Buzz

Ο Ντενί Βιλνέβ το ομολογεί: η πανδημία έχει καταστρέψει τη διαδικασία του «Dune»

στα 10

Τα στούντιο πιέζουν για πρεμιέρα τον Δεκέμβριο, ενώ είναι άγνωστο αν θα μπορέσουν να γίνουν τα έξτρα γυρίσματα, ή πώς θα ολοκληρωθεί το μοντάζ στο lockdown.

Ο Ντενί Βιλνέβ το ομολογεί: η πανδημία έχει καταστρέψει τη διαδικασία του «Dune»

«Μου λείπει να είμαι στο ίδιο δωμάτιο με τον μοντέρ μου». Σε πρόσφατη συνέντευξη από την καραντίνα του στο Μοντρεάλ, ο Ντενί Βιλνέβ είναι απόλυτα ειλικρινής: το «Dune» δε θα είναι η ταινία που θα μπορούσε να ήταν, κι αυτό λόγω των συνεπειών της πανδημίας. Γιατί μπορεί η τεχνολογία να μάς έχει λύσει τα χέρια σε πολλά πράγματα, αλλά δεν μπορείς να δημιουργήσεις με τον ίδιο τρόπο, όταν είσαι σε απόσταση με τους συνεργάτες σου.

Πρώτα από όλα. Θα θυμάστε ότι o Οσκαρ Αϊζαk είχε αποκαλύψει ότι μέσα Αυγούστου, Βιλνέβ, συνεργείο κι ηθοποιοί θα επέστρεφαν στη Βουδαπέστη για απαραίτητα συμπληρωματικά γυρίσματα. Θα μπορέσει να γίνει αυτό, ή η Αμερική θα παραμείνει σε lockdown; Κι αν ναι, θα θυσιαστεί το επίπεδο της ποιότητας που θέλει ο Βιλνέβ ή θα υποχωρήσουν οι παραγωγοί που θέλουν απαραίτητα την ταινία να κάνει πρεμιέρα;

«Είχα σκοπό, εξ αρχής, να κάνω συμπληρωματικά γυρίσματα, να γυρίσω κάποια στοιχεία της ταινίας σε δεύτερο γύρο, γιατί κάπως έτσι κάνει κανείς την απόλυτη προσαρμογή της ταινίας στο επίπεδο που τη θέλει. Χρειάζεσαι χρόνο να τη φέρεις σ' ένα σημείο και μετά να τελειοποιείς λεπτομέρειες. Τότε βέβαια δεν γνώριζα ότι θα συμβεί η πανδημία. Η συνέπεια της πανδημίας είναι ότι μου κατέστρεψε το πρόγραμμα. Θα πρέπει να σπριντάρουμε τώρα για να τελειώσει στην ώρα της. Μάς έχουν επιτρέψει, προς το παρόν, να πάμε για γύρισμα προς τα τέλη Αυγούστου. Θα συμβεί άραγε αυτό; Κι ακόμα κι αν συμβεί, πόσο πρέπει να συμπιεστεί ο χρόνος του μοντάζ για να είναι έτοιμη για την πρεμιέρα της! Ειδικά όταν όλο το postproduction γίνεται από απόσταση - εγώ στο Μοντρεάλ κι όλο το υπόλοιπο συνεργείο μου στο Λος Αντζελες!»

Διαβάστε αναλυτικά: Καρτ ποστάλ από τον πλανήτη «Dune»

Denis Villeneuve 607

Αυτό που ενοχλεί ιδιαίτερα τον Βιλνέβ είναι ότι δεν μπορεί να είναι μαζί με τον μοντέρ του για να δουλέψουν ιδέες πάνω στο μοντάζ.

«Υπάρχουν πράγματα που ως σκηνοθέτης μπορώ να κάνω από απόσταση - η τεχνολογία μου το επιτρέπει. Μπορώ, για παράδειγμα, να επιβλέψω την κατασκευή των ειδικών εφέ από απόσταση. Αλλά, το μοντάζ είναι άλλη ιστορία. Ηταν μεγάλο μάθημα για μένα να διαπιστώσω ότι δεν είναι τόσο απλό να μοντάρουμε από απόσταση. Για μένα το μοντάζ είναι σαν να παίζεις μουσική με έναν ακόμα άνθρωπο. Πρέπει να είστε στο ίδιο δωμάτιο. Εχει κάτι να κάνει με την προσωπική επαφή, την επικοινωνία, τον αυθορμητισμό, την ενέργεια που διαφέρει όταν είσαι στον ίδιο χώρο. Μου λείπει να είμαι στο ίδιο δωμάτιο με τον μοντέρ μου. Είναι πολύ επώδυνο αυτό που κάνουμε τώρα...»

«Ισως γιατί ο μοντέρ λειτουργεί κι ως ψυχοθεραπευτής για έναν σκηνοθέτη. Τουλάχιστον στη δική μου περίπτωση. Είναι ο άμεσος συνεργάτης που έχει να αντιμετωπίσει τις εμμονές μου, το OCD μου, τις κρίσεις πανικού αλλά και τη χαρά μου όταν κάτι ολοκληρώνεται όπως το ήθελα. Στο μέλλον, αν συνειδητοποιήσω ότι θα μάς κλείσουν σε καραντίνα ξανά, θα φροντίσω να την περάσω με τον μοντέρ μου...»

Να θυμίσουμε ότι ο μοντέρ του Βιλνέβ είναι ο Τζο Γουόκερ, που συνεργάζονται μαζί από το 2015 και τα «Sicario», «Arrival», «Blade Runner 2049».

Ολα αυτά, μάς κάνουν λίγο να ανησυχούμε, απλώς γιατί επιβεβαιώνουν κάτι που όλοι ξέρουμε: μία ταινία είναι ένας ζωντανός οργανισμός που πλήττεται από τις συνθήκες κάτω από τις οποίες γίνεται. Θα είναι το «Dune» τελικά η ταινία που ο Βιλνέβ οραματίστηκε; Ή αυτή με την οποία συμβιβάστηκε;

Διαβάστε περισσότερα: