Ενημέρωση

Φεστιβάλ Δράμας 2013: «Travel Express» της Νατάσσας Ξύδη

στα 10

Εν αναμονή του 36ου Φεστιβάλ Ελληνικών ταινιών μικρού μήκους Δράμας, γνωρίζουμε καλύτερα τις ταινίες του διαγωνιστικού τμήματος και τους δημιουργούς τους.

Φεστιβάλ Δράμας 2013: «Travel Express» της Νατάσσας Ξύδη

Η ταινία

Η Μαργαρίτα ετοιμάζεται για καλοκαιρινές διακοπές στην Πάρο όμως χάνοντας το πλοίο, θα ταξιδέψει τελικά ακόμα πιο μακριά...

Σημείωμα Σκηνοθέτη

Επιστρέφοντας στην Αθήνα από το εξωτερικό είδα ξανά την πόλη που γεννήθηκα και μεγάλωσα με άλλο μάτι. Η Αθήνα είχε αλλάξει. Η ταινία είναι για ένα μακρινό ταξίδι μέσα στην ίδια την πόλη.

Η σκηνοθέτης

Γεννήθηκε και ζει στην Αθήνα. Σπούδασε θέατρο και οπτικές τέχνες σε Ελλάδα και Αγγλία. Δούλεψε 5 χρόνια στο θέατρο παίζοντας, σκηνοθετώντας και κάνοντας την παραγωγή σε παραστάσεις. Οταν πια κατάλαβε οτι θέλει να ασχοληθεί με τον κινηματογράφο έκανε μια στάση εξπρές στο Prague Film School στην Πράγα. Aπό τότε, έχει δουλέψει ως βοηθός σκηνοθέτη, έχει διδάξει ψηφιακά μέσα σε σχολεία και έχει σκηνοθετήσει πειραματικές ταινίες και ντοκιμαντέρ. Το «Travel Express» είναι η πρώτη της ταινία μυθοπλασίας.

Φιλμογραφία

2011 Οδός Αναπαύσεως, Ντοκιμαντερ, 45ʼ Συν-σκηνοθεσία με τον Αγγελο Κοβότσο (ΕΡΤ /DOCVILLE)

Τέσσερις ερωτήσεις για το «Travel Express»

Ποια ήταν η αφορμή ή η σκέψη που σας οδήγησε να κάνετε την ταινία;

Η ταινία προέκυψε από έναν ολόκληρο κόσμο που ανακάλυψα όταν κάναμε ένα ντοκυμαντέρ για την Κυψέλη. Ο κόσμος αυτός αργότερα έγινε ένα σενάριο μεγάλου μήκους. Πάνω που με είχε πιασει απελπισία για το πως θα βρω χρηματοδότηση και μήπως να κάνω πρώτα έναν πιλότο με τους ίδιους πρωταγωνιστές, μια φίλη μου είπε οτι σε δυο εβδομάδες λήγει η προθεσμία για το πρόγραμμα μικροφιλμ της ΕΡΤ.

Πώς θα περιγράφατε το φιλμ σε κάποιον που σας ρωτούσε «τι είναι η ταινία σου;»

Είναι μια ταινία πολύ αυτοβιογραφική παρόλο που δεν έχω ζήσει ποτέ αυτήν ακριβώς την ιστορία.

Εκτός από τη χρονική διάρκεια ενός φιλμ, ο προσδιορισμός «μικρού μήκους» ορίζει κάτι άλλο κατά τη γνώμη σας; Και γιατί ναι ή όχι;

Για μένα η μικρού μήκους είναι ένα μεγάλο σχολείο για την μεγάλου. Μιας και σε επίπεδο γραφής το πέρασα ανάποδα, είναι η απόσταξη της μεγάλης ιστορίας που θες να πεις συμπυκνώνοντας την σε ένα επεισόδιο.

Πώς είναι να κάνεις σινεμά σε μια χώρα που από τη μια βρίσκεται σε κρίση κι από την άλλη ο κινηματογράφος της κεντρίζει το διεθνές ενδιαφέρον;

Η ιστορία του κινηματογράφου έχει δείξει οτι οι χώρες που έχουν κοινωνικά προβλήματα πάντα είχαν μια ξεχωριστή θέση στο διεθνές ενδιαφέρον αλλά παράλληλα υπήρχε και μια κρατική στήριξη στον εγχώριο κινηματογράφο αυτών των χωρών. Το παράδοξο εδώ ειναι το τριπτυχο- κρίση- διεθνές ενδιαφέρον και απουσία της κρατικής στήριξης. Παρόλο που έχουν γίνει πολλές καλές ταινίες κάτω από πολύ δύσκολες συνθήκες, πολύ φοβάμαι οτι πολλά αξιολογα σενάρια δυστυχώς θα μείνουν στο συρτάρι και η μόδα της Ελλάδας θα περάσει μόλις η κρίση απλωθεί με την ίδια μανία και στην υπόλοιπη Ευρώπη.

2

Info

Travel Express - Σενάριο Σκηνοθεσία: Νατάσσα Ξύδη / Παραγωγή: Νίκος Μουστάκας / Διεύθυνση Φωτογραφίας: Γιώργος Φρέτζος / Μοντάζ: Γιάννης Χαλκιαδάκης/ Σκηνικά, Κοστούμια: Χαρά Ιωάννου / Διεύθυνση Παραγωγής Νάνσυ Κοκολάκη / Ηχοληψία- σχεδιασμός- μιξάζ Γιάννης Γιαννακόπουλος / Moυσική: Coti K / Μακιγιάζ Εύη Ζαφειροπούλου / Βοηθός Σκηνοθέτη Ιφιλένια Ζαχαριάδου / Παίζουν: Ελεάνα Στραβοδήμου, Jack Momoh


Διαβάστε και δείτε περισσότερα για το «Travel Express» στο επίσημο site της ταινίας στο internet.