Φεστιβάλ / Βραβεία

Ποιοι διεκδικούν φέτος τα Βραβεία της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου;

στα 10

Με τα μούτρα θα έχουν πέσει, ελπίζουμε, τα μέλη της Ε.Α.Κ. για να δουν το long list ταινιών, από τις οποίες θα βγουν οι φετινές υποψηφιότητες. Δείτε τη λίστα και γνωρίστε τις ταινίες.

Ποιοι διεκδικούν φέτος τα Βραβεία της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου;

Περισσότερα από τις προηγούμενες χρονιές είναι, φέτος, τα «οικονομικά ενήμερα» μέλη της Ε.Α.Κ., που μπορούν να ψηφίσουν για τα Βραβεία της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου 2014 (ειδικά αφότου η Ακαδημία μείωσε την ετήσια συνδρομή της σε 20 ευρώ). Εξτρα μπόνους, το γεγονός ότι για πρώτη φορά φέτος, τα μέλη βλέπουν τις ταινίες online. Ακόμα καλύτερα, πολλές από αυτές, σίγουρα περισσότερες από φέτος, έχουν κάνει την προβολή τους στις ελληνικές αίθουσες, όπου θεωρούμε ότι οι συνάδελφοι έσπευσαν να τις δουν. Θυμίζουμε ότι σύμφωνα με τον κανονισμό, μια ταινία μπορεί να θέσει υποψηφιότητα, εάν έχει ήδη κάνει μία τουλάχιστον προβολή για ευρύ κοινό, εμπορικό ή φεστιβαλικό, στην Ελλάδα. Ετσι, αυτές τις μέρες, τα μέλη της Ε.Α.Κ. βλέπουν και ψηφίζουν για την κάθε κατηγορία, ώστε την 1η Απριλίου ν’ ανακοινωθούν οι Υποψηφιότητες για την Τελετή Απονομής των Βραβείων που θα γίνει στις 14 Απριλίου.

Ρίχνοντας μια γρήγορη ματιά στη λίστα των υποβληθέντων, σημειώνουμε δυο-τρία σχόλια, περιμένοντας τις Υποψηφιότητες. Καθώς η ίδια η παραγωγή της κάθε ταινίας επιλέγει τι θα υποβάλει και σε ποια κατηγορία, παρατηρούμε ότι η «Λιμουζίνα» του Νίκου Παναγιωτόπουλου απουσιάζει εντελώς, αλλά κι ότι ο Παντελής Βούλγαρης, όπως είχε κάνει και με την «Ψυχή Βαθιά», δε συμμετέχει στην κατηγορία Καλύτερου Σκηνοθέτη, παρότι η «Μικρά Αγγλία» εμφανίζεται σε πολλές κατηγορίες. Ιδιαίτερα ατυχείς μάς φαίνονται οι προτάσεις στις Ερμηνείες. Μάλλον από ζήλο να τους χωρέσουν όλους, οι παραγωγοί των ταινιών προτείνουν χωρίς στρατηγική, με κορυφαίο παράδειγμα την Ανέζα Παπαδοπούλου που έχτισε ένα θαυμάσιο δεύτερο γυναικείο ρόλο στη «Μικρά Αγγλία», αλλά συμπεριλαμβάνεται στην κατηγορία του Α’ Γυναικείου, όπου λογικά δε θα έχει την ίδια τύχη. Προβληματικό μοιάζει επίσης το γεγονός ότι, ενώ στις Καλύτερες Ταινίες, η μυθοπλασία διαφοροποιείται από την Τεκμηρίωση, στην κατηγορία της Σκηνοθεσίας οι δημιουργοί των ταινιών διαγωνίζονται μαζί, πράγμα που μάλλον λειτουργεί ως ντεζαβαντάζ των σκηνοθετών ντοκιμαντέρ. Ως trivia να σημειώσουμε ότι ο Γιώργος Τσεμπερόπουλος που βρίσκεται φέτος σε πολλές κατηγορίες με τη νέα του ταινία, «Ο Εχθρός μου», διαγωνίζεται και στην κατηγορία Β’ Ανδρικού Ρόλου για τη συμμετοχή του στο «Luton». Τέλος, δεν μπορούμε να ερμηνεύσουμε τη συμμετοχή του Δημήτρη Παπαδούλη στην κατηγορία του Α’ Ανδρικού, από το ντοκιμαντέρ «Δημήτρης Παπαδούλης: Το Πολλαπλό Δώρο», για… τον ίδιο! Μπορεί να μην υπάρχει τυπικός περιορισμός στον κανονισμό της Ακαδημίας, αλλά δεν είναι αυτονόητο ότι το κεντρικό πρόσωπο ενός ντοκιμαντέρ δε νοείται ηθοποιός; Λέτε του χρόνου να δούμε στην κατηγορία και τον Αλέξη Τσίπρα για το «Στο Νήμα»; Μελετήστε παρακάτω τις ταινίες που υποβλήθηκαν φέτος για τα Βραβεία της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου 2014 και κλικάρετε στους τίτλους για περισσότερες πληροφορίες.

Διαβάστε ακόμα:

ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ Η ΛΙΣΤΑ ΣΥΜΜΕΤΟΧΩΝ ΑΝΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Βραβείο Μεγάλου Μήκους Ταινίας Μυθοπλασίας

Βραβείο Μεγάλου Μήκους Ντοκιμαντέρ

Βραβείο Ταινίας Μικρού Μήκους

Βραβείο Σκηνοθεσίας

Βραβείο Πρωτοεμφανιζόμενου Σκηνοθέτη

Βραβείο Σεναρίου

Βραβείο Α’ Ανδρικού Ρόλου

Βραβείο Α’ Γυναικείου Ρόλου

Βραβείο Β’ Ανδρικού Ρόλου

Βραβείο Β’ Γυναικείου Ρόλου

Βραβείο Φωτογραφίας

Βραβείο Μοντάζ

Βραβείο Πρωτότυπης Μουσικής

Βραβείο Σκηνογραφίας

Βραβείο Ενδυματολογίας

Βραβείο Ηχου

Βραβείο Μακιγιάζ

Βραβείο Ειδικών Εφέ και Κινηματογραφικής Καινοτομίας

Βραβείο «Λουκία Ρικάκη» 2014

Η οικογένεια της Λουκίας Ρικάκη, εξέφρασε το 2013 την πρόθεση να θεσπίσει ένα κινηματογραφικό βραβείο στη μνήμη της και εμπιστεύτηκε για την πραγμάτωσή του την ΕΑΚ. Το Βραβείο «Λουκία Ρικάκη», απονέμεται κάθε χρόνο στον/στην σκηνοθέτη μιας ταινίας τεκμηρίωσης (ντοκιμαντέρ) μικρού ή μεγάλου μήκους, που προάγει τον κοινωνικό διάλογο και συνοδεύεται από το χρηματικό ποσό των 3.000 ευρώ, δωρεά της οικογένειας.

Οι Υποψηφιότητες για τα Βραβεία της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου 2014 θ' ανακοινωθούν την 1η Απριλίου και η Τελετή Απονομής των Βραβείων θα γίνει στις 14 Απριλίου.

Διαβάστε ακόμα: