Φεστιβάλ / Βραβεία

Θεσσαλονίκη 2018: Τελετή έναρξης... από τη μεγάλη οθόνη! Δείτε το video

στα 10

Το 59ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης ξεκίνησε, με μια εναρκτήρια τελετή σε μορφή ταινίας, που περιλαμβάνει από τους διοργανωτές ως την Υπουργό Πολιτισμού.

Θεσσαλονίκη 2018: Τελετή έναρξης... από τη μεγάλη οθόνη! Δείτε το video

Σαν να είστε στη Θεσσαλονίκη: Διαβάστε όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για το 59ο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης στο ειδικό τμήμα του Flix που ανανεώνεται συνεχώς

Το 59ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης μόλις ξεκίνησε: κυριολεκτικά με σινεμά, μια και, αυτή τη φορά, τις γνώριμες, συνηθισμένες από σκηνής ομιλίας, αντικατέστησε η «κινούμενη εικόνα», απ' ευθείας.

Στη γεμάτη αίθουσα του Ολύμπιον, αφού επιδεικτικά αποσύρθηκε το βήμα από τη σκηνή, η αυλαία άνοιξε στην οθόνη για να παρουσιάσει το video που μπορείτε να δείτε ακριβώς εδώ! (σκηνοθετεί ο Περικλής Πηλείδης, ενώ οι συντελεστές εργάστηκαν αφιλοκερδώς).

Θα έλεγε κανείς ότι η ζωντανή παρουσία των ομιλητών, μια και θα μπορούσαν να ανέβουν στη σκηνή και να μιλήσουν, θα προσέφερε στην τελετή έναρξης ζεστασιά ή αμεσότητα. Και όμως, η φρεσκάδα-έκπληξη της βραδιάς κρίθηκε από το ότι οι διοργανωτές και φορείς μίλησαν συνοπτικά, σε ανοιχτό περιβάλλον, με παρεμβολή πλάνων των φετινών ταινιών και στιγμιοτύπων παλιότερων φεστιβάλ, με συμπυκνωμένο λόγο, χωρίς τις αμηχανίες ή καθυστερήσεις ή και γραφικότητες ακόμη που άλλες φορές η φυσική παρουσία τους μπορεί να συνεπάγονταν.

Διαβάστε ακόμη: (Τουλάχιστον) 59 ταινίες που δεν πρέπει να χάσετε στο 59ο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης

Από τη Γενική Διευθύντρια και τον Διευθυντή του Φεστιβάλ, Ελίζ Ζαλαντό και Ορέστη Ανδρεαδάκη, ως τον Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολο Τζιτζικώστα που υποσχέθηκε τη θέσπιση Film Office στη Θεσσαλονίκη, ο «πρόλογος» του Φεστιβάλ ήταν από τους πιο συγκεκριμένους κι εύστοχους. Και συγκινητικούς, αν σημειώσει κανείς ότι το video άνοιξαν και έκλεισαν οι αδελφοί Ανέστης και Μιχάλης Κόντης, δυο από τις χαρακτηριστικότερες φιγούρες της πόλης και του ίδιου του Φεστιβάλ, που βρίσκονταν και μέσα στην αίθουσα και χειροκροτήθηκαν με ενθουσιασμό.

Δείτε ακόμη: Κινηματογραφικό κουίζ από την Ζακλίν Λέντζου για τα σποτ του 59ου Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης

Από τις ομιλίες του βίντεο, να επισημάνουμε, ωστόσο, ότι η Υπουργός Πολιτισμού, Μυρσίνη Ζορμπά, θα ήταν πιο ενδιαφέρον και σίγουρα πιο κατάλληλο, να μας έλεγε τι να περιμένει από την ίδια ο σύγχρονος ελληνικός πολιτισμός κι ακόμα περισσότερο το ελληνικό σινεμά, παρά να παραθέσει όσα, αυτονόητα, θα περίμενε εκείνη, ως απλός θεατής που πια δεν είναι, από το Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης που, άλλωστε, βρίσκεται στη δικαιοδοσία της.

Μετά την τελετή έναρξης, ακολούθησε η προβολής μιας από τις ωραιότερες ταινίες της σεζόν. Πρεμιέρα για το Φεστιβάλ έκανε η νέα ταινία του Ιάπωνα μετρ Χιροκάζου Κόρε-Εντα, «Κλέφτες Καταστημάτων», που θα βγει στις ελληνικές αίθουσες από τη One from the Heart τον Δεκέμβριο: ο δημιουργός δεν είναι στη Θεσσαλονίκη, προλόγισε όμως την προβολή μ' ένα ακαταμάχητο βίντεο, ξεκινώντας τόσο... ιαπωνικά, «είμαι ο σκηνοθέτης Κόρε-Εντα» και συνεχίζοντας με την ανάμνησή του από το Φεστιβάλ του 2004, όπου συνάντησε τυχαία στο δρόμο έναν από τους αγαπημένους του σκηνοθέτες, τον Βίκτορ Ερίθε.

Shoplifters 607

Με άνοιγμα στο τελευταίο Φεστιβάλ Καννών, όπου δίκαια τιμήθηκε με τον Χρυσό Φοίνικα, οι «Κλέφτες Καταστημάτων», με ηρεμία και αφοπλιστική τρυφερότητα, αποτυπώνουν μια ιδιότυπη οικογένεια από... μικροκλέφτες, σ' έναν κόσμο σκληρός κι άδικος, όπου, ωστόσο, κανείς μπορεί να βρει το δικό του δρόμο, να δημιουργήσει τη δική του εναλλακτική οικογένεια, να αγαπήσει και να αγαπηθεί. Διαβάστε εδώ την κριτική του Flix για το «Κλέφτες Καταστημάτων» του Χιροκάζου Κόρε-Εντα και δείτε εδώ το τρέιλερ της ταινίας, που θα σας κλέψει την καρδιά!

Διαβάστε αναλυτικότερα για:

Το 59ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης θα διεξαχθεί φέτος από την 1η μέχρι και τις 11 Νοεμβρίου. Το Flix θα βρίσκεται εκεί για να σας μεταφέρει τα πάντα, καθώς συμβαίνουν. Διαβάστε εδώ όσα χρειάζεται να ξέρετε για το φετινό Φεστιβάλ.