Ενημέρωση

Φεστιβάλ Δράμας 2013: «Family Thrill» του Δημήτρη Στρατάκη

στα 10

Εν αναμονή του 36ου Φεστιβάλ Ελληνικών ταινιών μικρού μήκους Δράμας, γνωρίζουμε καλύτερα τις ταινίες του διαγωνιστικού τμήματος και τους δημιουργούς τους.

Φεστιβάλ Δράμας 2013: «Family Thrill» του Δημήτρη Στρατάκη

Η ταινία

Μια τριμελής οικογένεια ταξιδεύει για διακοπές. Ομως τα πιο ασφαλή ταξίδια είναι αυτά του μυαλού. Ή μήπως όχι;

Ο σκηνοθέτης

Γεννήθηκε το 1972 στο Ηράκλειο Κρήτης. Σπούδασε υποκριτική στη Δραματική Σχολή του Ωδείου Αθηνών και δραματολογία στην ίδια σχολή στο τμήμα του MFC. Το «Family Thrill» (2012, διάρκειας 15’, παραγωγή Ε.Κ.Κ.), είναι η τρίτη μικρού μήκους ταινία του, μετά τα «Σούρουπο» (2008) και «Ζαλόρα» (2006).

Τέσσερις ερωτήσεις για το «Family Thrill»

Ποια ήταν η αφορμή ή η σκέψη που σας οδήγησε να κάνετε την ταινία;

Η παρατήρηση μιας στιγμής απ’ αυτές που όλοι μας έχουμε, όπου συμμετέχουμε σε μια κουβέντα, αλλά και όχι, είμαστε παρόντες, αλλά και απόντες, πατάμε την ίδια στιγμή στην πραγματικότητα των άλλων και στη δική μας.

Πώς θα περιγράφατε το φιλμ σε κάποιον που θα σας ρωτούσε «τι είναι η ταινία σου;»

Είναι μια σχετικά πραγματική ταινία.

Εκτός από τη χρονική διάρκεια ενός φιλμ, ο προσδιορισμός «μικρού μήκους» ορίζει κάτι άλλο κατά τη γνώμη σας; Και γιατί ναι ή όχι;

Δεν νομίζω ότι ορίζει κάτι άλλο πέρα από τη διάρκεια. Ολες οι ταινίες απαιτούν το ίδιο ταλέντο, την ίδια δουλειά και το ίδιο πάθος. Απλώς κάποιες χρειάζονται περισσότερο και κάποιες λιγότερο χρόνο για να πουν αυτό που θέλουν.

Πώς είναι να κάνεις σινεμά σε μια χώρα που από την μια βρίσκεται σε κρίση κι από την άλλη ο κινηματογράφος της κεντρίζει το διεθνές ενδιαφέρον;

Είναι δύσκολο. Πάντα ήταν, πολύ περισσότερο τώρα που δεν έχουμε μαντήλι να κλάψουμε. Σε ό,τι αφορά το διεθνές ενδιαφέρον, σίγουρα έχουν γίνει κάποια βήματα στον τομέα της προώθησης. Ή μπορεί πράγματι να γίνονται καλύτερες -σύμφωνα με κάποιους- ταινίες, ή πάλι μπορεί να έχουμε αφομοιώσει πλήρως τις αισθητικές γραμμές του διεθνούς κινηματογράφου, ή μπορεί απλώς να μας λυπούνται.

...και μία επιπλέον

Τον περασμένο Νοέμβριο υπογράψατε μια επιστολή διαμαρτυρίας προς το Φεστιβάλ Δράμας (διαβάστε εδώ), η οποία όριζε ότι «δε θα συμμετείχατε με νέες σας ταινίες στο/α επόμενο/α Φεστιβάλ Δράμας, μέχρι να επιλύνονταν στην πράξη τα συγκεκριμένα ζητήματα που θέτατε». Θεωρείτε ότι έχει γίνει κάποια πρόοδος στη διοργάνωση του Φεστιβάλ φέτος, ώστε να διαγωνίζεστε ξανά; Θέλετε να μας εξηγήσετε τον τρόπο σκέψης σας;

Πέρα από το γεγονός ότι υπήρξε κάποια αλλαγή φέτος, όπως η σημαντική μείωση των διαγωνιζόμενων ταινιών, προκειμένου να επιτευχθεί το πιο σφιχτό πρόγραμμα που ζήτησαν οι κινηματογραφιστές, θεωρώ μείζον το ότι η πραγματικότητα μάς έχει ξεπεράσει. Το κλείσιμο της ΕΡΤ, η αβεβαιότητα για το ΕΚΚ, η προσπάθεια να ελαχιστοποιηθούν τα κονδύλια που διατίθενται για τον πολιτισμό, γεννούν την ανάγκη στήριξης του φεστιβάλ, προκειμένου να επιβιώσει. Τα αιτήματα και οι ανάγκες παραμένουν, ασφαλώς, αλλά τη στιγμή που χάθηκε η παραγωγός/χορηγός επικοινωνίας/φορέας ΕΡΤ, τα δεδομένα αλλάζουν. Νέα αιτήματα γεννιούνται.

info

Σενάριο, Σκηνοθεσία: Δημήτρης Στρατάκης / Παραγωγός: Νίκος Μουστάκας / Φωτογραφία: Κώστας Σταμούλης / Μουσική: Γιώργος Τσακνιάς / Σκηνικά: Κατερίνα Τσακότα / Μοντάζ: Κώστας Σταμούλης / Ηχοληψία: Φίλιππος Μάνεσης / Σχεδιασμός Ηχου, Μιξάζ: Ιωάννης Γιαννακόπουλος / Διεύθυνση Παραγωγής: Νάνσυ Κοκολάκη / Ηθοποιοί: Τάκης Σακελλαρίου, Μαρία Πανουργιά, Πάνο Μάστι, Αντώνης Ιορδάνου, Σταύρος Σβίγκος, Μαργκό Καραγιάννη / Παραγωγή: Κακές Παρέες, Ε.Κ.Κ.

Δείτε στο gallery φωτογραφίες από το «Family Thrill» (1 – 3), αλλά και από την παλαιότερη ταινία του Δημήτρη Στρατάκη, «Σούρουπο» (4, 5).

Δείτε παρακάτω το τρέιλερ του «Ζαλόρα», της ταινίας που σκηνοθέτησε ο Δημήτρης Στρατάκης το 2006.

Μάθετε πληροφορίες και δείτε υλικό των ταινιών όλων των φετινών υποψηφίων του Φεστιβάλ Δράμας εδώ. Κάθε μέρα το Flix θα παρουσιάζει κι από μία ταινία.