Buzz

Οι Ααρον Σόρκιν και Πάτι Τζένκινς συζητούν για τα πρόσφατα γεγονότα με την Warner

στα 10

Οι δυο σκηνοθέτες εκφράζουν τις δικές τους ανησυχίες για το μέλλον του σινεμά, μετά και τις πρόσφατες ανακοινώσεις από την Warner.

Οι Ααρον Σόρκιν και Πάτι Τζένκινς συζητούν για τα πρόσφατα γεγονότα με την Warner

Σιγά σιγά ολοένα και περισσότερες φωνές αρχίζουν να ακούγονται για τα όσα αποφάσισε η Warner με το να κυκλοφορήσει στην Αμερική όλες τις ταινίες του 2021 ταυτόχρονα στους κινηματογράφους και στην διαδικτυακή πλατφόρμα του HBO Max. Αν και οι περισσότεροι σκηνοθέτες και σταρ φαίνεται να τάσσονται εναντίον της Warner, ενώ κάποια μεγάλα κεφάλια των στούντιο επικροτούν αυτή την τολμηρή απόφαση αυτή, κάπου στη μέση βρίσκονται ο Ααρον Σόρκιν και η Πάτι Τζένκινς.

Μιλώντας στο Variety, όταν ο Σόρκιν ρωτήθηκε για το τι αισθάνεται μετά από αυτές τις αποφάσεις, ο ίδιος απάντησε πως «όλοι φοβούμαστε πως τώρα τα πάντα θα αλλάξουν. Οτι οι κινηματογράφοι θα γίνουν κάτι σαν art houses, και πως οι ταινίες που εσύ κι εγώ φτιάχνουμε θα παίζονται μόνο σε διαδικτυακές πλατφόρμες.»

Αλλά γρήγορα πρόσθεσε μια νότα αισιοδοξίας λέγοντας «δε νομίζω πως κάτι τέτοιο θα συμβεί. Νομίζω πως για 4000 χρόνια τίποτα δεν έχει αντικαταστήσει το να είσαι μέρος ενός κοινού. Αυτή η κοινή εμπειρία να βρίσκεσαι στην αίθουσα όταν σβήνουν τα φώτα, όλοι γελούν ταυτόχρονα, κοιμούνται ταυτόχρονα, σιωπούν την ίδια στιγμή και έχουν την τελευταία στιγμή της ταινίας να αντηχεί ταυτόχρονα.»

Διαβάστε ακόμα: Το «Wonder Woman 1984» είναι το νέο... «Tenet»

Aaron Sorkin 607

Η Τζένκινς, της οποίας η ταινία «Wonder Woman 1984» έκανε την αρχή για κάτι τέτοιο, με το στούντιο να την προγραμματίζει να βγει ταυτόχρονα στις αμερικάνικες αίθουσες και στο HBO Max τα Χριστούγεννα, λέει πως βάζει την Warner στην γωνία και δίνει την ευκαιρία σε άλλα στούντιο να πράξουν το αντίθετο, κάνοντας έτσι πιο εύκολο για τους σκηνοθέτες να διαλέξουν κάποιους συνεργάτες τους.

«Οταν κάθε στούντιο αρχίζει να κάνει ακριβώς το ίδιο θα λέγαμε ‘γιατί δεν διαφοροποιείται κάποιος;’ Σε αυτήν την περίπτωση, νομίζω ότι αυτό που πρόκειται να συμβεί είναι πως κάποιο στούντιο θα είναι αρκετά έξυπνο για να κάνει το αντίθετο και όλοι οι σπουδαίοι σκηνοθέτες πρόκειται να πάνε εκεί, και οι κινηματογράφοι θα προτιμήσουν τις ταινίες τους. Διότι αυτή τη στιγμή, αν υπάρχουν στούντιο που ανακοινώνουν ότι [η κυκλοφορία στις διαδικτυακές πλατφόρμες] είναι αυτό που πρόκειται να αρχίσουν να κάνουν, κάθε σκηνοθέτης θα κατευθυνθεί προς το στούντιο που υπόσχεται ότι δεν πρόκειται να κάνει», δήλωσε η Τζένκινς.

Διαβάστε ακόμα: «Θετικά» θετικές οι πρώτες αντιδράσεις για το «Wonder Woman 1984»

patty jenkins connie nielsen wonder woman 607

Πρόσφατα ο Κρίστοφερ Νόλαν δήλωσε πως θεωρεί την κίνηση αυτή της Warner «πολύ βρώμικη». Η Τζένκινς σχολίασε αυτά τα λόγια στο CNN λέγοντας πως «συμφωνώ με τον Κρις. Δεν νομίζω ότι είναι υπέροχο για το μέλλον της δημιουργίας ταινιών όταν θα έχει περάσει ο Covid. Ωστόσο, η ταινία μας ήταν διαφορετική. Παρουσιάστηκε με έναν πολύ διαφορετικό τρόπο, δηλαδή ότι βρισκόμαστε στο αποκορύφωμα της πανδημίας αυτή τη στιγμή και οι άνθρωποι υποφέρουν πραγματικά και αγωνίζονται και οι επιλογές είναι να πιστέψουμε στην ταινία μας και να περιμένουμε ή να την κυκλοφορήσουμε. Σε αυτήν την περίπτωση, αυτή τη στιγμή μόνο, ήμουν πραγματικά ενθουσιασμένη με αυτήν την ιδέα. Ο νούμερο ένα λόγος για τον οποίο είμαι σκηνοθέτης είναι να προσπαθήσω να μοιραστώ εμπειρίες με την ανθρωπότητα και να μπορώ να μοιραστώ κάτι με τον κόσμο. Ναι, μου άρεσε όταν συμβαίνει στις αίθουσες, αλλά φέτος με συγκινεί τόσο πολύ που θα συμβεί στα σπίτια των ανθρώπων, όταν δεν μπορούν να βγουν και να πάνε κάπου, αλλά και σε αίθουσες όπου είναι ανοιχτές. Υπάρχει κάτι υπέροχο για να πούμε ότι τώρα είναι η ώρα να κυκλοφορήσει η ταινία, ανεξάρτητα από όλα αυτά τα πράγματα που συμβαίνουν. Συμφωνώ με τον Κρις, θα είμαι πάντα υπερασπίστρια του κινηματογράφου. Γι’ αυτό κάνω εξάλλου ταινίες.»

Η πανδημία έχει αναγκάσει να λειτουργεί μόνο το 37% των κινηματογράφων στην Αμερική με όλες τις μεγάλες ταινίες να μεταφέρονται συνεχώς σε νέες ημερομηνίες. Στην Ελλάδα πρόσφατα ανακοινώθηκε πως οι κινηματογράφοι θα ανοίξουν και πάλι στις 7 Ιανουαρίου 2021.