Φεστιβάλ / Βραβεία

Βενετία 2020: O Πέδρο Αλμοδόβαρ δηλώνει πως το να πηγαίνεις σινεμά είναι μια περιπέτεια

στα 10

«Μερικά πράγματα μπορούν να ανακαλυφθούν μόνο στη μεγάλη οθόνη, στο σκοτάδι, μαζί με ανθρώπους που δεν ξέρουμε».

Flix Team
Βενετία 2020: O Πέδρο Αλμοδόβαρ δηλώνει πως το να πηγαίνεις σινεμά είναι μια περιπέτεια

«Η καραντίνα μας ανάγκασε όλους να μείνουμε σπίτι, κάτι που επιβεβαίωσε το μέγεθος της εξάρτησης που έχουμε όλοι από τη μυθοπλασία. Η μυθοπλασία ήταν ένας πολύ καλός τρόπος να γεμίσουμε το χρόνο μας. Οι τέχνες είναι πάντα απολύτως απαραίτητες,» είπε, ανάμεσα σε άλλα, ο Ισπανός σκηνοθέτης χθες στη Βενετία στη συνέντευξη Τύπου για τη μικρού του μήκους ταινία, «Η Ανθρώπινη Φωνή». «Υπήρξε όμως μια ακόμη εξέλιξη, αρνητική αυτή τη φορά και λόγος ανησυχίας καθώς ανέδειξε τα σπίτια μας σε μέρη που μας κρατούν φυλακισμενους. Δεν θα ήθελα αυτή η εξαναγκασμένη απομόνωση να συμβεί ξανά σε κανέναν. Το αντίδοτο είναι το σινεμά, το αντίθετο όλων αυτών. Το να πηγαίνεις σινεμά είναι μια περιπέτεια. Αν βάλω την καινούρια μου ταινία σε μια πλατφόρμα σαν το Netflix νιώθω ότι χάνω την επαφή μου με το κοινό μου. Μερικά πράγματα μπορούν να ανακαλυφθούν μόνο στη μεγάλη οθόνη, στο σκοτάδι, μαζί με ανθρώπους που δεν ξέρουμε».

Δείτε ακόμη: Βενετία 2020: «Cinema cinema cinema. Wakanda Forever. Nothing but love.» Η Τίλντα Σουίντον τα είπε όλα...

almodovar venice 607

almodovar venice 607

Σύμφωνα με τον ίδιο, η «Ανθρώπινη Φωνή», η μικρού μήκους που παρουσίασε χθες στο φεστιβάλ Βενετίας, είναι μέρος ενός νέου κύκλου στην καριέρα και τη ζωή του, στην οποία δίνει έμφαση σε λιγότερο σύνθετες αφηγήσεις «με λιγότερα συστατικά». Οπως λέει, «Ηδη από την "Julieta" και μετά υπάρχει μια αλλαγή στη δουλειά και στο σινεμά μου».

Το σενάριο της καινούριας του ταινίας γράφτηκε από τον ίδιο στα ισπανικά, αλλά μεταφράστηκε στα αγγλικά κι ο Αλμοδοβάρ έδωσε στην πρωταγωνίστριά του πλήρη ελευθερία να αλλάξει όποια έκφραση ή λέξη ένιωθε ότι δεν ταιριάζει στο φιλμ. «Στην αρχή ήταν δύσκολο να δουλεύω σε μια ξένη γλώσσα, αλλά όταν ο χαρακτήρας έγινε δικός της, ήταν υπέροχο, ήταν πανέμορφο. Δεν έχω ακούσει ποτέ ξανά τόση μουσικότητα».

almodovar venice 607

almodovar venice 607

Οσο για την Σουίντον, η ίδια μίλησε για το πόσο εκτιμά τον σκηνοθέτη της λέγοντας πως «οι "Γυναίκες στα Πρόθυρα ΝευρικήςΚρίσης" ήταν η πρώτη φορά που είδα το πνεύμα του και είμαι απόλυτα γοητευμένη από τότε».

Ομως το να δουλέψουν μαζί σε μια ταινία ήταν σχεδόν θέλημα Θεού: «Εχω έναν φίλο στη βόρεια Σκωτία ο οποίος είναι βενεδικτίνος μοναχός. Τον βλέπω κάθε τόσο. Μου λέει πως θα με μνημονεύει στις προσευχές του και κάποια μέρα μου είπε, “έχω μια ξεχωριστή προσευχή, να δουλέψεις κάποτε με τον Πέδρο Αλμοδόβαρ”. Σκέφτηκα τότε πως είναι μια ανόητη ιδέα, καθώς δεν μιλάω καν ισπανικά. Αλλά όπως έχουμε κουβεντιάσει πολλές φορές με τον Πέδρο, υπάρχει μια γλώσσα του σινεμά που δημιουργεί μια συνέργεια μεταξύ μας. Και είναι μια στιγμή εξαιρετικής υπερηφάνειας για μένα να στέκομαι δίπλα του».

almodovar venice 607

almodovar venice 607

Τέλος, ο Αλμοδόβαρ μίλησε για τα επόμενα σχέδιά του λέγοντας πως έχει μια σειρά από μικρού και μεγάλου μήκους ταινίες στο μυαλό του, συμπεριλαμβανομένης μιας ταινίας που θα είναι ένα «γουέστερν διαφορετικού τύπου», αλλά και ένα δυστοπικό δράμα με τον τίτλο «A Strange Form of Life». Σύμφωνα με τον ίδιο, το pre-production της επόμενης ταινίας του θα ξεκινήσει τον Οκτώβριο.

almodovar venice 607

Περισσότερη Βενετία 2020:

Βενετία 2020: Ολοι θέλουν μια μπουκιά από τα «Μήλα» του Χρήστου Νίκου- Βενετία 2020: O Πέδρο Αλμοδόβαρ δηλώνει πως το να πηγαίνεις σινεμά είναι μια περιπέτεια- To «Notturno» του Τζιανφράνκο Ρόζι, θέλει να είναι «μια ταινία φωτός στο σκοτάδι του πολεμου»- Βενετία 2020: «Cinema cinema cinema. Wakanda Forever. Nothing but love.» Η Τίλντα Σουίντον τα είπε όλα...- Βενετία 2020: Βγάλε τη μάσκα σου, να σου πω ποιος είσαι- Η Κέιτ Μπλάνσετ για πρόεδρος!- Βενετία 2020: Ο Χρήστος Νίκου παρουσιάζει τα «Μήλα»- Στο 77ο Φεστιβάλ Βενετίας που ξεκινά σήμερα, πρωταγωνιστεί η πανδημία