Φεστιβάλ / Βραβεία

Το National Board of Review ψηφίζει το «Mad Max: O Δρόμος της Οργής» καλύτερη ταινία του 2015

στα 10

Αν αναρωτιέστε για το αν η Οσκαρική περίοδος άρχισε επισήμως, η απάντηση είναι ναι.

Το National Board of Review ψηφίζει το «Mad Max: O Δρόμος της Οργής» καλύτερη ταινία του 2015

Μπορεί κανείς να μην έβλεπε την non stop περιπέτεια του Τζορτζ Μίλερ ως πιθανό διεκδικητή Οσκαρ, πριν από μερικούς μήνες, αλλά κάτι αληθινά απρόβλεπτο συνέβη στην πορεία προς τα βραβεία. Οχι μόνο το φιλμ αποδείχθηκε εξαιρετικό όταν βγήκε στις αίθουσες, αλλά βρήκε χωρίς καμιά δυσκολία την θέση του σε λίστες με τις καλύτερες ταινίες της χρονιάς και τώρα, μεταμορφώνεται σε κανονικό διεκδικητή ενός καλού πλασαρίσματος εκεί όπου όλοι στοχεύουν, με την ανάδειξή του ως καλύτερη ταινία της χρονιάς από το National Board of Review.

Κι αν αυτή η ένωση κριτικών που δίνει τα δικά της βραβεία από το 1930 δεν πετυχαίνει πάντα να προβλέψει τις ταινίες που θα φτάσουν στα Οσκαρ (πέρσι μόνο πέντε επιλογές από την δεκάδα του βρέθηκαν υποψήφιες για καλύτερη ταινία) κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει, ότι το «Mad Max» μόλις έγινε μια ταινία που θα πρέπει να δει κάθε ψηφοφόρος της Ακαδημίας που σέβεται τον εαυτό του.

Η «Διάσωση» του Ρίντλεϊ Σκοτ τα πήγε επίσης θαυμάσια στις λίστες της ένωσης με τον Σκοτ να κερδίσει το βραβείο σκηνοθεσίας, τον Μάτ Ντέιμον αυτό του πρώτου Ανδρικού ρόλου και τον Ντρου Γκόνταρντ το διασκευασμένου σεναρίου. Αντίθετα εκτός κάθε λίστας μένουν τόσο το «Revenent» του Αλεχάντρο Γκονζάλες Ινιαρίτου όσο και το «Joy» του Ντέιβιντ Ο Ράσελ, αλλά πιθανότατα επειδη τα μέλη του National Board of Review, δεν πρόλαβαν να τα δουν έγκαιρα. Οσο για το «Carol» του Τοντ Χέινς; Εκεί το μυστήριο βαθαίνει και η απορία μας για την απουσία του από την λίστα τους, μένει δίχως απάντηση.

Αναλυτικά τα Βραβεία του αμερικανικού National Board of Review

Bridge of Spies 607

Οι καλύτερες ταινίες της Χρονιάς

goodnight mommy 607

Οι καλύτερες ξενόγλωσσες ταινίες

Listen to me Marlon 607

Καλύτερα ντοκιμαντέρ

45 years 607

Καλύτερες ανεξάρτητες ταινίες

Δείτε ακόμη:

Tags: oscar 2016