Νέος άνδρας μόνος στον Αρη ψάχνει. Ο Ρίντλεϊ Σκοτ βασίζεται στο μυθιστόρημα του Αντι Γουιρ και συνεχίζει τις (τρισδιάστατες) διαστημικές περιηγήσεις του, με μια ταινία πολύ μακριά από το σκοτάδι του «Alien», την υπαρξιακή συννεφιά του «Προμηθέα», την επαναστατικότητα του «Θέλμα και Λουίζ». Αυτή είναι μια ταινία επιβίωσης με έμφαση στην αισιόδοξη προσέγγιση της ζωής, στο αγαπημένο «doer» της αμερικανικής νοοτροπίας και, ταυτόχρονα, ένα πάρτι για τα μάτια.

Ο Μαρκ Γουάτνι είναι βοτανολόγος αστροναύτης. Στη διάρκεια μιας αποστολής στον Αρη (πριν βρεθεί εκεί το νερό), η ομάδα του πέφτει στο θυμό μιας καταστροφικής καταιγίδας. Θεωρώντας τον νεκρό, οι υπόλοιποι εγκαταλείπουν τον πλανήτη και ξεκινούν το μακρύ δρόμο της επιστροφής. Μόνο που ο Γουάτνι ξυπνά, ολοζώντανος κι ολομόναχος κι αποφασίζει να κάνει τα πάντα για να επιβιώσει, ώσπου η NASA να αντιληφθεί την παρουσία του και να τον διασώσει.

Αν ακούγεται σαν το «Gravity», αυτό ισχύει μόνο στην περιγραφή. Η ταινία θα ήταν ακριβώς η ίδια αν ο Ματ Ντέιμον είχε ναυαγήσει σ' ένα χαμένο νησί, η απεραντοσύνη του διαστήματος αποτελεί περισσότερο ντεκόρ, παρά ουσία στην ταινία, παρότι η φωτογραφία του Ντάριους Βόλσκι, που αποτυπώνει τον κόκκινο πλανήτη σα γουέστερν του Τζον Φορντ, της χαρίζει απίθανη δημιουργικότητα και ένταση. Οι δεύτεροι ρόλοι συγκεντρώνουν επώνυμο καστ σ' έναν ενδιαφέροντα συνδυασμό, μένουν όμως εντελώς αναξιοποίητοι, κατά στιγμές και σχηματικοί. Ο ίδιος ο Ματ Ντέιμον, ωστόσο, μεταξύ Μαγκάιβερ και Τζέρι Μαγκουάιρ, με το λαμπερό χαμόγελο και το προσηνές πρόσωπο, αποδεικνύει ξανά ότι έχει την υποκριτική δύναμη και το εκτόπισμα να στηρίξει μια ολόκληρη ταινία στους ώμους του, από τις πιο χαριτωμένες, γκαφατζίδικες στιγμές του, ως τη συναισθηματική κορύφωση.

Με το πρώτο μέρος περισσότερο χιουμοριστικό και τρυφερό και με το δεύτερο ν' ανεβάζει την αγωνία σε σταθερό ρυθμό, ο Ρίντλεϊ Σκοτ δεν προσβλέπει σε υποκλίσεις από τους fans του sci-fi που μάλλον θα θεωρήσουν τη «Διάσωση» υπερβολικά ανοιχτόκαρδη. Στήνει όμως μια περιπέτεια δράσης για έναν, που απευθύνεται σε όλους: σε όσους πιστεύουν ότι η ζωή αξίζει να την παλεύεις και σε όσους απολαμβάνουν μεγάλο, πληθωρικό, συγκροτημένο, συγκινησιακό σινεμά.

Διαβάστε και δείτε ακόμη: