πολλαπλούς τρόπους.

Στις φετινές υποψηφιότητες έχουν παρουσία σχεδόν όλες οι ταινίες που υποβλήθηκαν, πράγμα που δίνει credit στην Ακαδημία ως προς την ορατότητα των ελληνικών ταινιών. Περισσότερες απουσίες συναντά κανείς στα ντοκιμαντέρ και στις ταινίες μικρού μήκους, η μεγάλη παραγωγή των οποίων αφήνει έξω από τα βραβεία ταινίες που θα μπορούσαν να διεκδικήσουν με αξιώσεις ακόμη και το μεγάλο βραβείο στην κατηγορία τους - αλλά και που θα άξιζε να είχαν μεγαλύτερη παρουσία στα βραβεία. Ωστόσο, ο διαγωνισμός είναι διαγωνισμός και οι πέντε θέσεις στις υποψηφιότητες είναι κανόνας παγκοσμίως. Οπως κανόνας είναι ότι η παραγωγή της χρονιάς καθρεφτίζεται μεν στις επιλογές των μελών της Ακαδημίας, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι οι ταινίες που δεν πέρασαν στην τελική αναμέτρηση είναι υποδεέστερες ή ανάξιες λόγου.

Μιλώντας για απουσίες, μοιάζει αστείο να μην είναι υποψήφιος ο Γιώργος Τσιαντούλας στο «Καλοκαίρι της Κάρμεν» που συγκεντρώνει 12 υποψηφιότητες (το επιχείρημα της απουσίας της Μάργκο Ρόμπι από τα Οσκαρ για τη «Barbie» θα έπρεπε μάλλον να λειτουργήσει υπέρ του) ή το «Μέντιουμ» να μην βρίσκεται δικαιωματικά στην κατηγορία της Καλύτερης Ταινίας Μυθοπλασίας (συν ο Πέτρος Νούσιας που το φώτισε υποδειγματικά στην κατηγορία της φωτογραφίας), όπως και η Πηνελόπη Τσιλίκα να δηλώνει απούσα από το σερί της «Φόνισσας», για να αναφέρουμε μόνο μερικά παραδείγματα από τις φετινές απουσίες. Πράγμα που μας οδηγεί στο παλιό, γνωστό πρόβλημα που θα επαναλάβουμε παρακάτω αυτούσιο.

Η πρακτική της υποβολής στα βραβεία της Ακαδημίας ταινιών που δεν έχουν βγει στις αίθουσες και έχουν ωστόσο προγραμματιστεί να βγουν γύρω στην ανακοίνωση των αποτελεσμάτων των βραβείων Ιρις - πρακτική που ξεκίνησε με το «Digger» το 2022, είναι φανερό πλέον πως δεν λειτουργεί υπέρ της ορατότητας των ταινιών. Φέτος, τουλάχιστον τέσσερις τίτλοι, το «Πολύδροσο», το «Καλοκαίρι με την Κάρμεν», το «Μέντιουμ» και το «Μικρά Πράγματα που Πήγαν Λάθος» μοιάζουν με παντελώς άγνωστες λέξεις σε οποιονδήποτε ενδιαφέρεται έστω και εγκυκλοπαιδικά για τα βραβεία. Αν το μεγαλύτερο πρόβλημα αυτή τη στιγμή για το ελληνικό σινεμά είναι η συνάντησή του με τους θεατές, τότε αυτό θα έπρεπε να αποτελεί και μια άτυπη προϋπόθεση για τη συμμετοχή στα βραβεία, σε έναν υγιή κύκλο που μπορεί τελικά να ωφελήσει όλους.

Φέτος περισσότερο από ποτέ, αναδεικνύεται ενδιαφέρουσα η (αν και ελάχιστη) διάβρωση της πάγιας πρακτικής των μελών να ψηφίζουν ονόματα και όχι επιτεύγματα και η οποία έρχεται από μεμονωμένες υποψηφιότητες όπως αυτή του Αγγελου Ράλλη στη φωτογραφία για το ντοκιμαντέρ «Η Αφρίν στον Καιρό της Πλημμύρας» ή του Γρηγόρη Ρέντη και του Ιωσήφ Βαρδάκη στην κατηγορία του Πρωτοεμφανιζόμενου Σκηνοθέτη. Αντίθετα στις κατηγορίες των ηθοποιών (με τη συνήθη πρακτική της μη αυστηρότητας κριτηρίων στις υποβολές) δεν υπάρχει καμία λογική ανάμεσα σε πρώτο, δεύτερο ρόλο ή απλά ένα φιλικό πέρασμα, με αποτέλεσμα απουσίες και παρουσίες που θα κοστίσουν στο τελικό αποτέλεσμα. Διάβρωση φυσικά αποτελεί και η παρουσία του Γουίλεμ Νταφόε στην κατηγορία του Α' Ανδρικού Ρόλου. Από τη μία ανεβάζει το επίπεδο όλης της διαδικασίας, είναι ενδεικτική και μιας νέας «ελληνικής» παραγωγής (πέρσι το βραβείο μουσικής πήρε ο Γκάμπριελ Γιάρεντ), από την άλλη μπερδεύει ακόμη περισσότερο τον ψηφοφόρο που θα βρεθεί ανάμεσα στο ελληνικό χωρίς εισαγωγικά και στο ελληνικό με «εισαγωγικά».

Σε μια στιγμή που το ελληνικό σινεμά διεκδικεί - όπως κάνει μάλλον διαχρονικά - το ζωτικό του χώρο σε πολλαπλά επίπεδα - χρηματοδότησης, ορατότητας, διανομής, τα βραβεία της Ακαδημίας επωμίζονται (δυστυχώς ή ευτυχώς) με το βάρος του να είναι μια ευκαιρία για να αναδειχθούν όλα εκείνα που κάποια στιγμή πρέπει να λυθούν. Τα Ιρις είναι μια γιορτή της κοινότητας, όπως είναι μια γιορτή της κοινότητας και στις υπόλοιπες χώρες (βλ. Σεζάρ στη Γαλλία, Γκόγια στην Ισπανία κλπ) - και πρέπει να μείνει έτσι. Ταυτόχρονα, όπως σε κάθε γιορτή, τουλάχιστον όσοι συμμετέχουν σε αυτήν πρέπει να γνωρίζουν για ποιο πράγμα ακριβώς γιορτάζουν.


ΤΑ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ ΑΝΑ ΤΑΙΝΙΑ

Οι υποψηφιότητες ανά ταινία

Η φετινή Τελετή Απονομής των Ιρις 2024 θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη, 26 Ιουνίου στη Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση, σε σκηνοθεσία της Ασημίνας Προέδρου και παρουσιαστή τον Γιώργο Νιάρρο.


ΤΑ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ ΑΝΑ ΥΠΟΨΗΦΙΟΤΗΤΑ

Βραβείο Μεγάλου Μήκους Ταινίας Μυθοπλασίας

Από την ταινία «Μικρά Πράγματα που Πήγαν Λάθος» υποψήφιοι είναι οι Κώστας Ταγκαλάκης, Χάρης Βαφειάδης και Πάνος Παπαδόπουλος | Δεύτερη υποψηφιότητα για τον Κώστα Ταγκαλάκη. Ηταν υποψήφιος και νικητής το 2021 στην κατηγορία Καλύτερης Ταινίας Μικρού Μήκους Μυθοπλασίας για τη «Bella». | Τέσσερις συνολικά υποψηφιότητες για τον Χάρη Βαφειάδη. Καλύτερης Ταινίας, Πρωτοεμφανιζόμενου Σκηνοθέτη και Σεναρίου για το «Μικρά Πράγματα που Πήγαν Λάθος» το 2024 και για τη μικρού μήκους «13 1/2» το 2011. | Δεύτερη υποψηφίοτητα για τον Πάνο Παπαδόπουλο, ήταν υποψήφιος το 2016 για τον «Αόρατο».

Από την ταινία «Το καλοκαίρι της Κάρμεν» υποψήφιες είναι οι Ιωάννα Μπολομύτη και Λίνα Γιαννοπούλου | Τέταρτη υποψηφιότητα για την Ιωάννα Μπολομύτη. Ηταν υποψήφια το 2022 στην κατηγορία καλύτερης ταινίας Μικρού Μήκους Animation με το «Απωλεσθέντα». Το 2023 ήταν υποψήφια και νικήτρια και στην Κατηγορία Καλύτερης Ταινίας για το «Πίσω από τις Θημωνιές» και υποψήφια και νικητρια στην κατηγορία Καλύτερη Ταινία Μικρού Μήκους με το «Airhostess-737». | Πρώτη υποψηφιότητα για την Λίνα Γιαννοπούλου.

Από την ταινία «Φόνισσα» υποψήφιοι είναι οι Διονύσης Σαμιώτης και Κώστας Λαμπρόπουλος | Πέμπτη υποψηφιότητα για τον Διονύση Σαμιώτη. Ηταν υποψήφιος το 2012 για το «Γάλα» στη μυθοπλασία και για το «Πεθαίνοντας για την Αλήθεια» στην τεκμηρίωση, το 2020 όπου και κέρδισε με την «Ευτυχία» και το 2022 με το «Σμύρνη μου Αγαπημένη». | Ενατη υποψηφιότητα για τον Κώστα Λαμπρόπουλο. Το 2022 ήταν υποψήφιος για το «.dog» και τον «Ανεμο Ελευθερίας». Ηταν υποψήφιος το 2012 για το «Γάλα» και για την «Πρώτη Υλη», το 2015 για το «Για Πάντα», το 2016 για το «Τετάρτη 04.45» όπου και κέρδισε, το 2019 για το «Αναζητώντας τον Χέντριξ» και το 2021 για το «Sisters Apart» στην κατηγορία της Μειοψηφικής Συμπαραγωγής.

Από την ταίνια «Animal» υποψήφιοι είναι οι Μαρία Δρανδάκη, Μαρία Κοντογιάννη, Λούκας Ρίνερ, Λόρα Στέριαν, Ιβάν Τόνεφ και Στέλιος Καμμίτσης | Εβδομη υποψηφιότητα για την Μαρία Δρανδάκη. Ηταν υποψήφια τέσσερις φορές στην κατηγορία Καλύτερης Ταινίας Μεγάλου Μήκους, το 2020 με το «Θαύμα της Θάλασσας των Σαργασσών», το 2019 με το «Η Δουλειά της», το 2011 με τη «Χώρα Προέλευσης» και το 2015 με την «Εκρηξη». Το 2022 ήταν υποψήφια στην κατηγορία Καλύτερης Ταινίας Μειοψηφικής Παραγωγής με το «Quicksand». Το 2023 ήταν υποψήφια στην κατηγορία καλύτερου ντοκιμαντέρ με το «Η Πόλη και η Πόλη». | Τρίτη υποψηφιότητα για την Μαρία Κοντογιάννη. Το 2023 ήταν υποψήφια για το «Cat Postale» στην Κατηγορία Μικρού Μήκους Animation και για Καλύτερη Ταινία για το «Black Stone». | Πρώτη υποψηφιότητα για τον Λούκας Ρίνερ. | Πρώτη υποψηφιότητα για την Λόρα Στέριαν. | Πρώτη υποψηφιότητα για τον Ιβάν Τόνεφ. | Δεύτερη υποψηφιότητα για τον Στέλιο Καμμίτση. Ηταν υποψήφιος το 2022 για Καλύτερο Σενάριο για τον «Ανθρωπο με τις Απαντήσεις».

Από την ταινία «Inside» υποψήφιος είναι ο Γιώργος Καρναβάς | Οκτώ υποψηφιότητες για τον Γιώργο Καρναβά. Το 2024 για την ταινία μικρού μήκους aniimation «Ready» και στην κατηγορία της Καλύτερης Ταινίας Μυθοπλασίας για το «Inside». Το 2022 ήταν υποψήφιος για Καλύτερη Ταινία Μειοψηφικής Παραγωγής για το «Feathers» και νικητής για την Καλύτερη Ταινία Μυθοπλασίας με τα «Μαγνητικά Πεδία». Ηταν ακόμη υποψήφιος το 2021 για το «Pari», το 2019 για το «Ακίνητο Ποτάμι», το 2018 για το «Γιο της Σοφίας» όπου και κέρδισε, το 2013 για το «Αγόρι Τρώει το Φαγητό του Πουλιού» όπου και κέρδισε.


Βραβείο Ντοκιμαντέρ

Από την ταινία «ΑΚΟΕ/ΑΜΦΙ: Η Ιστορία μιας Επανάστασης (Να Κοιμάμαι στο Στήθος του)» υποψήφιοι είναι οι Μαρίνα Δανέζη, Τάσος Κορωνάκης και Ιωσήφ Βαρδάκης | Πέμπτη υποψηφιότητα για την Μαρίνα Δανέζη. Ηταν υποψήφια το 2012 στην κατηγορία Καλύτερου Ντοκιμαντέρ με το «Σωματείο Ρακοσυλλεκτών», το 2014 στην κατηγορία Καλύτερης Ταινίας με τους «Αισθηματίες», το 2017 στην κατηγορία Καλύτερου Ντοκιμαντέρ για το «90 Χρόνια ΠΑΟΚ - Νοσταλγώντας το Μέλλον» και το 2023 στην κατηγορία Ταινίας Μυθοπλασίας Μικρού Μήκους με το «Tokakis ή What’s my Name». | Δεύτερη υποψηφιότητα για τον Τάσο Κορωνάκη. Ηταν υποψήφιος το 2023 στην κατηγορία Ταινίας Μυθοπλασίας Μικρού Μήκους με το «Tokakis ή What’s my Name» | Δύο υποψηφιότητες για τον Ιωσήφ Βαρδάκη στην κατηγορία του Καλύτερου Ντοκιμαντέρ και του Πρωτοεμφανιζόμενου Σκηνοθέτη για το «ΑΚΟΕ/ΑΜΦΙ: Η ιστορία μιας επανάστασης (Να κοιμάμαι στο στήθος του)» το 2024.

Από την ταινία «Βάρδια» υποψήφιοι είναι οι Γρηγόρης Ρέντης, Βίκυ Μίχα, Κλεμάν Ντιμπουάν και Φλοράνς Κόεν | Δύο υποψηφιότητες για τον Γρηγόρη Ρέντη στην κατηγορία του Καλύτερου Ντοκιμαντέρ και του Πρωτοεμφανιζόμενου Σκηνοθέτη για τη «Βάρδια» το 2024. | Πρώτη υποψηφιότητα για τη Βίκυ Μίχα. | Πρώτη υποψηφιότητα για τον Κλεμάν Ντιμπουάν. | Πρώτη υποψηφιότητα για την Φλοράνς Κόεν.

Από την ταινία «Εμμονες Ωρες στον Τόπο της Πραγματικότητας» υποψήφια είναι η Ρέα Βαλντέν | Πρώτη υποψηφιότητα για την Ρέα Βάλντεν.

Από την ταίνια «Η Αφρίν στον Καιρό της Πλημμύρας» υποψήφιοι είναι οι Μαρία ντελ Μαρ Ροντρίγκεζ Γιέμπρα και Αγγελος Ράλλης | Πρώτη υποψηφιότητα για την Μαρία ντελ Μαρ Ροντρίγκεζ Γιέμπρα. | Δύο υποψηφιότητες γι ατον Αγγελο Ράλλη: το 2024 είναι υποψήφιος για Καλύτερο Ντοκιμαντέρ και Φωτογραφία για το «Η Αφρίν στον Καιρό της Πλημμύρας».

Από την ταινία «Η Βασίλισσα της Νέας Υόρκης» υποψήφιες είναι οι Βάλερυ Κοντάκου και Δέσποινα Παυλάκη | Πρώτη υποψηφιότητα για την Βάλερι Κοντάκου. | Πρώτη υποψηφιότητα για τη Δέσποινα Παυλάκη.


Βραβείο Ταινίας Ελληνικής Μειοψηφικής Συμπαραγωγής

Για την ταινία «Η Αόρατη Μάχη»: Αμάντα Λιβανού | Εκτη υποψηφιότητα για την Αμάντα Λιβανού. Ηταν υποψήφια και νικήτρια το 2014 για το «Λάμπουν στο Σκοτάδι» στην κατηγορία Καλύτερου Ντοκιμαντέρ, το 2019 για τον «Οίκτο» στην κατηγορία της Καλύτερης Ταινίας, το 2021 για το «Ορνιθες (Ή Πως να Γίνεις Πουλί), το 2022 για το Ντοκιμαντέρ «Νύχτες και Μέρες της Δήμητρας Κ.» και το 2023 για το «Broadway».

Για την ταινία «Κάμπια, Νύμφη, Πεταλούδα»: Κωνσταντίνα Σταυριανού, Ρένα Βουγιούκαλου | Τρίτη υποψηφιότητα για την Κωνσταντίνα Σταυριανού. Ηταν υποψήφια το 2022 για την «Αγέλη Προβάτων». Ηταν υποψήφια και νικήτρια το 2021 για το «Sow the Wind» στην κατηγορία ταινίας μειοψηφικής παραγωγής. | Τρίτη υποψηφιότητα για την Ρένα Βουγιούκαλου. Ηταν υποψήφια και νικητρία το 2021 για το «Sow the Wind» στην κατηγορία ταινίας μειοψηφικής παραγωγής και υποψήφια το 2014 στην κατηγορία Καλύτερου Ντοκιμαντέρ με τη «Μήδεια».

Για την ταινία «How to Ηave Sex: Κωνσταντίνος Κοντοβράκης | Εβδομη υποψηφιότητα για τον Κωνσταντίνο Κοντοβράκη. Ηταν υποψηφιός το 2022 για το «Feathers» και τα «Μαγνητικά Πεδία» (όπου και κέρδισε) - ήταν υποψήφιος το 2021 για το «Pari», το 2019 για το «Ακίνητο Ποτάμι», το 2018 για το «Γιο της Σοφίας» όπου και κέρδισε και το 2015 για το «Για Παντα».


Βραβείο Μικρού Μήκους Ταινίας Μυθοπλασίας [έξι (6) υποψηφιότητες λόγω ισοψηφίας]

Από την ταινία «Αερολίν» υποψήφιοι είναι οι Αλέξης Κουκιάς Παντελής και Μαρία Ρεπούση | Πρώτη υποψηφιότητα για τον Αλέξη Κουκιά Παντελή. | Πρώτη υποψηφιότητα για την Μαρία Ρεπούση.

Από την ταινία «Ανορθόδοξος» υποψήφιοι είναι οι Κωνσταντίνος Αντωνόπουλος και Φανή Σκαρτούλη | Δεύτερη υποψηφιότητα για τον Κωνσταντίνο Αντωνόπουλο. Ηταν υποψήφιος και το 2020 στην ίδια κατηγορία για το «Καρτ-ποστάλ από το τέλος του Κόσμου». | Δεύτερη υποψηφιότητα για την Φανή Σκαρτούλη. Ηταν υποψήφια και το 2020 στην ίδια κατηγορία για το «Καρτ-ποστάλ από το τέλος του Κόσμου».

**Από την ταινία «Αρκουδότρυπα» υποψήφιοι είναι οι Στέργιος Ντινόπουλος, Χρυσιάννα Παπαδάκη, Θανάσης Μιχαλόπουλος και Αρσινόη Πηλού | Πρώτη υποψηφιότητα για τον Στέργιο Ντινόπουλο. | Πρώτη υποψηφιότητα για την Χρυσιάννα Παπαδάκη. | Πρώτη υποψηφιότητα για τον Θανάση Μιχαλόπουλο. | Πρώτη υποψηφιότητα για την Αρσινόη Πηλού.

Από την ταινία «Διάβαση» υποψήφιοι είναι οι Αινείας Τσαμάτης, Κατερίνα Μαυρογεώργη και Θάνος Αναστόπουλος | Πρώτη υποψηφιότητα για τον Αινεία Τσαμάτη. | Πρώτη υποψηφιότητα για την Κατερίνα Μαυρογεώργη. | Δεκατρείς συνολικά υποψηφιότητες για τον Θάνο Αναστόπουλο. Ηταν υποψήφιος για Καλύτερη Ταινία το 2011 για τη «Χώρα Προέλευσης», ήταν υποψήφος για Καλύτερη Ταινία, Σκηνοθεσία (νικητής) και Σενάριο (νικητής) για την «Κόρη» το 2013, ήταν υποψήφιος το 2017 για Καλύτερο Ντοκιμαντέρ για την «Τελευταία Παραλία» όπου και κέρδισε, ήταν υποψήφιος το 2018 για Καλύτερο Ντοκιμαντέρ για τον «Μεγάλο Περίπατο της Αλκης», ήταν υποψήφιος για Καλύτερη Ταινία το 2019 για το «Ελεύθερο Θέμα». Το 2023 ήταν υποψήφιος για Σενάριο, Σκηνοθεσία και Καλύτερη Ταινία για τα «Φαντάσματα του Παρελθόντος» και στην κατηγόρια της Καλύτερης Ταινίας Μικρού Μήκους για το «11:20».

Από την ταινία «Midnight Skin» υποήφιοι είναι οι Μανώλης Μαυρής, Ανναμπέλ Αρώνη, Ρομάνα Λόμπατς και Καμίλ Ζενό | Δεύτερη υποψηφιότητα για τον Μανώλη Μαυρή. Ηταν υποψήφιος και το 2022 στην ίδια κατηγορία για το «Brutalia: Εργάσιμες Μέρες». | Δεύτερη υποψηφιότητα για την Ανναμπέλ Αρώνη. Ηταν υποψήφια και το 2022 στην ίδια κατηγορία για το «Brutalia: Εργάσιμες Μέρες». | Δεύτερη υποψηφιότητα για την Ρομάνα Λόμπατς. Ηταν υποψήφια το 2023 στην κατηγορία του Μεγάλου Μήκους Ντοκιμαντέρ με τους «Γάμους της Τήλου». | Πρώτη υποψηφιότητα για την Καμίλ Ζενό.

**Από την ταινία «Wings» υποψήφιοι είναι οι Φοίβος Ήμελλος και Κωνσταντίνος Γουριώτης | Δεύτερη υποψηφιότητα για τον Φοίβο Ημελλο. Ηταν υποψήφιος και νικητής το 2021 στην κατηγορία καλύτερης Σπουδαστικής Ταινίας με τη «Βιολέττα». | Πρώτη υποψηφιότητα για τον Κωνσταντίνο Γουριώτη.


Βραβείο Μικρού Μήκους Ντοκιμαντέρ

Από την ταινία «Φῶς ἐκ Φωτός» υποψήφιοι είναι οι Νεριτάν Ζιντζιρία και Εφιζένι Κοκεντίμα | Δεύτερη υποψηφιότητα για τον Νεριτάν Ζιντζιρία. Ηταν υποψήφιος και νικητής το 2013 στην κατηγορία Μικρού Μήκους Μυθοπλασίας με το «Χαμομήλι». | Πρώτη υποψηφιότητα για την Εφιζένι Κοκεντίμα.

Από την ταινία «À Deux Voix» υποψήφιοι είναι οι Μάρθα Μπουζιούρη και Βασίλης Χρυσανθόπουλος | Πρώτη υποψηφιότητα για την Μάρθα Μπουζιούρη. | Δεύτερη υποψηφιότητα για τον Βασίλη Χρυσανθόπουλος. Ηταν υποψήφιος το 2014 στην κατηγορία Καλύτερης Ταινίας Μεγάλου Μήκους Μυθοπλασίας με το «Miss Violence».

Από την ταινία Mothers of Daughters» υποψήφιοι είναι οι Γιούλα Μπούνταλη, Ελκε Λερενκράους και Κωνσταντίνος Σακκάς |.Τέταρτη υποψηφιότητα για την Γιούλα Μπούνταλη. Ηταν υποψήφια για καλύτερο σενάριο το 2011 για το «Χώρα Προέλευσης» και το 2020 για το σενάριο και β' γυναικείο ρόλο για το «Θαύμα της Θάλασσας των Σαργασσών». | Πρώτη υποψηφιότητα για την Ελκε Λερενκράους. | Πρώτη υποψηφιότητα για τον Κωνσταντίνο Σακκά.


Βραβείο Μικρού Μήκους Animation [τέσσερις (4) υποψηφιότητες λόγω ισοψηφίας]

Από την ταινία «Ετοιμοι» υποψήφιοι είναι οι Ειρήνη Βιανέλλη, Δανάη Σπαθάρα και Γιώργος Καρναβάς | Δεύτερη υποψηφιότητα για την Ειρήνη Βιανέλλη. Ηταν υποψήφια και νικήτρια το 2023 στην κατηγορία των Ειδικών Εφφέ για το «Dodo». | Πρώτη υποψηφιότητα για την Δανάη Σπαθάρα. | Οκτώ υποψηφιότητες για τον Γιώργο Καρναβά. Το 2024 για την ταινία μικρού μήκους aniimation «Ready» και στην κατηγορία της Καλύτερης Ταινίας Μυθοπλασίας για το «Inside». Το 2022 ήταν υποψήφιος για Καλύτερη Ταινία Μειοψηφικής Παραγωγής για το «Feathers» και νικητής για την Καλύτερη Ταινία Μυθοπλασίας με τα «Μαγνητικά Πεδία». Ηταν ακόμη υποψήφιος το 2021 για το «Pari», το 2019 για το «Ακίνητο Ποτάμι», το 2018 για το «Γιο της Σοφίας» όπου και κέρδισε, το 2013 για το «Αγόρι Τρώει το Φαγητό του Πουλιού» όπου και κέρδισε.

Από την ταινία «Η Πορνογραφική Συλλογή του Κάφκα» υποψήφιοι είναι οι Αριστοτέλης Μαραγκός και Κωνσταντίνος Βασίλαρος | Πρώτη υποψηφιότητα για τον Αριστοτέλη Μαραγκό. | Εκτη υποψηφιότητα για τον Κωνσταντίνο Βασίλαρο. Ηταν υποψήφιος το 2022 στην κατηγορία της Καλύτερης Ταινίας για την «Αγία Εμυ». Το 2023 ήταν υποψήφιος δύο φορές στην κατηγορία Μικρού Μήκους Animation με το «Μια Νύχτα στο Νεκροταφείο» και το «Ροζ Βουνό», στην κατηγορία Ντοκιμαντέρ Μικρού Μήκους με το «IODINE, H Ελλάδα στα Ερείπια του Μεσολογγίου» και στην κατηγορία Μειοψηφικής Παραγωγής με το «Πέρα από το Βορρά».

Από την ταινία «Ποτίστρα» υποψήφιος είναι ο Φοίβος Χαλκιόπουλος | Πρώτη υποψηφιότητα του Φοίβου Χαλκιόπουλου.

Από την ταινία «Fuga» υποψήφιος είναι ο Αντώνης Ντούσιας | Τρίτη υποψηφιότητα για τον Αντώνη Ντούσια. Ηταν υποψήφιος και νικητής το 2017 με το «Αίνιγμα» και υποψήφιος το 2020 με την «Βίαιη Εξίσωση».


Βραβείο Μικρού Μήκους Σπουδαστικής Ταινίας

Από την ταινία «Αποχαιρετισμοί» υποψήφια είναι η Σαββίνα Σαμιώτη | Πρώτη υποψηφιότητα για την Σαββίνα Σαμιώτη.

Από την ταινία «Αχινός» υποψήφιος είναι ο Αλέξανδρος Σολτς | Πρώτη υποψηφιότητα για τον Αλέξανδρο Σολτς.

**Από την ταινία «Κακά παιδιά με Ονόματα Αγίων» υποψήφια είναι η Βίκυ Αναστασιάδου | Πρώτη υποψηφιότητα για τη Βίκυ Αναστασιάδου

Από την ταινία «Το Χάος που Αφησε Πίσω της» υποψήφιος είναι ο Νίκος Κολιούκος | | Πρώτη υποψηφιότητα για τον Νίκο Κολιούκο

Από την ταινία «Days of a Lilac Summer» υποψήφια είναι η Αριάδνη Αγγελική Θυφρονίτου Λήτου | Δεύτερη υποψηφιότητα για την Αριάδνη Αγγελική Θυφρονίτου Λήτου. Ηταν υποψήφια το 2022 με το «Αντε Ντε».


Βραβείο Σκηνοθεσίας

Για την ταινία Μέντιουμ: Χριστίνα Ιωακειμίδη | Δύο υποψηφιότητες για τη Χριστίνα Ιωακειμίδη: Σεναρίου και Σκηνοθεσίας για το «Μέντιουμ» το 2024.

Για την ταινία Το καλοκαίρι της Κάρμεν: Ζαχαρίας Μαυροειδής | Τέσσερις συνολικά υποψηφιότητα για τον Ζαχαρία Μαυροειδή. Ηταν υποψήφιος το 2020 για το Σενάριο του «Απόστρατου» και το 2023 για το μικρού μήκους aniimation «Cat Postale». Το 2024 είναι υποψήφιος για το σενάριο και τη σκηνοθεσία της ταινίας «Το Καλοκαίρι της Κάρμεν».

Για την ταινία Φόνισσα: Εύα Νάθενα | Εξι υποψηφιότητες συνολικά για την Εύα Νάθενα, με αυτή της Σκηνοθέσίας, Πρωτοεμφανιζόμενης Σκηνοθέτη, Σκηνικά και για τα Κοστούμια της «Φόνισσας». Ηταν ακόμη υποψήφια για Σκηνικά το 2012 για το «Γάλα» και για Κοστούμια το 2017 για τον «Νοτιά».

Για την ταινία Animal: Σοφία Εξάρχου | Τέσσερις συνολικά υποψήφιοτητες για τη Σοφία Εξάρχου. Ηταν υποψήφια για ταινία μικρού μήκους το 2010 με το «Mesecina», πρωτοεμφανιζόμενου σκηνοθέτη (όπου και το κέρδισε) το 2017 με το «Park» και φέτος, το 2024 είναι υποψήφια για το σενάριο και τη σκηνοθεσία του «Animal».

Για την ταινία Inside: Βασίλης Κατσούπης | Δύο υποψηφιότητες για τον Βασίλη Κατσούπη: Σκηνοθεσίας και Πρωτοεμφανιζόμενου σκηνοθέτη για το «Inside» το 2024.


Βραβείο Πρωτοεμφανιζόμενου Σκηνοθέτη

Για την ταινία ΑΚΟΕ/ΑΜΦΙ: Η ιστορία μιας επανάστασης (Να κοιμάμαι στο στήθος του): Ιωσήφ Βαρδάκης | Δύο υποψηφιότητες για τον Ιωσήφ Βαρδάκη στην κατηγορία του Καλύτερου Ντοκιμαντέρ και του Πρωτοεμφανιζόμενου Σκηνοθέτη για το «ΑΚΟΕ/ΑΜΦΙ: Η ιστορία μιας επανάστασης (Να κοιμάμαι στο στήθος του)» το 2024.

Για την ταινία Βάρδια: Γρηγόρης Ρέντης | Δύο υποψηφιότητες για τον Γρηγόρη Ρέντη στην κατηγορία του Καλύτερου Ντοκιμαντέρ και του Πρωτοεμφανιζόμενου Σκηνοθέτη για τη «Βάρδια» το 2024.

Για την ταινία Μικρά πράγματα που πήγαν λάθος: Χάρης Βαφειάδης |. Τέσσερις συνολικά υποψηφιότητες για τον Χάρη Βαφειάδη. Καλύτερης Ταινίας, Πρωτοεμφανιζόμενου Σκηνοθέτη και Σεναρίου για το «Μικρά Πράγματα που Πήγαν Λάθος» το 2024 και για τη μικρού μήκους «13 1/2» το 2011.

Για την ταινία Φόνισσα: Εύα Νάθενα | Εξι υποψηφιότητες συνολικά για την Εύα Νάθενα, με αυτή της Σκηνοθέσίας, Πρωτοεμφανιζόμενης Σκηνοθέτη, Σκηνικά και για τα Κοστούμια της «Φόνισσας». Ηταν ακόμη υποψήφια για Σκηνικά το 2012 για το «Γάλα» και για Κοστούμια το 2017 για τον «Νοτιά».

Για την ταινία Inside: Βασίλης Κατσούπης | Δύο υποψηφιότητες για τον Βασίλη Κατσούπη: Σκηνοθεσίας και Πρωτοεμφανιζόμενου σκηνοθέτη για το «Inside» το 2024.


Βραβείο Σεναρίου [επτά (7) υποψηφιότητες λόγω ισοψηφίας]

Για την ταινία «Εξέλιξη» υποψήφιος είναι ο Περικλής Χούρσογλου | Πρώτη υποψηφίοτητα του Περικλή Χούρσογλου.

Για την ταινία «Μέντιουμ» υποψήφια είναι η Χριστίνα Ιωακειμίδη | Δύο υποψηφιότητες για τη Χριστίνα Ιωακειμίδη: Σεναρίου και Σκηνοθεσίας για το «Μέντιουμ» το 2024.

Για την ταινία «Μικρά Πράγματα που Πήγαν Λάθος» υποψήφιος είναι ο Χάρης Βαφειάδης | Τέσσερις συνολικά υποψηφιότητες για τον Χάρη Βαφειάδη. Καλύτερης Ταινίας, Πρωτοεμφανιζόμενου Σκηνοθέτη και Σεναρίου για το «Μικρά Πράγματα που Πήγαν Λάθος» το 2024 και για τη μικρού μήκους «13 1/2» το 2011.

Από την ταινία «Ο τελευταίος Ταξιτζής» υποψήφιος είναι ο Στέργιος Πάσχος | Πρώτη υποψηφιότητα για τον Στέργιο Πάσχο στο σενάριο. Ηταν υποψήφιος το 2014 με τη μικρού μήκους «Ο Ελβις είναι Νεκρός».

Από την ταινία «Το Καλοκαίρι της Κάρμεν» υποψήφιοι είναι οι Ζαχαρίας Μαυροειδής και Ξενοφών Χαλάτσης | Τέσσερις συνολικά υποψηφιότητα για τον Ζαχαρία Μαυροειδή. Ηταν υποψήφιος το 2020 για το Σενάριο του «Απόστρατου» και το 2023 για το μικρού μήκους aniimation «Cat Postale». Το 2024 είναι υποψήφιος για το σενάριο και τη σκηνοθεσία της ταινίας «Το Καλοκαίρι της Κάρμεν». | Πρώτη υποψηφιότητα για τον Ξενοφώντα Χαλάτση.

Από την ταινία «Φόνισσα» υποψήφια είναι η Κατερίνα Μπέη | Πρώτη υποψηφιότητα για την Κατερίνα Μπέη.

Από την ταινία «Animal» υποψήφια είναι η Σοφία Εξάρχου | Τέσσερις συνολικά υποψήφιοτητες για τη Σοφία Εξάρχου. Ηταν υποψήφια για ταινία μικρού μήκους το 2010 με το «Mesecina», πρωτοεμφανιζόμενου σκηνοθέτη (όπου και το κέρδισε) το 2017 με το «Park» και φέτος, το 2024 είναι υποψήφια για το σενάριο και τη σκηνοθεσία του «Animal».


Βραβείο Α΄ Ανδρικού Ρόλου

Από την ταινία «Εξέλιξη» υποψήφιος είναι.ο Αλέξανδρος Λογοθέτης | Πρώτη υποψηφιότητα του Αλέξανδρου Λογοθέτη.

Από την ταινία «Μικρά Πράγματα που Πήγαν Λάθος» υποψήφιος είναι.ο Θάνος Τοκάκης | Τρίτη υποψηφιότητα του Θάνου Τοκάκη. Είχε προταθεί και κερδίσει στην κατηγορία του Β' Ανδρικού Ρόλου το 2020 για την «Ευτυχία», Ηταν υποψήφιος το 2023 για την ταινία μικρού μήκους «Tokakis or What's My Name».

Από την ταινία «Ο Τελευταίος Ταξιτζής» υποψήφιος είναι.ο Κώστας Κορωναίος | Πρώτη υποψηφιότητα του Κώστα Κορωναίου.

**Από την ταινία «Φόνισσα» υποψήφιος είναι.ο Δημήτρης Ήμελλος | Τέταρτη υποψηφιότητα για τον Δημήτρη Ημελλο. Ηταν υποψήφιος και νικητής στην κατηγορία του Β' Ανδρικού Ρόλου στο «Απ' τα Κόκκαλα Βγαλμένα» το 2011, υποψήφιος για Α' Ρόλο το 2015 στο «Με Χωρίς Γυναίκες» και το 2018 για το «Χρόνια Πολλά».

Από την ταινία «Inside» υποψήφιος είναι.ο Γουίλεμ Νταφόε | Πρώτη υποψηφιότητα του Γουίλεμ Νταφόε.


Βραβείο Α΄ Γυναικείου Ρόλου [έξι (6) υποψηφιότητες λόγω ισοψηφίας]

Από την ταινία «Μέντιουμ» υποψήφια είναι η Αγγελική Μπεβεράτου | | Πρώτη υποψηφιότητα για την Αγγελική Μπεβεράτου.

Από την ταινία «Ο Τελευταίος Ταξιτζής» υποψήφια είναι η Κλέλια Ανδριολάτου | Πρώτη υποψηφιότητα για την Κλέλια Ανδριολάτου.

Από την ταινία «Πολύδροσο» υποψήφια είναι η Σοφία Κόκκαλη | Εκτη υποψηφιότητα για τη Σοφία Κόκκαλη. Ηταν υποψήφια για Α' Γυναικείο Ρόλο το 2022 με το «Σελήνη, 66 Ερωτήσεις»« Ηταν υποψήφια το 2021 για Β' Γυναικείο Ρόλο και για το «Digger» και για το «Pari». Ηταν υποψήφια για Α' Γυναικείο Ρόλο το 2013 για τη «Μικρά Αγγλία» και το 2016 για το «Νήμα» όπου και κέρδισε).

Από την ταινία «Πολύδροσο» υποψήφια είναι η Βίκυ Καγιά | Πρώτη υποψηφιότητα για την Βίκυ Καγιά

Από την ταινία «Φόνισσα» υποψήφια είναι η Καρυοφιλιά Καραμπέτη | Δεύτερη υποψηφιότητα για την Καρυοφυλιά Καραμπέτη. Ηταν υποψήφια και το 2020 για την «Ευτυχία».

Από την ταινία «Animal» υποψήφια είναι η Δήμητρα Βλαγκοπούλου | Πρώτη υποψηφιότητα για την Δήμητρα Βλαγκοπούλου.


Βραβείο Β΄ Ανδρικού Ρόλου

Από την ταινία «Εξέλιξη» υποψήφιος είναι ο Βασίλης Κολοβός | Πρώτη υποψηφιότητα για τον Βασίλη Κολοβό.

Από την ταινία «Το Kαλοκαίρι της Κάρμεν» υποψήφιος είναι ο Ανδρέας Λαμπρόπουλος | Πρώτη υποψηφιότητα για τον Ανδρέα Λαμπρόπουλο

Από την ταινία «Φόνισσα» υποψήφιος είναι ο Γιάννης Τσορτέκης | Τρίτη υποψηφιότητα για τον Γιάννη Τσορτέκη. Ηταν υποψήφιος το 2017 για το «Suntan» και το 2021 για την «Μπαλάντα της Τρύπιας Καρδιάς»

Από την ταινία «Animal» υποψήφιος είναι ο Αχιλλέας Χαρίσκος | Πρώτη υποψηφιότητα για τον Αχιλλέα Χαρίσκο.

Από την ταινία «Tranzit» υποψήφιος είναι ο Δημήτρης Πουλικάκος | Πρώτη υποψηφιότητα του Δημήτρη Πουλικάκου.


Βραβείο Β΄ Γυναικείου Ρόλου [έξι (6) υποψηφιότητες λόγω ισοψηφίας]

Από την ταινία «Εξέλιξη» υποψήφια είναι η Ελένη Γερασιμίδου | Πρώτη υποψηφιότητα της Ελένης Γερασιμίδου.

Από την ταινία «Μέντιουμ» υποψήφια είναι η Μάρθα Φριντζήλα | Πρώτη υποψηφιότητα της Μάρθας Φριντζήλα.

Από την ταινία «Ο Tελευταίος Tαξιτζής» υποψήφια είναι η Μαρίσσα Τριανταφυλλίδου | Εκτη υποψηφιότητα για τη Μαρίσσα Τριανταφυλλίδου. Το 2023 ήταν υποψήφια και για το «Dodo» και για το «Ησυχία 6-9». Ηταν υποψήφια και νικήτρια στην κατηγορία του Α' Γυναικείου Ρόλου το 2019 στο «Η Δουλειά της». Ηταν υποψήφια το 2015 στην κατηγορία του Β' Γυναικείου Ρόλου για το «Xenia» και για το «Στο Σπίτι».

Από την ταινία «Το Kαλοκαίρι της Κάρμεν» υποψήφια είναι η Ρουμπίνη Βασιλακοπούλου | Πρώτη υποψηφιότητα της Ρουμπίνης Βασιλακοπούλου.

Από την ταινία «Φόνισσα» υποψήφια είναι η Μαρία Πρωτόπαππα | Πρώτη υποψηφιότητα για την Μαρία Πρωτόππαπα.

Από την ταινία «Animal» υποψήφια είναι η Φλομαρία Παπαδάκη | Πρώτη υποψηφιότητα της Φλομαρίας Παπαδάκη.


Βραβείο Φωτογραφίας

Aπό την ταινία «Η Αφρίν στον Kαιρό της Πλημμύρας» υποψήφιος είναι ο Αγγελος Ράλλης | Δύο υποψηφιότητες γι ατον Αγγελο Ράλλη: το 2024 είναι υποψήφιος για Καλύτερο Ντοκιμαντέρ και Φωτογραφία για το «Η Αφρίν στον Καιρό της Πλημμύρας».

Από την ταινία «Πολύδροσο» υποψήφιος είναι ο Σίμος Σαρκετζής | Ογδοη φορά υποψήφιος - ήταν υποψήφιος το 2010 με τη «Ψυχή Βαθιά», υποψήφιος και νικητής το 2014 για τη «Μικρά Αγγλία», υποψήφιος το 2017 για το «Νήμα», υποψήφιος το 2018 για το «Τελευταίο Σημείωμα, το 2019 για τη «Winona», υποψήφιος και νικητής το 2022 για το «Σμύρνη μου Αγαπημένη», υποψήφιος και νικητής το 2023 για το «Πίσω από τις Θημωνιές» .

Από την ταινία «Το Kαλοκαίρι της Κάρμεν» υποψήφιος είναι ο Θεόδωρος Μιχόπουλος | Πρώτη υποψηφιότητα για τον Θεόδωρο Μιχόπουλο.

Από την ταινία «Φόνισσα» υποψήφιος είναι ο Παναγιώτης Βασιλάκης | Πρώτη υποψηφιότητα για τον Παναγιώτη Βασιλάκη.

Από την ταινία «Animal» υποψήφια είναι η Μόνικα Λεντσέφσκα | Δεύτερη υποψηφιότητα για την Μόνικα Λεντσέφσκα. Ηταν υποψήφια και το 2017 για το «Park»


Βραβείο Μοντάζ

Από την ταινία «Κάμπια, Νύμφη, Πεταλούδα υποψήφιος είναι ο Γιάννης Χαλκιαδάκης | Δέκατη υποψηφιότητα για τον Γιάννη Χαλκιαδάκη (ήταν υποψήφιος το 2010 για τη «Στρέλλα», το 2011 για το «Μαχαιροβγάλη» όπου και νίκησε, το 2012 για το «Wasted Youth», το 2015 για το «Μικρό Ψάρι», το 2016 για το «Interruption», το 2019 για τον «Οίκτο», το 2021 για τη «Μπαλάντα της Τρυπιας Καρδιάς» και το 2023 για το «Dodo».)

Από την ταινία «Το Καλοκαίρι της Κάρμεν» υποψήφια είναι η Λίβια Νερουτσοπούλου | Πρώτη υποψηφιότητα για την Λίβια Νερουτσοπούλου.

Από την ταινία «Φόνισσα» υποψήφια είναι η Αγγέλα Δεσποτίδου | Πρώτη υποψηφιότητα για την Αγγέλα Δεσποτίδου.

Από την ταινία Animal» υποψήφιοι είναι ο Ντράγκος Απέτρι και ο Νίκος Βαβούρης | Πρώτη υποψηφιότητα για τον Ντράγκος Απέτρι. | Πρώτη υποψηφιότητα για τον Νίκο Βαβούρη.

Από την ταινία «Inside» υποψήφιος είναι ο Λάμπης Χαραλαμπίδης | Εκτη υποψηφιότητα για τον τρεις φορές βραβευμένο Λάμπη Χαραλαμπίδη -, το 2018 για το «Do it Yourself», το 2016 για το «Τετάρτη 04.45» και το 2013 για το «J.A.C.E.». Ηταν υποψήφιος ακόμη το 2020 για την «Ευτυχία» και το 2022 για το «Σμύρνη μου Αγαπημένη».


Βραβείο Πρωτότυπης Μουσικής

Από την ταινία «Ο Τελευταίος Ταξιτζής» υποψήφιος είναι ο The Boy (Αλέξανδρος Βούλγαρης) | Εβδομη υποψηφιότητα του Αλέξανδρου Βούλγαρη για μουσική. Ηταν υποψήφιος και νικητής το 2014 για τους «Αισθηματίες», υποψήφιος το 2017 για το «Park», υποψήφιος το 2017 για το «Νήμα», υποψήφιος το 2018 για το «Τελευταίο Σημείωμα», υποψήφιος και νικητής το 2020 για τη «Winona», υποψήφιος το 2021 για τα «Μήλα». Εχει ακόμη τρεις υποψηφιότητες: Καλύτερης Σκηνοθεσίας για το «Νήμα» το 2017 και τη «Winona» το 2020 και για Σκηνικά το 2017 για το «Νήμα».

Από την ταινία «Πολύδροσο» υποψήφια είναι η Δεσποινίς Τρίχρωμη (Ευαγγελία Ξυνοπούλου) | Δεύτερη υποψηφιότητα για την Δεσποινίδα Τρίχρωμη. Ηταν υποψήφια και νικήτρια μαζί με τον The Boy το 2020 για τη «Winona».

Από την ταινία «Το Kαλοκαίρι της Κάρμεν» υποψήφιος είναι ο Τεντ Ρέγκλις | Πρώτη υποψηφιότητα για τον Τεντ Ρέγκλις.

Από την ταινία «Φόνισσα» υποψήφιος είναι ο Δημήτρης Παπαδημητρίου | Πρώτη υποψηφιότητα για τον Δημήτρη Παπαδημητρίου.

Από την ταινία «Animal» υποψήφιος είναι ο Βόλφγκανγκ Φριτς | Πρώτη υποψηφιότητα για τον Βόλφγκανγκ Φριτς.


Βραβείο Σκηνογραφίας

Από την ταινία «Μικρά Πράγματα που Πήγαν Λάθος» υποψήφια είναι η Εύα Γουλάκου | Τέταρτη υποψηφιότητα για την Εύα Γουλάκου. Ηταν υποψήφια το 2023 για το «Dodo», το 2022 για την «Αγία Εμυ» και το 2016 για το «Interruption».

Από την ταινία «Το Kαλοκαίρι της Κάρμεν» υποψήφια είναι η Αλίκη Κούβακα | Δεύτερη υποψηφιότητα της Αλίκης Κούβακα. Ηταν υποψήφια το 2022 για το «Monday».

Από την ταινία «Φόνισσα» υποψήφια είναι η Εύα Νάθενα | Εξι υποψηφιότητες συνολικά για την Εύα Νάθενα, με αυτή της Σκηνοθέσίας, Πρωτοεμφανιζόμενης Σκηνοθέτη, Σκηνικά και για τα Κοστούμια της «Φόνισσας». Ηταν ακόμη υποψήφια για Σκηνικά το 2012 για το «Γάλα» και για Κοστούμια το 2017 για τον «Νοτιά».

Από την ταινία «Animal» υποψήφιος είναι η Γιορίν Ζαντ | Πρώτη υποψηφιότητα για την η Γιορίν Ζαντ.

Από την ταινία «Inside» υποψήφιος είναι ο Θόρστεν Σέιμπελ | Πρώτη υποψηφιότητα για τον Θόρστεν Σέιμπελ.


Βραβείο Ενδυματολογίας

Από την ταινία «Μέντιουμ» υποψήφια είναι η Βασιλεία Ροζάνα | Τις τέσσερις υποψηφιότητες φτάνει το 2024 η Βασιλεία Ροζάνα, υποψήφια και για το «Μέντιουμ» και για το «Animal». Ηταν υποψήφια το 2023 για το «Η Πόλη και η Πόλη» και το 2021 για το «Digger»

Από την ταινία «Πολύδροσο» υποψήφια είναι η Αλκηστη Μάμαλη | Πέμπτη υποψηφιότητα για την Αλκηστη Μάμαλη - ήταν υποψήφια το 2015 για τη «Νορβηγία», το 2016 για το «Τετάρτη 04.45», το 2017 για το «Νήμα» και το 2022 για το «Ο Ανθρωπος με τις Απαντήσεις»,

Από την ταινία «Το Καλοκαίρι της Κάρμεν» υποψήφια είναι η Κατερίνα Ζούρα | Πρώτη υποψηφιότητα για την Κατερίνα Ζούρα.

Από την ταινία «Φόνισσα» υποψήφια είναι η Εύα Νάθενα | Εξι υποψηφιότητες συνολικά για την Εύα Νάθενα, με αυτή της Σκηνοθέσίας, Πρωτοεμφανιζόμενης Σκηνοθέτη, Σκηνικά και για τα Κοστούμια της «Φόνισσας». Ηταν ακόμη υποψήφια για Σκηνικά το 2012 για το «Γάλα» και για Κοστούμια το 2017 για τον «Νοτιά».

Από την ταινία «Animal» υποψήφια είναι η Βασιλεία Ροζάνα | Τις τέσσερις υποψηφιότητες φτάνει το 2024 η Βασιλεία Ροζάνα, υποψήφια και για το «Μέντιουμ» και για το «Animal». Ηταν υποψήφια το 2023 για το «Η Πόλη και η Πόλη» και το 2021 για το «Digger»


Βραβείο Hχου

Από την ταινία «Κάμπια, Νύμφη, Πεταλούδα» υποψήφιος ο Κώστας Φυλακτίδης | Εβδομη υποψηφιότητα για τον Κώστα Φυλακτίδη (υποψήφιος και νικητής το 2011 για τον «Μαχαιροβγάλτη», υποψήφιος το 2013 για το «L», υποψήφιος και νικητής το 2015 για το «Μικρό Ψάρι», υποψήφιος το 2017 για το «Suntan», υποψήφιος το 2020 για το «Ζίζοτεκ», υποψήφιος το 2021 για την «Μπαλάντα της Τρύπιας Καρδιάς»).

Από την ταινία «Πολύδροσο» υποψήφιοι οι Γιώτης Παρασκευαΐδης και Βιολέτα Σαραφιανού (aka Nalyssa Green) | Πρώτη υποψηφιότητα για τον Γιώτη Παρασκευαΐδη. | Πρώτη υποψηφιότητα για την Βιολέτα Σαραφιανού.

Από την ταινία «Το Καλοκαίρι της Κάρμεν» υποψήφιος ο Στέφανος Ευθυμίου | Εντέκατη υποψηφιότητα για τον Στέφανο Ευθυμίου. Ηταν υποψήφιος το 2023 για το «Dodo» και για τα «Φαντάσματα της Επανάστασης». Ηταν υποψήφιος και νικητής το 2010 για τη «Ψυχή Βαθιά», υποψήφιος το 2013 για το «L», υποψήφιος το 2014 για το «Ο Εχθρός Μου» και για τη «Μικρά Αγγλία» (νικητής), υποψήφιος το 2017 για το «Park», το 2018 για το «Τελευταίο Σημείωμα» όπου και νίκησε, το 2019 για τον «Οίκτο» όπου και νίκησε. | Τρίτη υποψηφιότητα για τον Χρήστο Γιαννακόπουλο - ήταν υποψήφιος το 2019 για το «Ελεύθερο Θέμα» και το 2022 για τη «Βοή του Κόσμου».

Από την ταινία «Φόνισσα» υποψήφιοι οι Κώστας Βαρυμποπιώτης, Αλίκη Παναγή και Νίκος Καραδοσίδης | Τις 27 υποψηφιότητες φτάνει ο Κώστας Βαρυμποπιώτης με τις φετινές για τη «Φόνισσα» και το «Animal». Το 2023 ήταν υποψήφιος για το «Ησυχία 6-9», για το «Πίσω από τις Θημωνιές» (όπου και κέρδισε) και για τα «Φαντάσματα της Επανάστασης». Εχει κερδίσει οκτώ φορές. Ηταν υποψήφιος το 2010 για το «Ricordi Mi» της Στέλλας Θεοδωράκη και την «Ψυχή Βαθιά» του Παντελή Βούλγαρη όπου και κέρδισε, ήταν υποψήφιος το 2011 για τη «Χώρα Προέλευσης» του Σύλλα Τζουμέρκα και το «Απ' τα Κόκαλα Βγαλμένα» του Σωτήρη Γκορίτσα, ήταν υποψήφιος το 2012 για τον «Αδικο Κόσμο» του Φίλιππου Τσίτου και για τον «Παράδεισο» του Παναγιώτη Φαφούτη όπου και κέρδισε, ήταν υποψήφιος το 2013 για το «J.A.C.E.» του Μενέλαου Καραμαγγιώλη και για το «Αν...» του Χριστόφορου Παπακαλιάτη όπου και κέρδισε, το 2014 για τη «Μικρά Αγγλία» του Παντελή Βούλγαρη όπου και κέρδισε, το 2015 για το «Για Πάντα» της Μαργαρίτας Μαντά, το 2016 για το «Chevalier» της Αθηνάς Τσαγγάρη, το 2017 ήταν υποψήφιος για τον «Νοτιά» του Τάσου Μπουλμέτη και υποψήφιος και νικητής για το «Park» της Σοφίας Εξάρχου, το 2018 ήταν υποψήφιος για το «Do it Yourself» του Δημήτρη Τσιλιφώνη και υποψήφιος και νικητής για το «Τελευταίο Σημείωμα» του Παντελή Βούλγαρη, το 2019 ήταν υποψήφιος για το «Ελεύθερο Θέμα» της Στέλλας Θεοδωράκη και το «Ακίνητο Ποτάμι» του Αγγελου Φραντζή. Το 2020 κέρδισε για την «Ευτυχία». Το 2022 ήταν υποψήφιος για την «Αγέλη Προβάτων», την «Αγία Εμυ», τη «Βοή του Κόσμου» και το «Σμύρνη μου Αγαπημένη». | Τέταρτη υποψηφιότητα για την Αλίκη Παναγή. Ηταν υποψήφια το 2010 για το «Ricordi Mi», το 2015 με το «Forever» και το 2017 με τον «Νοτιά». | Πρώτη υποψηφιότητα του Νίκου Καραδοσίδη.

Από την ταινία «Animal» υποψήφιοι είναι οι Οντο Γκρότσνιγκ, Σεμπάστιαν Βάτζινγκερ, Τόμας Ποτζ Κάβα, Ρούντολφ Γκοτσμπέργκερ, Βάλια Τσέρου, Κώστας Βαρυμποπιώτης και Χρήστος Γούσιος | Πρώτη υποψηφιότητα για τον Οντο Γκρότσνιγκ. | Πρώτη υποψηφιότητα για τον Σεμπάστιαν Βάτζινγκερ, | Πρώτη υποψηφιότητα για τον Τόμας Ποτζ Κάβα. | Πρώτη υποψηφιότητα για τον Ρούντολφ Γκοτσμπέργκερ, | Πέμπτη υποψηφιότητα για την Βάλια Τσέρου. Ηταν υποψήφια το 2013 για το «J.A.C.E.», ήταν υποψήφια (και στη νικητήρια ομάδα) του «Park» το 2017, υποψήφια ξανά το 2018 για το «Do it Yourself» και υποψήφια το 2023 για το «Broadway». | Τις 27 υποψηφιότητες φτάνει ο Κώστας Βαρυμποπιώτης με τις φετινές για τη «Φόνισσα» και το «Animal». Το 2023 ήταν υποψήφιος για το «Ησυχία 6-9», για το «Πίσω από τις Θημωνιές» (όπου και κέρδισε) και για τα «Φαντάσματα της Επανάστασης». Εχει κερδίσει οκτώ φορές. Ηταν υποψήφιος το 2010 για το «Ricordi Mi» της Στέλλας Θεοδωράκη και την «Ψυχή Βαθιά» του Παντελή Βούλγαρη όπου και κέρδισε, ήταν υποψήφιος το 2011 για τη «Χώρα Προέλευσης» του Σύλλα Τζουμέρκα και το «Απ' τα Κόκαλα Βγαλμένα» του Σωτήρη Γκορίτσα, ήταν υποψήφιος το 2012 για τον «Αδικο Κόσμο» του Φίλιππου Τσίτου και για τον «Παράδεισο» του Παναγιώτη Φαφούτη όπου και κέρδισε, ήταν υποψήφιος το 2013 για το «J.A.C.E.» του Μενέλαου Καραμαγγιώλη και για το «Αν...» του Χριστόφορου Παπακαλιάτη όπου και κέρδισε, το 2014 για τη «Μικρά Αγγλία» του Παντελή Βούλγαρη όπου και κέρδισε, το 2015 για το «Για Πάντα» της Μαργαρίτας Μαντά, το 2016 για το «Chevalier» της Αθηνάς Τσαγγάρη, το 2017 ήταν υποψήφιος για τον «Νοτιά» του Τάσου Μπουλμέτη και υποψήφιος και νικητής για το «Park» της Σοφίας Εξάρχου, το 2018 ήταν υποψήφιος για το «Do it Yourself» του Δημήτρη Τσιλιφώνη και υποψήφιος και νικητής για το «Τελευταίο Σημείωμα» του Παντελή Βούλγαρη, το 2019 ήταν υποψήφιος για το «Ελεύθερο Θέμα» της Στέλλας Θεοδωράκη και το «Ακίνητο Ποτάμι» του Αγγελου Φραντζή. Το 2020 κέρδισε για την «Ευτυχία». Το 2022 ήταν υποψήφιος για την «Αγέλη Προβάτων», την «Αγία Εμυ», τη «Βοή του Κόσμου» και το «Σμύρνη μου Αγαπημένη».


Βραβείο Σχεδιασμού Μακιγιάζ, Κομμώσεων και Ειδικών Εφφέ [έξι (6) υποψηφιότητες λόγω ισοψηφίας]

Από την ταινία «Κάμπια, Νύμφη, Πεταλούδα» υποψήφιος είναι ο Γιώργος Αλαχούζος | Πρώτη υποψηφιότητα για τον Γιώργο Αλαχούζο στην κατηγορία Βραβείο Σχεδιασμού Μακιγιάζ, Κομμώσεων και Ειδικών Εφφέ. Εχει επτά υποψηφιότητες στην κατηγορία των Ειδικών και Οπτικών Εφέ: το 2010 για τον «Κυνόδοντα», το 2012 για την «Πόλη των Παιδιών» (όπου και νίκησε), το 2013 για τη «Λεπτή Κόκκινη Γραμμή» (όπου και νίκησε), το 2016 για το «Τετάρτη 04.45» (όπου και νίκησε), το 2017 για τον «Ετερο Εγώ» (όπου και κέρδισε), το 2018 για το «Γιο της Σοφίας» και το 2019 για το «Chinatown: Τα Τρία Καταφύγια» (όπου και κέρδισε).

Από την ταινία «Μινόρε» υποψήφιος είναι ο Προκόπης Βλασερός | Τρίτη υποψηφιότητα του Προκόπη Βλασερού σε αυτήν την κατηγορία. Είχε προταθεί δύο φορές το 2002 για την «Αγία Εμυ» και τον «Ανθρωπο του Θεού». Ο Προκόπης Βλασερός έχει και πέντε υποψηφιότητες στην κατηγορία των Ειδικών Εφέ. Μια για το «Μινόρε» φέτος και ηταν υποψήφιος το 2022 για την «Αγία Εμυ», το 2020 για την «Αλυτη» του Μίνωα Νικολακάκη, το 2016 για το «The Republic» του Δημήτρη Τζέτζα και το 2017 για το «Νήμα» του The Boy.

Από την ταινία «Πολύδροσο» υποψήφια είναι η Ιωάννα Λυγίζου | Οκτώ συνολικά υποψηφιότητες για την Ιωάννα Λυγίζου. Το 2024 είναι υποψήφια για το «Πολύδροσο», το «Καλοκαίρι της Κάρμεν» και το «Animal». Ηταν υποψήφια το 2023 για το «Broadway» και για το «Dodo». Είχε προταθεί το 2021 για το «Digger» όπου και κέρδισε και για το «Νήμα» του The Boy το 2017. Ηταν υποψήφια το 2022 για την «Αγία Εμυ».

Από την ταινία «Το Καλοκαίρι της Κάρμεν» υποψήφια είναι η Ιωάννα Λυγίζου | Οκτώ συνολικά υποψηφιότητες για την Ιωάννα Λυγίζου. Το 2024 είναι υποψήφια για το «Πολύδροσο», το «Καλοκαίρι της Κάρμεν» και το «Animal». Ηταν υποψήφια το 2023 για το «Broadway» και για το «Dodo». Είχε προταθεί το 2021 για το «Digger» όπου και κέρδισε και για το «Νήμα» του The Boy το 2017. Ηταν υποψήφια το 2022 για την «Αγία Εμυ».

Από την ταινία «Φόνισσα» υποψήφιοι είναι οι Εύη Ζαφειροπούλου και Χρόνης Τζήμος | Δέκατη τέταρτη υποψηφιότητα για την Εύη Ζαφειροπούλου. Πρώτη υποψηφιότητα το 2011 με τη «Χώρα Προέλευσης» όπου και κέρδισε. Δύο φορές υποψήφια το 2012 με τις «Αλπεις» και τον «Παράδεισο». Το 2013 υποψήφια με την «Κόρη». Το 2014 υποψήφια με τη «Μικρά Αγγλία» όπου και κέρδισε. Το 2016 υποψήφια για το «Chevalier». Το 2017 υποψήφια για το «Suntan» του Αργύρη Παπαδημητρόπουλου. Το 2018 υποψήφια για το «Τελευταίο Σημείωμα» όπου και κέρδισε. Το 2019 υποψήφια για τον «Οίκτο» όπου και κέρδισε. Το 2020 ήταν υποψήφια σε δύο κατηγορίες, Μακιγιάζ και Ειδικών Εφέ, για το «Θαύμα της Θάλασσας των Σαργασσών» του Σύλλα Τζουμέρκα. Το 2022 ήταν υποψήφια για το «Monday». Το 2023 ήταν υποψηφία για τα «Φαντάσματα της Επανάστασης». | Τέσσερις υποψηφιότητες συνολικά για τον Χρόνη Τζήμο. Δύο το 2024, για τη «Φόνισσα» και το «Animal». Δύο το 2023 για το «Broadway» (όπου και κέρδισε) και το «Dodo».

Από την ταινία «Animal» υποψήφιοι είναι οι Ιωάννα Λυγίζου, Χρόνης Τζήμος | Οκτώ συνολικά υποψηφιότητες για την Ιωάννα Λυγίζου. Το 2024 είναι υποψήφια για το «Πολύδροσο», το «Καλοκαίρι της Κάρμεν» και το «Animal». Ηταν υποψήφια το 2023 για το «Broadway» (όπου και κέρδισε) και για το «Dodo». Είχε προταθεί το 2021 για το «Digger» όπου και κέρδισε και για το «Νήμα» του The Boy το 2017. Ηταν υποψήφια το 2022 για την «Αγία Εμυ». | Τέσσερις υποψηφιότητες συνολικά για τον Χρόνη Τζήμο. Δύο το 2024, για τη «Φόνισσα» και το «Animal». Δύο το 2023 για το «Broadway» (όπου και κέρδισε) και το «Dodo».


Βραβείο Ειδικών Εφφέ και Οπτικών Εφφέ

Από την ταινία «Η Αόρατη Μάχη» υποψηφιος είναι ο Αντώνης Κοτζιάς | Δεκατρείς υποψηφιότητες μετράει φέτος ο Αντώνης Κοτζιάς στην κατηγορία των ειδικών εφέ, με τη διπλή για την «Αόρατη Μάχη» και το «Inside». Είχε προταθεί το 2011 για το «Χάρισμα», το 2014 για τη «Μικρά Αγγλία», το 2015 για το «Μικρό Ψάρι», το 2017 για το «Ετερος Εγώ» όπου και κέρδισε, το 2018 για το «Τελευταίο Σημείωμα», το 2019 για το «Chinatown: Τα Τρία Καταφύγια» όπου και κέρδισε, το 2021 για την «Μπαλάντα της Τρύπιας Καρδιάς», το 2022 για το «Σμύρνη μου Αγαπημένη» όπου και κέρδισε και το 2023 για το «Broadway» και το «Dodo» όπου και κέρδισε για το δεύτερο). Εχει προταθεί επίσης το 2020 ως παραγωγός για το «Δε Θέλω να Γίνω Δυσάρεστος, Αλλά Πρέπει να ΜΙλήσουμε για Κάτι πολύ Σοβαρό».

Από την ταινία «Μινόρε» υποψήφιοι είναι οι Κωνσταντίνος Κουτσολιώτας, Ελίζαμπεθ Σους, Προκόπης Βλασερός | Δεύτερη υποψηφιότητα για τον Κωνσταντίνο Κουτσολιώτα. Ηταν υποψήφιος και το 2020 για την «Αλυτη». | Πρώτη υποψηφιότητα για την Ελίζαμπεθ Σους. | Πέμπτη υποψηφιότητα για τον Προκόπη Βλασερό στην κατηγορία των Ειδικών Εφέ. Ηταν υποψήφιος το 2022 για την «Αγία Εμυ», το 2020 για την «Αλυτη» του Μίνωα Νικολακάκη, το 2016 για το «The Republic» του Δημήτρη Τζέτζα και το 2017 για το «Νήμα» του The Boy. Ο Προκόπης Βλασερός έχει και τρεις ακόμη υποψηφιότητες στην κατηγορία Βραβείο Σχεδιασμού Μακιγιάζ, Κομμώσεων και Ειδικών Εφφέ, μία φέτος το 2024 για το «Μινόρε» και δύο το 2022 για την «Αγία Εμυ» και τον «Ανθρωπο του Θεού».

Από την ταινία «Φόνισσα» υποψήφιοι είναι οι Αντώνης Νικολάου και Αλέξανδρος Αραπαντώνης | Τρίτη υποψηφιότητα για τον Αντώνη Νικολάου. Ηταν υποψήφιος ξανά το 2014 για τη «Μικρά Αγγλία» και το 2015 για το «Μικρό Ψάρι». | Πρώτη υποψηφιότητα για τον Αλέξανδρο Αραπαντώνη.

Από την ταινία «Animal» υποψήφιοι είναι οι Παντελής Αναστασιάδης, Γιάννης Αγελαδόπουλος | Πρώτη υποψηφιότητα για τον Παντελή Αναστασιάδη. | Τέταρτη υποψηφιότητα του Γιάννη Αγελαδόπουλου. Είχε προταθεί και κερδίσει με την ομάδα του «Cosmic Candy» το 2020. Ηταν ξανά υποψήφιος το 2022 για τον «Ανεμο Ελευθερίας» του Στέλιου Χαραλαμπόπουλου και το 2017 για το «Νημα» του The Boy.

Από την ταινία «Inside» υποψηφιος είναι ο Αντώνης Κοτζιάς και ο Μάρτιν Τζουράδο | Δεκατρείς υποψηφιότητες μετράει φέτος ο Αντώνης Κοτζιάς στην κατηγορία των ειδικών εφέ, με τη διπλή για την «Αόρατη Μάχη» και το «Inside». Είχε προταθεί το 2011 για το «Χάρισμα», το 2014 για τη «Μικρά Αγγλία», το 2015 για το «Μικρό Ψάρι», το 2017 για το «Ετερος Εγώ» όπου και κέρδισε, το 2018 για το «Τελευταίο Σημείωμα», το 2019 για το «Chinatown: Τα Τρία Καταφύγια» όπου και κέρδισε, το 2021 για την «Μπαλάντα της Τρύπιας Καρδιάς», το 2022 για το «Σμύρνη μου Αγαπημένη» όπου και κέρδισε και το 2023 για το «Broadway» και το «Dodo» όπου και κέρδισε για το δεύτερο). Εχει προταθεί επίσης το 2020 ως παραγωγός για το «Δε Θέλω να Γίνω Δυσάρεστος, Αλλά Πρέπει να ΜΙλήσουμε για Κάτι πολύ Σοβαρό». | Πρώτη υποψηφιότητα για τον Μάρτιν Τζουράδο.