Φεστιβάλ / Βραβεία

«Malcolm & Marie»: Μπορούν οι Τζον Ντέιβιντ Ουάσινγκτον & Ζεντάγια να γράψουν οσκαρική ιστορία;

στα 10

Τι είναι η ταινία που γύρισαν μυστικά, το καλοκαίρι της καραντίνας, και γιατί μπορεί να τους δώσει ένα αναπάντεχο οσκαρικό εισιτήριο;

«Malcolm & Marie»: Μπορούν οι Τζον Ντέιβιντ Ουάσινγκτον & Ζεντάγια να γράψουν οσκαρική ιστορία;

Και οι δύο βρίσκονται στην άνοδο για τη χολιγουντιανή κορυφή. Ο Τζον Ντέιβιντ Ουάσινγκτον, γιος του Ντανζέλ, αφού πρώτα δοκίμασε μια καριέρα στο NFL που τελειώσε για ιατρικούς λόγους, δοκίμασε το σινεμά - με επιτυχία. «Blackkklansman» του Σπάικ Λι μέχρι το «Tenet» του Κρίστοφερ Νόλαν, επιλέγει τολμηρά, φιλόδοξα και με στόχο να κερδίσει τα στοιχήματα. Και θα τα είχε κερδίσει, αν το «Tenet» δεν ήταν η μεγάλη απογοήτευση της χρονιάς.

Διαβάστε περισσότερα: Βest/Worst of 2020 | «Tenet»: το χαμένο στοίχημα του Κρίστοφερ Νόλαν

Malcom & Marie 607 2

H Zεντάγια, έτσι κι αλλιώς σταρ από την teen-pop πορεία της (από ποπ τραγουδίστρια μέχρι blockbuster πρωταγωνίστρια του νέου Spider-man franchise) μεγάλωσε και άρχισε να αποκαλύπτει πτυχές της που δεν είχαμε ιδέα: η ερμηνεία της στο «Euphoria» είναι συγκλονιστική, κι επάξια βραβεύτηκε με ΕΜΜΥ που έγραψε ιστορία (η νεότερη ηθοποιός που βραβεύεται στην κατηγορία).

Κι εκείνη: περίμενε να γράψει ιστορία στο τέλος του 2020 με το «Dune» του Ντενί Βιλνέβ, αλλά η πανδημία, το συνεχώς παρατεινόμενο lockdown και η Warner είχαν άλλη γνώμη.

Διαβάστε περισσότερα: Ολα τα λεφτά (κυριολεκτικά) στο «Malcolm & Marie» με τον Τζον Ντέιβιντ Γουόσινγκτον και τη Ζεντάγια

Malcom & Marie 607 4

Περιμένοντας τι θα γίνει με την έξοδο των «Tenet» και «Dune», οι δυο τους δέχθηκαν την πρόταση/πρόκληση του Σαμ Λέβινσον (δημιουργού του «Euphoria») να γυρίσουν στα κρυφά μια ταινία το καλοκαίρι του 2020 - εν μέσω πανδημίας.

Το «Malcolm & Marie» είναι μια «ταινία δωματίου». Ταινία ηθοποιών. Ενα βράδυ, επιστρέφοντας από την πρεμιέρα της τελευταίας του ταινίας, ο σκηνοθέτης Μάλκομ και η σύντροφός του Μαρί θα περάσουν ένα κρίσιμο βράδυ (περιμένοντας τις κριτικές) σε ένταση. Επανεξετάζουν τη σχέση, τους εγωισμούς, τις ανασφάλειες, το βόλεμα τους. Ο Λέβινσον γράφει και σκηνοθετεί και εμπιστεύεται τους πρωταγωνιστές του να κουβαλήσουν αυτή τη μελέτη χαρακτήρων. Και οι Τζον Ντέιβιντ Ουάσινγκτον κα Ζεντάγια ακονίζουν τα ερμηνευτικά τους εργαλεία μπροστά στον μεγενθυτικό κινηματογραφικό φακό: μία νύχτα, μία σύγκρουση, μία ταινία-όχημα να αποδείξεις τη στόφα σου.

Malcom & Marie 607 3

Το Netflix, το οποίο αγόρασε την ταινία και θα την κυκλοφορήσει Φεβρουάριο, ως οσκαρικό χαρτί τελευταίας στιγμής, πουσάρει για τα βραβεία γιατί ξέρει ότι μία αναγνώριση του πρωταγωνιστικού ζευγαριού θα γράψει οσκαρική ιστορία. Κι αυτό γιατί και οι δύο έχουν μπει κι ως παραγωγοί στο «Malcolm & Marie», κάτι που διπλασιάζει το οσκαρικό θρίαμβο.

Μπαμπάς & Γιος Αν το «Malcolm & Marie» προταθεί για Οσκαρ μαζί με το «Ma Rainey’s Black Bottom», τότε πατέρας και γιος θα βρεθούν αντιμέτωποι: ο Ντανζέλ είναι παραγωγός του «Ma Rainey’s Black Bottom» κι ο Τζον του «Malcolm & Marie». Αυτό θα συμβεί πρώτη φορά στην ιστορία των Οσκαρ.

Zendaya vs Oprah Αν το «Malcolm & Marie» προταθεί για Οσκαρ Καλύτερης Ταινίας, τότε η Ζεντάγια γίνεται η δεύτερη μαύρη γυναίκα παραγωγός που προτείνεται - στην οσκαρική ιστορία- μετά την Οπρα για το «Selma» (2014).

Malcom & Marie 607 5

Black actress power Αν φέτος προταθεί η Ζεντάγια για Οσκαρ Α' Γυναικείου για το «Malcolm & Marie» και μαζί της στην πεντάδα βρεθεί η Βαϊόλα Ντέιβις («Ma Rainey’s Black Bottom») ή η Νικόλ Mπιχάρι («Miss Juneteenth»), ή η Αντρα Ντέι («The United States vs. Billie Holiday») τότε θα είναι η δεύτερη μόλις φορά στην ιστορία που δύο μαύρες πρωταγωνίστριες συναγωνίζονται στην πεντάδα.

Τόπο στα νιάτα Αν το «Malcolm & Marie» προταθεί για Οσκαρ Καλύτερης Ταινίας, τότε η Ζεντάγια γίνεται η νεότερη γυναίκα παραγωγός. Αν προταθεί και για Α Γυναικείου, τότε θα είναι η πρώτη γυναίκα πρωταγωνίστρια που βρίσκεται και με υποψηφιότητα παραγωγής. [Αυτό θα το διεκδικήσει φέτος, και μάλλον θα τα καταφέρει, και η Φράνσις ΜακΝτόρμαντ με το «Nomadland»].

Double pleasure Αν και οι δυο βρεθούν υποψήφιοι στις πεντάδες ερμηνείας και το «Malcolm & Marie» προταθεί για Οσκαρ Καλύτερης Ταινίας, αυτό το double ρόλου/παραγωγής θα γράψει ιστορία γιατί δεν έχει ξανασυμβεί ποτέ με το πρωταγωνιστικό δίδυμο ταινίας.

Αν η Ζεντάγια κερδίσει το Α' Γυναικείο: θα γίνει η 2η μαύρη πρωταγωνίστρια που κερδίζει Οσκαρ στην κατηγορία (μετά τη Χάλι Μπέρι και το Monsters). Και η δεύτερη ηθοποιός που κερδίζει και Οσκαρ και ΕΜΜΥ την ίδια χρονιά, μετά την Ελεν Μίρεν.

Εχουν τόσες ελπίδες; Κανείς δεν ξέρει. Ομως ξέρουμε αυτό: το Χόλιγουντ λατρεύει τις αυτοαναφορικές ταινίες. Μία ταινία που κοιτά το σύμπαν ενός σκηνοθέτη, αν πετύχει, θα έχει μεγάλο buzz ανάμεσα στους ψηφοφόρους.

Το «Malcolm & Marie» θα κάνει πρεμιέρα στο Netflix στις 5 Φεβρουαρίου