TV & STREAMING

Κατηγορίες για ένα ρατσιστικό και τοξικό περιβάλλον στα γυρίσματα του «Lost»

στα 10

Οι showrunners της σειράς Ντέιμον Λίντελοφ και Κάρλτον Κιούζ κατηγορούνται πως ανέχονταν ή ακόμη και ενθάρρυναν αυτή την ατμόσφαιρα, όπως αναφέρεται στο βιβλίο «Burn It Down: Power, Complicity, and a Call for Change in Hollywood».

Κατηγορίες για ένα ρατσιστικό και τοξικό περιβάλλον στα γυρίσματα του «Lost»

Η επιτυχημένη σειρά του ABC «Lost» μπορεί να έχει τελειώσει από το 2010, αλλά καταφέρνει ακόμα και σήμερα να βρίσκεται στο επίκεντρο αρκετών συζητήσεων, τις περισσότερες φορές όχι για καλούς λόγους.

Αυτή την φορά οι showrunners της σειράς Ντέιμον Λίντελοφ και Κάρλτον Κιούζ αντιμετωπίζουν πολλές κατηγορίες για ρατσισμό, τοξικότητα και άλλα που φέρεται να συνέβησαν κατά τη διάρκεια των γυρισμάτων της σειράς, τα οποία αναφέρονται στο νέο βιβλίο της Μορίν Ράιαν με τίτλο «Burn It Down: Power, Complicity, and a Call for Change in Hollywood», το οποίο θα κυκλοφορήσει στις 6 Ιουνίου και το Vanity Fair παρουσιάζει ένα μικρό του απόσπασμα.

Διαβάστε ακόμα: 10 χρόνια «Lost»: Βάζουμε όλα τα επεισόδια στη σειρά

lost

Πολλοί ήταν εκείνοι οι ηθοποιοί και σεναριογράφοι οι οποίοι μίλησαν στην Ράιν για το τοξικό περιβάλλον το οποίο επικρατούσε κατά την διάρκεια των γυρισμάτων του «Lost». Ενας από αυτούς ήταν και ο Χάρολντ Πέρινο, ο οποίος έπαιζε τον ρόλο του Μάικλ Ντόσον στις δυο πρώτες σεζόν και μίλησε για το πως κάποιοι ηθοποιοί έπαιρναν τις καλύτερες ιστορίες από κάποιους άλλους. «Εγινε αρκετά ξεκάθαρο ότι ήμουν ο Μαύρος. Ο Ντάνιελ [Ντάε Κιμ] ήταν ο Ασιάτης. Και μετά είχες τον Τζακ και την Κέιτ και τον Σόγιερ», δήλωσε ο Πέρινο.

Ενας από τους σεναριογράφους φαίνεται πως υπερασπίστηκε αυτή την δήλωση λέγοντας πως αρκετές φορές οι παραγωγοί έλεγαν στους σεναριογράφους πως οι Λοκ, Κέιτ, Τζακ και Σόγιερ ήταν οι «ήρωες» και ότι «κανείς δεν νοιάζεται για τους άλλους χαρακτήρες. Απλώς δώστε τους μερικές σκηνές σε μια άλλη παραλία».

Ο Πέρινο μίλησε και σε διάφορους παραγωγούς για τις ανησυχίες του σχετικά με το πως αντιμετωπίζουν τον χαρακτήρα του και η απάντηση που πήρε ήταν πως «έτσι το κοινό ακολουθεί τις ιστορίες». Ο παραγωγός φέρεται να πρόσθεσε ότι ο Λοκ, ο Τζακ, η Κέιτ και ο Σόγιερ ήταν «πιο προσιτοί». Αφού επισήμανε τις ανησυχίες του και μόλις λίγες εβδομάδες πριν από τα γυρίσματα του φινάλε της 2ης σεζόν, ο Κιούζ του ανακοίνωσε ότι ο Μάικλ δεν θα επιστρέψει στην σειρά, λέγοντάς του πως «μας είχες πει ότι αν δεν έχουμε τίποτα καλό για σένα, θέλεις να φύγεις.» Ο Περινό συμπλήρωσε πως «εγώ απλά ζήτησα μια ίση μεταχείριση.»

Αρκετοί σεναριογράφοι του «Lost» είπαν στην Ράιαν ότι ο Κιούζ και ο Λίντελοφ «ανέχονταν ή ακόμη και ενθάρρυναν αυτή την ατμόσφαιρα» στα παρασκήνια, η οποία φέρεται να περιελάμβανε συχνά ρατσιστικά και τοξικά σχόλια. Η Μόνικα Ογούσου-Μπριν, επίσης σεναριογράφος στην σειρά τότε, θυμάται και την στιγμή που έγραφε το επεισόδιο στο οποίο σκοτώνεται ο Mr. Eko με τον Κάρλτον να λέει πως θα ήθελε να τον κρεμάσουν από το ψηλότερο δέντρο, να του κόψουν το πέος και να του το δώσουν να το φάει.

Διαβάστε ακόμα: «Euphoria»: Στόχος το 2025 για την κυκλοφορία της τρίτης σεζόν

lost

Ο Λίντελοφ απάντησε στις πολλές κατηγορίες σε δύο ξεχωριστές συνεντεύξεις με την Ράιαν να τις αναφέρει στο βιβλίο της. «Το επίπεδο της θεμελιώδους απειρίας μου ως διευθυντής και προϊσταμένου, ο ρόλος μου ως κάποιος που υποτίθεται ότι διαμορφώνει ένα κλίμα δημιουργικού κινδύνου και ανάληψης ρίσκου, αλλά και να παρέχει ταυτόχρονα μια ασφάλεια και άνεση μέσα στη δημιουργική διαδικασία — απέτυχα σε όλο αυτό παταγωδώς.» Αλλά δήλωσε «σοκαρισμένος, αποτροπιασμένος και έκπληκτος» από τους ισχυρισμούς που προέρχονται από τους σεναριογράφους της σειράς.

Ο Κιούζ εξέδωσε τη δική του δήλωση σχετικά με τα πολλά προσβλητικά σχόλια που φέρεται να ειπώθηκαν στα γυρίσματα της σειράς λέγοντας πως «λυπάμαι βαθιά για το ότι οποιοσδήποτε στο “Lost” έπρεπε να ακούσει αυτά τα σχόλια. Είναι εξαιρετικά αναίσθητα, ακατάλληλα και προσβλητικά. Μου ραγίζει η καρδιά που το ακούω. Είναι πολύ ανησυχητικό να γνωρίζεις ότι υπήρχαν άνθρωποι που είχαν τόσο άσχημες εμπειρίες. Δεν ήξερα ότι οι αρκετοί ένιωθαν έτσι. Κανείς δεν μου παραπονέθηκε ποτέ, ούτε γνωρίζω ότι κάποιος παραπονέθηκε στα ABC Studios. Μακάρι να το ήξερα. Θα είχα κάνει ό,τι μπορούσα για να αλλάξω τα πράγματα».

Μπορείτε να διαβάσετε ολόκληρο το απόσπασμα του βιβλίο στο Vanity Fair εδώ.