Buzz

Οι 5 ταινίες για την κλιματική κρίση που πρέπει να δεις πριν τελειώσει η CoP26

στα 10

Από την ιαπωνική πνευματικότητα ως την ελληνική αίσθηση του κατεπείγοντος, αυτές οι ταινίες μίλησαν δυνατά κι ας μην ακούστηκαν όσο έπρεπε.

Οι 5 ταινίες για την κλιματική κρίση που πρέπει να δεις πριν τελειώσει η CoP26

Μπορείς να δεις το «Avatar» του Τζέιμς Κάμερον, ή το «Τελευταίο Μάθημα» του Σεμπαστάν Μαρνιέ. Το «The Day After Tomorrow» με τον Τζέικ Τζίλενχαλ, ή, απ' ευθείας, το «I Am Greta» και να τα μάθεις όλα από την Γκρέτα Τούνμπεργκ. Ή μπορείς να συμβουλευτείς την παρακάτω με πέντε ταινίες-σταθμούς για την προστασία του περιβάλλοντος. Σε κάθε περίπτωση, η ενημέρωση είναι εδώ, γύρω μας και στο σινεμά και δεν την προσπερνάμε.

Διαβάστε ακόμη: Προσεχώς | Ποιες ταινίες θα κάνουν πρεμιέρα την Πέμπτη 4 Νοεμβρίου


princess mononoke

«Princess Mononoke» του Χαγιάο Μιγιαζάκι, 1997

Αλλος ένας λόγος να δει κανείς το αριστούργημα του Ιάπωνα μετρ του animation, ο οποίος υπερασπίζεται το περιβάλλον, άλλωστε, σε όλες τις ταινίες του. Η Μονονόκε παίρνει θέση στον πόλεμο μεταξύ του κόσμου της Φύσης και τον ασεβών καπιταλιστών που θέλουν να την εκμεταλλευτούν - και γίνεται μάρτυρας της εκδίκησης της πρώτης.


an inconvenient truth

«An Inconvenient Truth» του Ντέιβις Γκούγκενχαϊμ, 2006

Ο πολυβραβευμένος ντοκιμαντερίστας ακολούθησε τον Αλ Γκορ, μετά τη διεκδίκηση του αξιώματος του Προέδρου των Η.Π.Α., σε μια τουρνέ διαλέξεων όπου ο περιβαλλοντιστής πολιτικός, σε μια εποχή όπου από πολλούς θεωρούνταν γραφικός, προσπαθούσε να αφυπνίσει το κοινό σχετικά με το φαινόμενο του θερμοκηπίου. Η ταινία τιμήθηκε με δύο Οσκαρ, Καλύτερου Ντοκιμαντέρ και Μουσικής αλλά, προφανώς, δεν τιμήθηκε με τη δέουσα προσοχή, μια κι από τότε πέρασαν 15 χρόνια και η αφύπνιση δεν έχει έρθει.


Take Shelter 607

«Take Shelter» του Τζεφ Νίκολς, 2011

«There is a storm coming, and we are not prepared!» Κανείς δεν το είπε καλύτερα από τον Μάικλ Σάνον, σ' αυτό το υπαρξιακό / περιβαλλοντολογικό θρίλερ, όπου ένας προοδευτικά τρομοκρατημένος σύζυγος και πατέρας αγωνιά για το πώς να προστατεύσει την οικογένειά του από μια επερχόμενη καταιγίδα - ή θεομηνία γενικότερα.


before the flood

«Before the Flood» του Φίσερ Στίβενς, 2016

Το περιβάλλον βάζει... τα μεγάλα μέσα! Σε σκηνοθεσία του ευαισθητοποιημένου ηθοποιού Φίσερ Στίβενς, με παραγωγό και αφηγητή τον εξαιρετικά ευαισθητοποιημένο Λεονάρντο ΝτιΚάπριο, το ντοκιμαντέρ εκθέτει πώς η κλιματική αλλαγή (ακόμα) επηρεάζει την κοινωνία των ανθρώπων και τι βήματα χρειάζεται να γίνουν για την προστασία οικοσυστημάτων, ειδών υπό εξαφάνιση αλλά και κοινοτήτων ιθαγενών, σ' όλο τον κόσμο. Η ταινία προβάλλεται και τώρα, δωρεάν, στο κανάλι του National Geographic στο YouTube.


digger 607

«Digger» του Τζώρτζη Γρηγοράκη, 2020

Ενας πατέρας υπερασπίζεται το δάσος που δίνει ζωή στον ίδιο και την κοινότητα. Ενας γιος πολεμά για τη δική του επιβίωση, αδιαφορώντας για την καταστροφή του τόπου. Ενας οικογενειακός πόλεμος παίρνει διαστάσεις κοσμικές. Πριν δυο, σχεδόν, χρόνια, ο Τζώρτζης Γρηγοράκης (διαβάστε τη γνώμη του Flix για την ταινία εδώ, παρουσίασε την, ίσως, πιο ξεκάθαρα οικολογικού προβληματισμού ελληνική ταινία της γενιάς μας.