Φεστιβάλ / Βραβεία

«Beasts of No Nation». Πώς τα πάει το Netflix στα σινεμά;

στα 10

Η ταινία του Κάρι Φουκουνάγκα βγήκε το Σαββατοκύριακο στις αμερικάνικες αίθουσες, και στρίμαρε παράλληλα στο Netflix σε ένα ενδιαφέρον πείραμα.

«Beasts of No Nation». Πώς τα πάει το Netflix στα σινεμά;

Το φιλμ του Φουκουνάγκα πέρασε απ΄ όλα τα φεστιβάλ του φθινοπώρου που μετράνε ( Βενετία, Τορόντο, Τελιουράιντ), πήρε διθυραμβικές κριτικές και μοιάζει να οδεύει ολοταχώς προς τα Οσκαρ. Αυτή άλλωστε μοιάζει να είναι και η σκοπιμότητα της απόφασης του Netflix -που χρηματοδότησε αποκλειστικά το φιλμ-, να την βγάλει στις αίθουσες.

Μια απόφαση που προκάλεσε την οργή της ένωσης αιθουσαρχών στην Αμερική, που αρνήθηκαν αν φιλοξενήσουν το φιλμ στα σινεμά τους, κάνοντας το Netflix να αναζητήσει ανεξάρτητες αίθουσες για την προβολή του.

Την περασμένη παρασκευή, η ταινία άνοιξε σε 31 αίθουσες και τα αποτελέσματα στα ταμεία ήταν απογοητευτικά («καταστροφικά» αν πιστέψεις τους αντίπαλους αιθουσάρχες), αλλά σύμφωνα με το Netflix, ο αριθμός των θεατών του φιλμ online ήταν απόλυτα ικανοποιητικός.

Εν τούτοις, σε αντίθεση με τις ταινίες που προβάλλονται ταυτόχρονα σε VOD και στις αίθουσες, το Netflix δεν βγάζει επιπλέον χρήματα από την προβολή της ταινίας, αφού οι θεατές δεν πληρώνουν κάποιο έξτρα ποσό για να την δουν, αλλά είναι διαθέσιμη στην πλατφόρμα τους χωρίς άλλη χρέωση, πέραν της μηνιαίας συνδρομής τους.

beasts of no nation 607

Ομως, κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει την σημασία που θα έχει για το κανάλι μια πιθανή υποψηφιότητα για Οσκαρ και την ποιοτική σφραγίδα που αυτό θα φέρει στο «προϊόν» του. Και σε ότι αφορά την αποτυχία του «Beasts» στις αίθουσες, πέρα από την απόλυτα εχθρική στάση της πλειοψηφίας των αιθουσαρχών απέναντί του, κρατήστε επίσης στο μυαλό σας, το μάλλον σκληρό θέμα του, αυτό ενός παιδιού-στρατιώτη στην Αφρική, που στρατολογείται από έναν πολέμαρχο σε μια εμφύλια σύρραξη.

beasts of no nation 607

Το Netflix όμως έχει κι άλλες ταινίες τις οποίες πρόκειται να δοκιμάσει σύντομα με το ίδιο μοντέλο, το «Crouching Tiger, Hidden Dragon: The Green Legend» και κυρίως το «Ridiculous Six» του Ανταμ Σάντλερ, στον οποίο οι αιθουσάρχες της Αμερικής μάλλον θα δυσκολευτούν περισσότερο να αντισταθούν και το οποίο μπορεί να κάνει την διαφορά στην επιτυχία της ταινίας στις αίθουσες και online.

Δείτε το τρέιλερ του φιλμ


Διαβάστε ακόμη: