Buzz

«Τι σκατά συνέβη, ρε Πανάγα;»: Ξέρουμε τι έγινε τα Χριστούγεννα του '84 σε ένα άγνωστο ελληνικό νησί!

στα 10

Η ταινία του Γιάννη Βεσλεμέ «Τι Συνέβη στον Πανάγα τον Παγάνα;», κομμάτι της διεθνούς ανθολογίας τρόμου «Το Εγχειρίδιο του Κακού» αφηγείται ένα μύθο για το κακό που (συνεχίζει να) κρύβεται μέσα μας.

«Τι σκατά συνέβη, ρε Πανάγα;»: Ξέρουμε τι έγινε τα Χριστούγεννα του '84 σε ένα άγνωστο ελληνικό νησί!

Σε ένα απροσδιόριστο γεωγραφικά ελληνικό νησί, σε ένα εναλλακτικό 1984, κατά τη διάρκεια του χειμωνιάτικου παγανιστικού καρναβαλιού, ο Πανάγας και η συμμορία του, γελοίες ενσαρκώσεις του κακού, πέφτουν πάνω σε έναν πραγματικό φτωχοδιάβολο, σε ένα πλάσμα απ’ την Κάτω Μεριά, έναν Καλικάντζαρο. Κρυμμένος ανάμεσα στους μασκαράδες για πλάσμα ανθρώπινο θέλει να περάσει. Ο Πανάγας και το πιστό του τσιράκι, ο Πλακούντας, έχουν άλλα σχέδια για το μέλλον του πλάσματος. Ισως απλά βλέπουν τα Χριστούγεννα με τον δικό τους τρόπο.

ωδσ

Αυτή είναι η υπόθεση του «Τι Συνέβη στον Πανάγα τον Παγάνα;», της ταινίας με την οποία συμμετέχει ο Γιάννης Βεσλεμές στο σπονδυλωτό φιλμ «Το Εγχειρίδιο του Κακού», που με βάση τους λαϊκούς μύθους και τα παραμύθια προσπαθεί να ανιχνεύσει τις απαρχές του τρόμου.

Παραγωγή των Αντ Τίμπσον (Timpson Films) & του Τιμ Λιγκ (Drafthouse, Fantastic Fest) και σε εκτέλεση παραγωγης Faliro House, με επισημη πρεμιέρα στο Φεστιβάλ SXSW στο Οστιν του Τέξας, στο φιλμ συμμετέχουν επτά ακόμη σκηνοθέτες: ο Βρετανός Πίτερ Στρίκλαντ του «The Duke of Burgundy» και του «Berberian Sound Studio», οι Αυστριακοί Βερόνικα Φραντς και Σέβεριν Φιάλα του «Goodnight Mommy», η Γερμανίδα Κατρίν Γκέμπε του «Nothing Bad Can Happen», ο Ινδός Ασίμ Αλουάλια του «Miss Lovely», η Ανιέσκα Σμοζίνσκα του «The Lure» από την Πολωνία, ο Τούρκος Τζαν Εβρενόλ του «Baskin» και ο Αμερικανός Κάλβιν Ρίντερ του «The Rambler».

Διαβάστε ακόμη: Ο Γιάννης Βελσεμές μοιράζεται με το Flix 8 Περιπτώσεις Ψυχοτροπικού Φολκ Τρόμου

Veslems

«Oταν συμμετέχεις σε μια σπονδυλωτή ταινία με άλλους επτά σκηνοθέτες, που ενώ γνωρίζεις το έργο τους δεν γνωρίζεις ποτέ ακριβώς τι ετοιμάζουν στο κοινό σας πρότζεκτ, απελευθερώνονται δημιουργικές δυνάμεις πρωτόγνωρες. Στο δικό μου κομμάτι, επέλεξα να μπολιάσω το ελληνικό φολκλόρ με κάποιες δικές μου εμμονές. Ετσι έφερα κοντά τις στάχτες του τοπικού παγανισμού με τους μύθους για τα πλάσματα της ελληνικής υπαίθρου. Τοποθετώντας την αφήγηση στο φανταστικό έτος '84, προσπάθησα να ενσωματώσω στην κατασκευή την αγάπη μου για τα μετα-αποκαλυπτικά φιλμ, τους ηθικά μετέωρους μπάσταρδους και τα χαμένα κορμιά του κάτω κόσμου», δηλώνει στο Flix ο Γιάννης Βεσλεμές.

Το «Εγχειρίδιο του Κακού» βγαίνει στις ελληνικές αίθουσες στις 19 Δεκεμβρίου.

Δείτε εδώ το τρέιλερ του «Τι Συνέβη στον Πανάγα τον Παγάνα;»

Τι Συνέβη στον Πανάγα τον Παγάνα; | Σκηνοθεσία, Σενάριο: Γιάννης Βεσλεμές | Παραγωγή: Ant Timpson (Timpson Films) & Tim League (Drafthouse Films) | Co-producer: Χρήστος Β. Κωνσταντακόπουλος (Faliro House) | Παίζουν: Βαγγέλης Μουρίκης (Πανάγας), Αντώνης Τσιοτσιόπουλος (Πλακούντας), Βασίλης Καμίτσης (Καλικάντζαρος), Πάνος Παπαδόπουλος (Περιστέρης) | Διεύθυνση Φωτογραφίας: Χρήστος Καραμάνης | Μοντάζ: Γιώργος Μαυροψαρίδης | Ηχος: Δημήτρης Κανελλόπουλος, Περσεφόνη Μήλιου, Κώστας Βαρυμποπιώτης | Κοστούμια: Αλκηστη Μάμαλη | Σκηνικά: Γιάννης Βεσλεμές | Μουσική: Felizol | Practical Fx Γιώργος & Ρούλης Αλαχούζος , Μιχάλης Σαμιώτης | Vfx Yafka, Ixor

Δείτε εδώ τις αφίσες που σχεδιάσαν ο Γιάννης Βεσλεμές με τον Νίκο Πάστρα για το «Εγχειρίδιο του Κακού»:

ψesl

ωεςρω

ωρ

ωρσ

γρβσ

ωρσ

ωσρ

ωσρ

Διαβάστε ακόμη: Ο Γιάννης Βεσλεμές μας οδηγεί με ασφάλεια στα άδυτα του κινηματογραφικού μεσογειακού τρόμου