Φεστιβάλ / Βραβεία

Στο 77ο Φεστιβάλ Βενετίας που ξεκινά σήμερα, πρωταγωνιστεί η πανδημία

στα 10

Το πρώτο μεγάλο κινηματογραφικό φεστιβάλ που γίνεται μετά την εμφάνιση του κορονοϊού, είναι μαζί ένα τεστ κι ένα μήνυμα ελπίδας.

Στο 77ο Φεστιβάλ Βενετίας που ξεκινά σήμερα, πρωταγωνιστεί η πανδημία
Η Τίλντα Σουίντον φτάνει στο Λίντο

Δίχως μεγάλους αμερικάνους σταρ που εδώ και χρόνια έκαναν το Λίντο της Βενετίας να μοιάζει με παράστημα του Χόλιγουντ, στην ουσία χωρίς αμερικάνικες ταινίες, με λίγους λαμπερούς (ή μή) καλεσμένους εν γένει, με τα μέτρα προστασίας να είναι ιδιαίτερα αυξημένα και τους φαν να μην έχουν πια θέση στο κόκκινο χαλί, είναι βέβαιο πως το φετινό φεστιβάλ Βενετίας δεν θα μοιάζει με κανένα άλλο στο παρελθόν.

Στην πραγματικότητα η 77η διοργάνωση του, μοιάζει να αποτελεί την ίδια στιγμή ένα σημείο που ορίζει την επανεκκίνηση των μεγάλων κινηματογραφικών φεστιβάλ του κόσμου και μαζί, τον ορισμό των κανόνων με τους οποίους μπορεί γίνει μια τέτοια εκδήλωση σε μέρες που ο υγειονομικός κίνδυνος της πανδημίας κάθε άλλο παρά έχει εξαφανιστεί.

Δείτε ακόμη: Αυτό είναι το επίσημο πρόγραμμα του 77ου Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Βενετίας

alberto barberra venice  607 Ο Αλμπερτο Μπαρμπέρα βγάζει -για λίγο- τη μάσκα του

Ο Αλμπέρτο Μπαρμπέρα διευθυντής του φεστιβάλ εξηγεί πως τα μέτρα που έχουν ληφθεί, ξεκινούν ήδη από το αεροδρόμιο, με όλους τους καλεσμένους του φεστιβάλ που φτάνουν στην βενετία από χώρες εκτός της Ευρώπης αλλά κι από αρκετές ευρωπαϊκες χώρες όπως η Ισπανία να κάνουν όλοι τεστ κορονοϊου. Στους χώρους του φεστιβάλ, όλα τα σημεία εισόδου έχουν σκάνερς θερμομέτρησης και στις αίθουσες αλλά και τις συνεντεύξεις Τύπου, θα τηρούνται όλες οι αποστάσεις στους καθήμενους.

venice film festival 2020 607 Εκεί που κάποτε ήταν το κόκκινο χαλί

Κι ακόμη, το κόκκινο χαλί του φεστιβάλ, ένα σημείο όπου οι φαν συνωστίζονται κάθε βράδυ για να δουν από απόσταση μερικών μέτρων τους σταρ να το περπατάνε, έπρεπε να εφευρεθεί από την αρχή, με έναν ψηλό τοίχο να καθιστά αδύνατη την θέα προς αυτό αποθαρρύνοντας τους θαυμαστές και τους περίεργους να συγκεντρωθούν. Οι φωτογράφοι θα είναι εκεί -αλλά σε απόσταση- οι σταρ θα περπατάνε κι αυτοί τηρώντας τις αποστάσεις και η διαδρομή τους στο κόκκινο χαλί θα μεταδίδεται ζωντανά από τις σελίδες και τα social media του φεστιβάλ ως μια μικρή παρηγοριά σε όσους δεν μπορούν να το δουν -και να ουρλιάζουν- από κοντά.

venice film festival 2020 607

venice film festival 2020 607 Μάσκες παντού

Ανάμεσα στους σταρ που έφτασαν ήδη, η Κέιτ Μπλανσετ (πρόεδρος της κριτικης επιτροπής φέτος) και η Τίλντα Σουίντον φορούσαν και οι δυο τις μάσκες τους (η Τίλντα μάλιστα απέτισε φόρο τιμής στον Τσάντγουιν Μπόουζμαν κάνοντας με τα χέρια της το σήμα του Wakanda Forever κατά την άφιξή της στο Λίντο), ένω σήμερα και τις επόμενες μέρες θα φτάσουν κι αρκετοί ακόμη καλεσμένοι, αλλά τα μεγάλα ονόματα που ενθουσιάζουν τους φωτογράφους και τους φανς θα είναι απόντα.

Δείτε ακόμη: Το Φεστιβάλ Βενετίας ανακοινώνει την Κριτική Επιτροπή που θα συντροφεύσει την Πρόεδρο Κέιτ Μπλάνσετ

cate blanchett venice 2020 607

cate blanchett venice 2020 607 Η Κέιτ Μπλάνσετ με και χωρίς μάσκα

Συνολικά το φεστιβάλ αναμένει περί τους 6000 επισκέπτες για το φεστιβάλ φέτος περίπου τους μισούς απ΄ότι πέρσι, και η αλήθεια είναι πως ανάμεσα σε αυτά που θα λείπουν επίσης, θα είναι το επόμενο «Joker» ή το επόμενο «La La Land». Δίχως τις αληθινά μεγάλες σε εκτόπισμα δημοσιότητας και σε φιλοδοξίες για Οσκαρ, μπορεί η Βενετία να κρατήσει το momentum ακέραιο είναι ένα ερώτημα που μοιάζει να βρίσκεται στο μυαλό όλων αυτές τις μέρες και απάντηση προφανώς δεν μπορεί παρά να δοθεί εκ των υστέρων. Ο Μπαρμπέρα υποστηρίζει πως θα είναι μια ευκαιρία να στραφεί το ενδιαφέρον μας σε αληθινά καλές ταινίες που δεν έχουν απαραίτητα μεγάλους σταρ, η άλλη άποψη λέει πως το φεστιβάλ Βενετίας ήταν πάντα και οι μικρότερες ταινίες από ολόκληρο τον κόσμο, αλλά πως ήταν ο Τζόρτζ Κλούνεϊ που έβγαινε από το βαπορέτο που έκανε την διαφορά. Και πηγαίνοντας ένα βήμα πιο πέρα, με την Κέιτ Μπλάνσετ να δηλώνει πως θα φορέσει ρούχα που έχει ξαναβάλει στο κόκκινο χαλί, αντί να λανσάρει καινούργια, θέλοντας να δώσει ένα μήνυμα ότι η μόδα οφείλει να αποκτήσει λίγο περισσότερη οικολογική συνείδηση, αρκετοι αναρωτιούνται αν οι εικόνες χολιγουντιανών σταρ να περπατάνε σε κόκκινα χαλιά είναι αυτό που χρειάζεται ο κόσμος σήμερα.

Δείτε ακόμη: Το «Human Voice» του Πέδρο Αλμοδόβαρ με την Τίλντα Σουίντον θα κάνει πρεμιέρα στη Βενετία!

Tilda Swinton Venice Film Festival 2020 607

Tilda Swinton Venice Film Festival 2020 607 Τίλντα Σουίντον

Στο ίδιο το φεστιβάλ φέτος για πρώτη φορά από το 2009, μια ιταλική ταινία το «Lacci» του Ντανιέλε Λουκέτι θα είναι το φιλμ έναρξης, ενώ μπορείτε να δείτε αναλυτικά την λίστα των ταινιών που συμμετέχουν στα τμήματά του εδώ. Η Ελλάδα είναι παρούσα με τα «Μήλα» του Χρήστου Νίκου που ανοίγουν το πρόγραμμα των Οριζόντων και διαγωνίζονται για τα βραβεία του τμήματος. Είναι η πρώτη φορά που μια ελληνική ταινία ανοίγει κάποιο από τα επίσημα προγράμματα της Μόστρα και της ευχόμαστε ολόψυχα καλή επιτυχια, όπως και στο ίδιο το φεστιβάλ που μοιάζει να αποτελεί ένα στοίχημα που όλοι θέλουμε να κερδηθεί.

venice film festival 2020 607