Industry

Συνάντηση του Υπουργού Πολιτισμού με τη διοίκηση του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου

στα 10

Με το βλέμμα στο μέλλον του ελληνικού σινεμά ολοκληρώθηκε η συνάντηση του Υπουργού Πολιτισμού, Πάνου Παναγιωτόπουλου με τη ανανεωμένη διοίκηση του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου. Ας ελπίσουμε πως όσα ειπώθηκαν δεν θα μείνουν για ακόμη μια φορά απλές προθέσεις...

Flix Team
Συνάντηση του Υπουργού Πολιτισμού με τη διοίκηση του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου

Μετά το διορισμό νέου Προέδρου, Αντιπροέδρου και την οριστική σύνθεση του νέου διοικητικού συμβουλίου, ο Πάνος Παναγιωτόπουλος συναντήθηκε με τη διοίκηση του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου προκειμένου να συζητήσει μαζί τους για το μέλλον του Κέντρου, αλλά και για τη σημασία των επιτυχιών του ελληνικού σινεμά σε διεθνές επίπεδο.

Ακολουθεί το δελτίο Τύπου του YΠΠΟ με την αποτίμηση της συνάντησης και τα σημαντικότερα απ' όσα ειπώθηκαν μεταξύ του Υπουργού και της διοίκησης. Πράγματα που έχουμε ξανακούσει πολλές φορές τα τελευταία χρόνια, ελπίζοντας αυτή τη φορά να αρχίσουμε να βλέπουμε και έργα.


«Η συνεχιζόμενη επιτυχία των ελληνικών ταινιών στο εξωτερικό μας εμπνέει να υποστηρίξουμε ακόμα περισσότερο το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου. Με το ανανεωμένο Διοικητικό Συμβούλιό του ξεκινά μια νέα πορεία στην οποία προσδοκάμε να βαδίσουν μαζί νέοι και παλιοί δημιουργοί», είπε ο Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού κ. Πάνος Παναγιωτόπουλος υποδεχόμενος σήμερα στο υπουργείο τη διοίκηση του ΕΚΚ σε μια σύσκεψη όπου παρουσιάστηκαν τα θετικά νέα, αλλά και δρομολογήθηκαν λύσεις για τις εκκρεμότητες γύρω από την εθνική μας κινηματογραφία.

«Τιμώ την ικανότητα του νέου προέδρου να δημιουργεί συνθέσεις και δημιουργικές ισορροπίες», είπε ο κ. Παναγιωτόπουλος δίνοντας το λόγο στον κ. Τώνη Λυκουρέση, ο οποίος μίλησε για «μια νέα αρχή, όχι με την έννοια της ανατροπής, αλλά της τόνωσης του έργου του ΕΚΚ» και αναφέρθηκε συγκεκριμένα στην ανάγκη της ροής χρηματοδότησης από το ΥΠΠΟΑ όσον αφορά στον προϋπολογισμό, στην ανάγκη της υλοποίησης της επιστροφής φόρου και της τήρησης του νόμου για την απόδοση του 1,5% από τα έσοδα των καναλιών προς την κινηματογραφική κοινότητα και το ΕΚΚ.

«Ο τρόπος παραγωγής μιας ταινίας είναι διαφορετικός από εκείνον άλλων προϊόντων. Δεν πρέπει να εντάσσεται στον ίδιο φορολογικό κώδικα», πρόσθεσε η κα Φοίβη Αγγελοπούλου. Μίλησε όμως και για τον παιδευτικό ρόλο του κινηματογράφου: «Το σινεμά είναι και παιδεία. Ένα παιδί, όπως μαθαίνει να διαβάζει, πρέπει να μαθαίνει να αποκρυπτογραφεί και την εικόνα», είπε η νέα αντιπρόεδρος, τονίζοντας ότι το όραμα του ΕΚΚ πρέπει να περιλαμβάνει και την παιδεία.

«Αλλά και τη διεθνή προβολή», πρόσθεσε ο κ. Πέτρος Μάρκαρης, νέο μέλος του Δ.Σ. Και πρόσθεσε: «Η κρίση έχει δημιουργήσει, πολιτισμικά, τεράστιο ενδιαφέρον για την Ελλάδα. Όλοι λένε, ποια είναι αυτή η χώρα που υποφέρει; Τι έχει να προσφέρει στο σύγχρονο πολιτισμό; Και αυτό μεταφράζεται σε αύξηση του ενδιαφέροντος για τον κινηματογράφο, το θέατρο κ.α. Πρέπει να αξιοποιήσουμε αυτό το γεγονός. Μαζί με την ιστορική κληρονομιά μας, πρέπει να αναδείξουμε και το σύγχρονο πολιτισμό».

«Ο κινηματογράφος είναι εργαλείο εξωτερικής πολιτικής», συμπλήρωσε η κα Ιρις Ζαχμανίδη. «Οι νέες ταινίες που διακρίνονται στο εξωτερικό και προκαλούν όλ’ αυτά τα επαινετικά δημοσιεύματα, καθρεφτίζουν ένα σκεπτόμενο λαό που αντιμετωπίζει τα προβλήματά του».

«Έχετε τόσο ωραία τοπία, τόσο όμορφη χώρα. Πρέπει να αξιοποιήσετε τις φοροαπαλλαγές για την προσέλκυση ξένων παραγωγών και αυτό θα συμβάλει σε μια έκρηξη της κινηματογραφικής παραγωγής. Κάθε χώρα έχει τέτοιες προβλέψεις», πρόσθεσε η κα Ελίζ Ζιλαντό, επισημαίνοντας ότι «το σινεμά είναι και βιομηχανία. Πρέπει να μπορείς να παίξεις το παιχνίδι της με τους δικούς σου όρους».Ενώ ο κ. Αντώνης Κοτζιάς μίλησε για την αποδοχή της πολιτικής του Κέντρου από τον κινηματογραφικό κόσμο, τον οποίο το ΕΚΚ αντιμετωπίζει ισότιμα, και ο κ. Χένινγκ Κάμρε εστίασε στην ανάγκη βελτίωσης της διανομής των ταινιών.

Τελευταίος πήρε το λόγο ο γενικός διευθυντής του Κέντρου κ. Γρηγόρης Καραντινάκης, ο οποίος συνόψισε τα προβλήματα της αύξησης της ψηφιακής πειρατείας, της μείωσης της επιχορήγησης και της επιστροφής φόρου, αλλά και του αυξημένου ΦΠΑ των κινηματογραφικών εισιτηρίων έναντι των θεατρικών όσον αφορά στη διανομή. «Το Κέντρο θα ξεκινήσει τη νομική διαδικασία που απαιτείται για την απόδοση του 1,5%», πρόσθεσε, τονίζοντας, όμως, ότι «υπάρχουν και καλά νέα: Παρά τις δυσκολίες, το Κέντρο συμμετέχει δυναμικά στην παραγωγή. Πραγματοποιούμε επιπλέον πρόγραμμα για την κινηματογραφική παιδεία στη μέση εκπαίδευση με προβολές και ομιλίες, ενώ οι διεθνείς διακρίσεις συνεχίζονται. Μόλις σήμερα, οι νέες ταινίες του Γιώργου Λάνθιμου και του Πανίκου Χρυσάνθου, που ετοιμάζει μια ελληνοκυπριακή παραγωγή, αποφασίστηκε να χρηματοδοτηθούν από το πρόγραμμα του Eurimages με 460 και 180 χιλιάδες ευρώ αντίστοιχα».

«Είμαστε εδώ για να βοηθήσουμε κάθε ταλαντούχο κινηματογραφιστή, για να βελτιώσουμε τους όρους παραγωγής και διανομής», απάντησε ο Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού. «Χρειάζεται νομοθετική ρύθμιση για την καταπολέμηση της πειρατείας», επισήμανε. «Πρέπει να προσαρμοστούμε στην ευρωπαϊκή νομοθεσία». Και αφού ευχαρίστησε ειδικά τον κ. Κάμρε και την κα Ζιλαντό, που βοηθούν με τη διεθνή πείρα τους τον ελληνικό κινηματογράφο, ζήτησε από τη διοίκηση του ΕΚΚ ένα υπόμνημα για τα θέματα εκείνα που άπτονται της αρμοδιότητας άλλων υπουργείων, με τα οποία το ΥΠΠΟΑ προτίθεται να συνεργαστεί για την επίλυσή τους. Τέλος, ο κ. Παναγιωτόπουλος εξέφρασε την πρόθεσή του, στο άμεσο μέλλον, κατά τη διάρκεια μιας συνεδρίασης της διοίκησης του ΕΚΚ, να προσκληθούν οι νέοι δημιουργοί που διακρίνονται αυτή την περίοδο σε ξένες διοργανώσεις, για να υπάρξει ανταλλαγή απόψεων και νέων προτάσεων για τα θέματα του ελληνικού κινηματογράφου, μεταξύ διοίκησης ΕΚΚ, νέων δημιουργών και υπουργού.


Διαβάστε ακόμη: