Industry

Εξοργισμένος ο Ντενί Βιλνέβ με την απόφαση της Warner να βγάλει το «Dune» online

στα 10

Μια επιστολή κόλαφος: «Δεν υπάρχει απολύτως καμία αγάπη για το σινεμά, ούτε για το κοινό σ' αυτήν την κίνηση.»

Εξοργισμένος ο Ντενί Βιλνέβ με την απόφαση της Warner να βγάλει το «Dune» online

Ηταν ένα μεγάλο χτύπημα και στην αγορά και στην επαγγελματική ηθική, ενδεχομένως, η απόφαση της Warner Bros να βγάλει τα μεγάλα blockbusters της το 2021 στο HBO Max, ταυτόχρονα με τις κινηματογραφικές αίθουσες, όπου αυτές υπάρχουν, ή και χωρίς αυτές.

Διαβάστε ακόμη: Οι Ααρον Σόρκιν και Πάτι Τζένκινς συζητούν για τα πρόσφατα γεγονότα με την Warner

dune 607

Ενας από τους «πληττόμενους», εάν μπορούμε να τον χαρακτηρίσουμε έτσι, είναι ο Ντενί Βιλνέβ και το πολύπαθο «Dune» του. Ο Βιλνέβ είχε ήδη εκφραστεί για το πώς η πανδημία κατέστρεψε τη δημιουργική διαδικασία του «Dune» ήδη από τον Αύγουστο. Το φιλμ, στην πορεία, επρόκειτο να βγει στους κινηματογράφους στις 18 Δεκεμβρίου και, όταν φάνηκε ότι αυτό θα ήταν ανέφικτο, μεταφέρθηκε για κινηματογραφική έξοδο τον Οκτώβριο του 2021. Μέχρι στην ανακοίνωση - βόμβα της Warner. Κι ο Βιλνέβ, πραγματικά, στην επιστολή του που δημοσίευσε αποκλειστικά στο Variety, δεν μασάει τα λόγια του.

«Δεν υπάρχει απολύτως καμία αγάπη για το σινεμά, ούτε για το κοινό σ' αυτήν την κίνηση,» γράφει ο Βιλνέβ. «Εχει να κάνει μόνο με την επιβίωση ενός γίγαντα των τηλεπικοινωνιών που, αυτή τη στιγμή, κουβαλάει ένα αστρονομικό χρέος 150 δις δολαρίων. Αρα, παρότι το "Dune" έχει να κάνει με το σινεμά και το κοινό, η AT&T έχει να κάνει με τη δική της επιβίωση στη Γουολ Στριτ. Καθώς η ως τώρα πορεία του HBO Max είναι μια αποτυχία, η AT&T αποφάσισε να θυσιάσει ολόκληρο τον κατάλογο της Warner Bros για το 2021, σε μια απεγνωσμένη προσπάθεια να τραβήξει την προσοχή των θεατών.»

Διαβάστε ακόμη: Ο Κρίστοφερ Νόλαν είναι αρκετά δυσαρεστημένος με την Warner

dune 607

Και συνεχίζει, «Η ξαφνική μεταστροφή της Warner Bros. από μια γεμάτη παράδοση στέγη των δημιουργών στη νέα εποχή της ολοσχερούς αδιαφορίας τραβά για μένα μια ξεκάθαρη γραμμή. Η κινηματογραφική δημιουργία είναι μια συνεργασία, που εξαρτάται από την αμοιβαία εμπιστοσύνη της ομάδας και η Warner Bros. ανήγγειλε ότι δεν βρίσκεται πια στην ίδια ομάδα. Το streaming μπορεί να παράγει εξαιρετικό περιεχόμενο, αλλά όχι ταινίες της εμβέλειας και της κλίμακας του "Dune". Η απόφαση της Warner Bros. σημαίνει ότι το "Dune" δεν θα έχει την ευκαιρία να τα καταφέρει εισπρακτικά ώστε να αποδειχτεί βιώσιμο και ότι η πειρατεία, τελικά, θα θριαμβεύσει. Η Warner Bros. μπορεί μόλις να δολοφόνησε το franchise του "Dune". Αυτό εδώ είναι για τους φαν. Ο Τζον Στάνκεϊ της AT&T είπε πως το άλογο του streaming βγήκε από το σταύλο. Στην πραγματικότητα, το άλογο άφησε το στάβλο για να πάει στο σφαγείο.»

Καθώς η απόφαση είναι ήδη τετελεσμένη, δεν μπορούμε να μην θαυμάσουμε το θάρρος του Ντενί Βιλνέβ στο κατηγορώ του - σίγουρα δεν είναι ο σκηνοθέτης από τον οποίο στην πορεία θα λείψει δουλειά, αλλά τουλάχιστον εκφράζει τη δυσαρέσκειά του με το στούντιο βροντόφωνα.