Buzz

Ο Πέδρο Αλμοδόβαρ αρνείται να βγάλει τη νέα ταινία του online

στα 10

«Πιστεύουμε πως η διανομή σε αίθουσα είναι κάτι για το οποίο πρέπει να παλέψουμε...»

Ο Πέδρο Αλμοδόβαρ αρνείται να βγάλει τη νέα ταινία του online

Ο Πέδρο Αλμοδόβαρ στεκόταν ανέκαθεν απέναντι από το Netflix και τις πλατφόρμες του streaming - χρόνια πριν την πανδημία, ήδη από το 2017. Τότε, ως Πρόεδρος της Κριτικής Επιτροπής του Φεστιβάλ Καννών, ο Αλμοδόβαρ είχε δηλώσει σε συνέντευξη Τύπου:

Διαβάστε ακόμη: Best of 2020 | Αυτές είναι οι αγαπημένες ταινίες του Πέδρο Αλμοδόβαρ φέτος!

«Οι ψηφιακές πλατφόρμες είναι ένας νέος τρόπος να προσφέρονται λέξεις και εικόνες που, αυτές οι ίδιες, μάς εμπλουτίζουν. Αλλά αυτές οι πλατφόρμες δεν θα πρέπει ν' αντικαταστήσουν τις υπάρχουσες φόρμες, όπως είναι οι κινηματογραφικές αίθουσες. Σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει ν' αλλάξουν την προσφορά προς τους θεατές. Η μοναδική λύση, νομίζω, είναι οι νέες πλατφόρμες να δεχτούν και να υπακούσουν τους υπάρχοντες κανόνες που ήδη υιοθετούν και σέβονται τα υπόλοιπα δίκτυα. Αυτό δεν σημαίνει πως δεν είμαι ανοιχτός στο να απολαύσω τις νέες τεχνολογίες και νέες δυνατότητες, αλλά όσο ζω θα πολεμάω για την ικανότητα ύπνωσης του θεατή από τη μεγάλη οθόνη. Πιστεύω πως η οθόνη όπου βλέπεις μια ταινία πρέπει να είναι μεγαλύτερη από την καρέκλα όπου κάθεσαι κι ότι πρέπει να αισθάνεσαι μικρός μπροστά στις εικόνες που βρίσκονται εδώ για να σε παγιδεύσουν.»

Θυμηθείτε εδώ ολόκληρη τη δήλωση του Αλμοδόβαρ.

κάννες 2017 αλμοδόβαρ κριτική επιτροπή 607Με την κριτική επιτροπή στις Κάννες το 2017

Φυσικά, η πανδημία έφερε τις πλατφόρμες στην πρώτη γραμμή της εξόδου των νέων ταινιών, καθώς, εκτός όλων των άλλων, οι κινηματογραφικές αίθουσες είναι κλειστές. Ο Αλμοδόβαρ δεν άλλαξε γνώμη, ούτε παρέλειψε να τη διατυπώνει μεγαλόφωνα. Αφότου συνυπέγραψε, με 500 ακόμα Ευρωπαίους σκηνοθέτες, από τον Πάβελ Παβλικόφσκι ως την Ανιέσκα Χόλαντ, επιστολή που ζητά την επένδυση του 25% των εσόδων των πλατφορμών, σαν το Netflix και την Amazon, από την ευρωπαϊκή αγορά, στην ανεξάρτητη κινηματογραφική παραγωγή, δεν έχασε την ευκαιρία να μιλήσει για την αγάπη του για την κινηματογραφική αίθουσα στο φετινό Φεστιβάλ Βενετίας:

«Η καραντίνα μας ανάγκασε όλους να μείνουμε σπίτι, κάτι που επιβεβαίωσε το μέγεθος της εξάρτησης που έχουμε όλοι από τη μυθοπλασία. Η μυθοπλασία ήταν ένας πολύ καλός τρόπος να γεμίσουμε το χρόνο μας. Υπήρξε όμως μια ακόμη εξέλιξη, αρνητική αυτή τη φορά και λόγος ανησυχίας καθώς ανέδειξε τα σπίτια μας σε μέρη που μας κρατούν φυλακισμένους. Δεν θα ήθελα αυτή η εξαναγκασμένη απομόνωση να συμβεί ξανά σε κανέναν. Το αντίδοτο είναι το σινεμά, το αντίθετο όλων αυτών. Το να πηγαίνεις σινεμά είναι μια περιπέτεια. Αν βάλω την καινούρια μου ταινία σε μια πλατφόρμα σαν το Netflix νιώθω ότι χάνω την επαφή μου με το κοινό μου. Μερικά πράγματα μπορούν να ανακαλυφθούν μόνο στη μεγάλη οθόνη, στο σκοτάδι, μαζί με ανθρώπους που δεν ξέρουμε».

Θυμηθείτε εδώ όσα είπε ο Πέδρο Αλμοδόβαρ στο Φεστιβάλ Βενετίας 2020.

αλμοδόβαρ 607Με τη μούσα Πενέλοπε Κρουζ

Τώρα που ο Αλμοδόβαρ έχει, όντως, νέα μεγάλου μήκους ταινία στα σκαριά - το «Madres Paralelas» με πρωταγωνίστρια την Πενέλοπε Κρουζ - ήρθε η ώρα να κάνει τα λόγια του πράξη. Μιλώντας στο Screen Daily, ο Αγουστίν Αλμοδόβαρ, ο αδελφός του Πέδρο και συνιδιοκτήτης της εταιρείας παραγωγής τους, El Deseo, επιβεβαίωσε ότι η ταινία δεν θα είναι Netflix Original. Είπε, μάλιστα, ο Αγουστίν: «Για όλους εμάς που αγαπάμε να βλέπουμε ταινίες στη μεγάλη οθόνη, οι καιροί που διανύουμε είναι ανησυχητικοί, καθώς η απειλή να μην υπάρχει καν το παράθυρο της διανομής σε αίθουσα έρχεται όλο και πιο κοντά. Ωστόσο, πιστεύουμε πως η διανομή σε αίθουσα είναι κάτι για το οποίο πρέπει να παλαίψουμε. Είμαστε παλιομοδίτες και γι' αυτό σχεδιάζουμε τη νέα ταινία του Πέδρο για το κύκλωμα κινηματογράφων, παρά τις μπόλικες προτάσεις που είχαμε να αποτελέσει πρωτότυπο περιεχόμενο σε πλατφόρμες streaming.»

Διαβάστε ακόμη: Η νέα ταινία του Προ Αλμοδόβαρ θα είναι, για άλλη μια φορά, μια ωδή στη μητρότητα

Το «Madres Paralelas» έχει, ήδη, ένα ολοκληρωμένο σενάριο, η El Deseo οριστικοποιεί συνεργείο και καστ και πρόκειται να ξεκινήσει γυρίσματα τον Μάρτιο. Παράλληλα, μετά το επιτυχημένο πείραμα της «Ανθρώπινης Φωνής», της μικρού μήκους που γύρισε ο Αλμοδόβαρ με την Τίλντα Σουίντον, ο σκηνοθέτης ετοιμάζει μία ακόμα μικρού μήκους ταινία, αυτή τη φορά ένα... αλμοδοβαρικό γουέστερν!