Φεστιβάλ / Βραβεία

Βραβεία Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου 2013: Το Flix μεταδίδει ζωντανά από την απονομή

στα 10

Mάθετε λεπτό προς λεπτό, όσα συνέβησαν στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών, στην τέταρτη Τελετή των Βραβείων της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου.

Flix Team
Βραβεία Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου 2013: Το Flix μεταδίδει ζωντανά από την απονομή

Τρίτη, 2 Απριλίου, 9 το βράδυ ακριβώς. Στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών του Ιδρύματος Ωνάση η Ελληνική Ακαδημία Κινηματογράφου προσκαλεί τους ανθρώπους που φτιάχνουν το ελληνικό σινεμά για να γιορτάσουν μαζί άλλη μια χρονιά παραγωγής, κοπιαστικής αλλά και θεαματικά επιτυχημένης. Η 4η Τελετή Απονομής των Βραβείων της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου θα επισφραγίσει το ταλέντο των Ελλήνων δημιουργών, ηθοποιών και κινηματογραφικών συντελεστών και, ταυτόχρονα, θ’ αποτελέσει αφορμή για ανοιξιάτικες συναντήσεις και πνεύμα ομόνοιας. Ελπίζουμε!

Το Flix βρίσκεται εδώ για να σας μεταφέρει, λεπτό προς λεπτό και βραβείο προς βραβείο, όλα όσα συμβαίνουν στη διάρκεια της απονομής, από τις επιλογές και τους ευχαριστήριους λόγους μέχρι την ατμόσφαιρα και… το τι φορέθηκε στη Στέγη!

Εσείς δεν έχετε παρά να βολευτείτε μπροστά από την οθόνη του υπολογιστή σας και να κάνετε τακτικά refresh σε αυτό εδώ το άρθρο, αλλά και να συντονιστείτε με τη σελίδα μας στο Facebook και το λογαριασμό μας στο Twitter για live σχόλια και ειδήσης.

Η μετάδοση ξεκινά!

Με την έννοια ότι ο κόσμος μπαίνει στην αίθουσα, αλλά το 21.00 είναι... ελληνικό, η τελετή θ' αρχίσει σε λίγο.

9:24 H σκηνή ανοίγει, αλλά ακόμη κάποιοι σφουγκαρίζουν! Από την πίσω πόρτα μπαίνουν όλοι οι φετινοί υποψήφιοι για να περάσουν δια μέσου της σκηνής στις θέσεις τους, ενώ ο κόσμος στην αίθουσα τους χειροκροτά.

2 Μάκης Παπαδημητρίου, Βάσω Καβαλιεράτου

9.27 Η Βάσω Καβαλιεράτου και ο Μάκης Παπαδημητρίου, παρουσιαστές της βραδιάς, εμφανίζονται στη σκηνή: εκείνη με ποδήλατο, το οποίο χαριτωμένα ρίχνει κάτω και τρώει τα μούτρα της και εκείνος με κράνος - αναφορά στο " L";

9.30 Η Πρόεδρος της Ακαδημίας, Κατερίνα Ευαγγελάκου, παίρνει το λόγο και παρουσιάζει την αποψινή απονομή που λέγεται "οι μάστορες βραβεύουν τους μάστορες". Η Ευαγγελάκου τονίζει ότι στο "κάδρο" του ελληνικού σινεμά δεν υπάρχει η πολιτεία, δεν υπάρχει, κυριολεκτικά, το Υπουργείο Πολιτισμού, υπάρχει η δικαιολογία ότι λόγω της κρίσης δεν υπάρχει περιθώριο προστασίας του σινεμά. «Δεν υπάρχει Υπουργείο Πολιτισμού επειδή υπάρχει κρίση. Ή υπάρχει κρίση επειδή δεν υπάρχει Υπουργείο Πολιτισμού;». Πολλοί άνθρωποι του κινηματογράφου φεύγουν ήδη στο εξωτερικό. Η πραγματική κρίση είναι η περιφρόνηση του πολιτισμού από το κράτος. Ο κινηματογραφικός νόμος δεν έχει εφαρμοστεί, το ποσοστό από το κινηματογραφικό εισιτήριο που αποδίδεται στις ελληνικές ταινίες δεν έχει αποδοθεί, όπως επίσης δεν αποδίδεται και το 1,5% από τα τηλεοπτικά κανάλια. Ταυτόχρονα οι ταινίες γίνονται, "σκαλίζουν" το σημερινό μας πρόσωπο και ταξιδεύουν στο εξωτερικό. Η ίδια η Ακαδημία διοργάνωσε φέτος τη διημερίδα " Riding the Greek Wave", φέρνοντας σημαντικούς ανθρώπους από το εξωτερικό στην Ελλάδα για να γνωρίσουν και να συμβουλεύσουν τους Ελληνες δημιουργούς.

9.38 Σκηνοθέτες και ηθοποιοί σε βίντεο μιλούν για το ελληνικό σινεμά, με αφορμή τις 120 ελληνικές συμπαραγωγές της Nova, μεγάλου χορηγού της ΕΑΚ και της βραδιάς, ένα βίντεο εξαιρετικά χαριτωμένο και συναισθηματικό, με εμφανίσεις από τον Αντώνη Καφετζόπουλο και τον Νίκο Περάκη, μέχρι τον Ορφέα Αυγουστίδη, τη Θέμιδα Μπαζάκα, τον Μενέλαο Καραμαγγιώλη και τους πρωταγωνιστές του Love in the End.

9.42 Ο ντοκιμαντερίστας Χρήστος Καρακέπελης στη σκηνή για ν' απονείμει το Βραβείο Ντοκιμαντέρ Λουκία Ρικάκη, λέγοντας ότι "το ντοκιμαντέρ δεν είναι ρεπορτάζ, είναι σινεμά". Το βραβείο συνοδεύεται από το χρηματικό ποσο των 3.000 ευρώ, δωρεά από την οικογένεια της Λουκίας Ρικάκη, προς τιμή της.

2 Στέλλα Θεοδωράκη

Το νεοσύστατο βραβείο πηγαίνει στα «Ημερολόγια Αμνησίας» της Στέλλας Θεοδωράκη. Η σκηνοθέτης εύχεται στους συνάδελφούς της και στην ίδια, να μπορούν και στο μέλλον να κάνουν ταινίες χωρίς να φοβούνται, να μπορούν να μιλήσουν για όποια θέματα χωρίς το φόβο του πώς θα τ' αντιμετωπίσει μια κοινωνία που πηγαίνει προς μια φασιστική κατεύθυνση.

9,47 Ο Μπαρμπα-Γιώργος, ο θειός του Καραγκιόζη, δια χειρός Κωνσταντίνου Βαμβακάρη, σε μια μίνι παράσταση χωρίς πολύ χιούμορ, απονέμει το...

Βραβείο Εφέ και Κινηματογραφικής Καινοτομίας στους Βασίλη Ανδιρόπουλο, Γιάννη Βαμβακά, Γιώργο και Ρούλη Αλαχούζο, Δημήτρη Γκερπινή για την ταινία "Δεμένη Κόκκινη Κλωστή".

9.54 Ο επιχειρηματίας (συνδιοργανωτής του TEDx Athens), Δημήτρης Καλαβρός, απονέμει το...

Βραβείο Μακιγιάζ στον Γιάννη Παμούκη για το "J.A.C.E.". Ευχαριστεί την Ακαδημία, τον Μενέλαο Καραμαγγιώλη, την παραγωγό Φένια Κοσοβίτσα, τη μαμά του που... δεν ενέκρινε ποτέ το επάγγελμά του και όλους τους φίλους του που τον τίμησαν με την υπομονή τους!

9.56 Η υψίφωνος Σόνια Θεοδωρίδου και ο ράπερ MC Yinka απονέμουν το...

Βραβείο Ηχου στην ταινία "Αν...": Μαρίνος Αθανασόπουλος, Κώστας Βαρυμποπιώτης, Αρης Λουζιώτης, Αλέξανδρος Σιδηρόπουλος. Ευχαριστούν τον Χριστόφορο Παπακαλιάτη και την Ακαδημία.

10.01 Ο Γιάννης Σαρακατσάνης στη σκηνή, για να απονείμει το

Βραβείο Ενδυματολογίας στη Δέσποινα Χειμώνα για το "J.A.C.E.", δεύτερο βραβείο για την ταινία ως τώρα.

10.04 Ο ζωγράφος Μάριος Σπηλιόπουλος στη σκηνή για να απονείμει το Βραβείο Σκηνογραφίας (μιλά χαριτωμένα αλλά πολύ, πάρα πολύ για την αγάπη του για το σινεμά, τα βιώματά του, τη σχέση του με το σινεμά και διάφορες προσωπικές ιστορίες, από τον Μπαζέν μέχρι το νέο ρεύμα στο ελληνικό σινεμά).

2 Ηλίας Λεδάκης

Το Βραβείο Σκηνογραφίας κερδίζει ο Ηλίας Λεδάκης για το "J.A.C.E.", ο οποίος ανεβαίνει στη σκηνή και... λακωνικά, λέει "ευχαριστώ πολύ"! Τρία βραβεία για την ταινία ως τώρα.

10.10 Ο Βασίλης Χαραλαμπόπουλος στη σκηνή κι ανταλλάσσει, ως "παλιός", αστεία με τους δύο παρουσιαστές. Ο ηθοποιός απονέμει το Βραβείο Μοντάζ...

εξ ημισείας στο "Αν..." (δεύτερο βραβείο για σήμερα, Στέλλα Φλιποππούλου) και στο "J.A.C.E." (τέταρτο βραβείο, Τάκης Γιαννόπουλος, Λάμπης Χαραλαμπίδης, Πάνος Δαουλτζής).

Μέχρι στιγμής τουλάχιστον, το ζευγάρι παρουσιαστών Παπαδημητρίου - Καβαλιεράτου είναι άνετο, τρομερά διασκεδαστικό, γρήγορο, έξυπνο και χαριτωμένο!

10.15 Ο Δήμος Αβδελιώδης στη σκηνή, επισημαίνει ότι σήμερα είναι η καλύτερη στιγμή να υποστηρίξουμε την τέχνη στην Ελλάδα: όταν σβήνει η ελπίδα, γεννιούνται τα όνειρα. Ο σκηνοθέτης απονέμει το Βραβείο Φωτογραφίας...

στον Ηλία Αδάμη για την ταινία "Η Κόρη". Παραλαμβάνει ο σκηνοθέτης της ταινίας, Θάνος Αναστόπουλος, τον ευχαριστεί για τη συνεργασία που έχουν τα τελευταία χρόνια, σταθερά. Παρουσιάζει επίσης τον Θοδωρή Μιχόπουλο, τον βοηθό διευθυντή φωτογραφίας, που μιλά για τον τρόπο με τον οποίο η ελληνική φωτογραφία, σε συνεργασία με συναδέλφους του εξωτερικού, φροντίζει να μένει επίκαιρη και τεχνολογικά ενήμερη.

10.19 Ο Κωστής Μαραβέγιας στη σκηνή, με πολύ τρακ όπως λέει, απονέμει το Βραβείο Μουσικής, μετά από μια αυτοσχέδια μουσική υπόκρουση με τη συνεργασία της αίθουσας στον...

Σταύρο Γασπαράτο για την ταινία "Αίμα" του Διαμαντή Καραναστάση, τον οποίο και ευχαριστεί επειδή απέδειξε ότι χωρίς τίποτα, μπορούμε να κάνουμε τα πάντα.

2 Κόρα Καρβούνη

Η Αμαλία Αρσένη και η Βασιλική Τουφάκου, δυο νέες ηθοποιοί, απονέμουν το Βραβείο Β' Γυναικείου Ρόλου στην...

Κόρα Καρβούνη για το "J.A.C.E." (πέμπτο βραβείο για την ταινία που συγκέντρωσε μάλλον την προτίμηση των ψηφοφόρων).

σχετικά με τη σκηνοθεσία της τελετής, εξαιρετικοί οι παρουσιαστές, συγκροτημένη και... οικονομική η δράση στη σκηνή, αλλά τα ρομποτικά φώτα που στρέφονται προς την αίθουσα τυφλώνουν τους θεατές και εμποδίζουν το κοινό να βλέπει την οθόνη.

2 Ιερώνυμος Καλετσάνος

10.28 Σειρά για το Βραβείο Β' Ανδρικού Ρόλου που απονέμεται στον...

Ιερώνυμο Καλετσάνο για το "J.A.C.E." που φτάνει τα έξι βραβεία. Ευχαριστεί τον Μενέλαο Καραμαγγιώλη που του ανέθεσε ν' αφηγηθεί το μεγάλο μύθο της ταινίας. "Εχω γνωρίσει υπέροχους ανθρώπους σ' αυτή τη δουλειά κι ευχαριστώ. Είναι πολύ ωραίο να βραβεύεσαι για τη δουλειά σου, δεν είναι αυτονόητο."

2 Αμαλία Μουτούση

10.30 Στη σκηνή η Βικτόρια Χίσλοπ, η συγγραφέας του "Νησιού", που λέει στα ελληνικά ότι είναι για κείνη μεγάλη τιμή να βρίσκεται απόψε εδώ. Απονέμει το Βραβείο Α' Γυναικείου Ρόλο στην...

Αμαλία Μουτούση για τη "Χαρά" του Ηλία Γιαννακάκη. Η Μουτούση ευχαριστεί την Ακαδημία: "είναι πολύ ευχάριστο να σε βραβεύουν άνθρωποι απ' το χώρο σου, είναι και πιο δύσκολη η αναγνώριση από κείνους, απ' ό,τι απ' το κοινό." Ευχαριστεί επίσης τους συντελεστές της ταινίας και τον σκηνοθέτη Ηλία Γιαννακάκη για την ευκαιρία που της προσέφερε και τις απαραίτητες προϋποθέσεις που εκείνος δημιούργησε, ώστε ν' απελευθερωθεί στην ερμηνεία της.

2 Γιάννης Παπαδόπουλος

10.34 Με τη μελωδία από το "Φφσσστ μπόινγκ" και την αίθουσα να χειροκροτά, στη σκηνή ο Κώστα Βουτσάς για ν' απονείμει το Βραβείο Α' Ανδρικού Ρόλου...

στον Γιάννη Παπαδόπουλο για την ταινία του Εκτορα Λυγίζου, "Το Αγόρι Τρώει το Φαγητό του Πουλιού". Ο Βουτσάς συμβουλεύει τον νέο ηθοποιό, το βραβείο να μην τον κάνει να "την ψωνίσει"! Ο Παπαδόπουλος ευχαριστει τον σκηνοθέτη του.

10.39 Η Κατερίνα Κασκανιώτη, Γενική Διευθύντρια Περιεχομένου και Πλατφόρμας Nova, στη σκηνή για να απονείμει το ειδικό Τιμητικό Βραβείο Nova που δίνεται φέτος για πρώτη φορά. Το βραβείο η Nova επέλεξε να δώσει σ' έναν καλλιτέχνη που "είναι ο πρεσβευτής του ελληνικού σινεμά στην παγκόσμια κινηματογραφική πραγματικότητα".

Δε θα συμφωνήσουμε ακριβώς μ'αυτό, αλλά το Βραβείο απονέμεται στον Γιώργο Χωραφά.

"Γεια σας οικογένειά μου", λέει στο ελληνικό κοινό ο Γιώργος Χωραφάς και ευχαριστεί συγκινημένος, λέγοντας ότι οι ελληνικές ταινίες είναι γέφυρες του δικού μας πολιτισμού προς τα έξω.

10.50 (γιατί η ομιλία του Γιώργου Χωραφά κράτησε... αρκετά) Στη σκηνή ο Ιάσονας Τσάκωνας, ιδρυτής του remap athens, για ν' απονείμει το Βραβείο Καλύτερης Μικρού Μήκους Ταινίας στο...

"Χαμομήλι" του Νεριτάν Ζιντζιρία. Ο ίδιος δε βρίσκεται στην αίθουσα, αλλά δια απεσταλμένης ευχαριστεί την Ακαδημία και τους συνεργάτες του.

10.55 Η θεατρική σκηνοθέτης Κατερίνα Ευαγγελάτου απονέμει το Βραβείο Πρωτοεμφανιζόμενου Σκηνοθέτη στον...

Εκτορα Λυγίζο για το Αγόρι Τρώει το Φαγητό του Πουλιού. Ευχαριστεί, αναφέροντας ένα-ένα τα ονόματά τους, όσους βοήθησαν με δουλειά ή παροχές ή χρήματα την ταινία.

2 Ζωή Λάσκαρη

10.57 Ωρα για... crazy girl Ο Νίκος Καβουκίδης παρουσιάζει το Τιμητικό Βραβείο της Ακαδημίας Κινηματογράφου στη...

Ζωή Λάσκαρη! Ντυμένη στα άσπρα, κομψή, λέει ότι "η αίθουσα είναι γεμάτη από παλιούς κι ακόμα περισσότερους καινούριους φίλους του κινηματογράφου". Ευχαριστεί την Ακαδημία για τη βράβευσή της αλλά και για την ευκαιρία που της έδωσε σήμερα για ένα συναπάντημα με τους ανθρώπους του σινεμά. Μιλά (αναλυτικά) για τη σύνδεση του ελληνικού κινηματογράφου με την ιστορία της χώρας, φτάνοντας μέχρι την "Πολίτικη Κουζίνα" και τον "Αν...", σχολιάζοντας την εγγύτητα αλλά και τη διαμάχη του "εμπορικού" και του "καλλιτεχνικού" σινεμά. Η τένχη, λέει η Λάσκαρη κι ειδικά ο κινηματογράφος, πέρα απ' το ότι είναι μια πολύ δύσκολη κι επώδυνη ιστορία, είναι και μια σκυταλοδρομία: δεν υπάρχει επόμενος, αν δεν υπάρχει προηγούμενος. Η Ζωή Λάσκαρη ολοκληρώνει τον μάλλον ακαδημαϊκό και γραμμένο λόγο της, με μια ζεστή, από καρδιάς, συγκινητική ευχή σε όσους πρόκειται να κάνουν ταινίες από δω και πέρα. Την όμορφη στιγμή κλέβει, μάλλον άκομψα, και πάλι ο Καβουκίδης, για να προτείνει τη διοργάνωση μια βραδιάς αφιερωμένης στον Φίνο. Μπορούσε να την έχει αφήσει να κρατήσει τη σκηνή, στο δικό της τιμητικό βραβείο.

11.14 Στη σκηνή ο ιδιοκτήτης του βιβλιοπωλείου Ατλαντίδα στην Οία της Σαντορίνης, Κρεγκ Γουόλζερ απονέμει το Βραβείο Σεναρίου...

στον Θάνο Αναστόπουλο και τον Βασίλη Γιάτση για το σενάριο της "Κόρης", που κερδίζει το δεύτερό της βραβείο απόψε! Ο Αναστόπουλος αστειεύεται για το βραβείο, μια και παραδοσιακά δε χρησιμοποιεί ποτέ σενάριο, τους συνεργάτες του και την πρωταγωνίστριά του, Σαβίνα Αλιμάνι. Αναφέρει τη συνομιλία του με τον μοντέρ του, που του είπε όταν ανακοινώθηκαν οι υποψηφιότητες, ότι αν κερδίσουν πάλι (μετά τη "Διόρθωση"), το βραβείο σεναρίου, θα... αλλάξει δουλειά!

2 Θάνος Αναστόπουλος

11.19 Στη σκηνή η διευθύντρια προγράμματος της Nova, Αγάπη Κεφαλογιάννη, απονέμει το Βραβείο Σκηνοθεσίας στον...

Θάνο Αναστόπουλο για την "Κόρη", τρίτο βραβείο της βραδιάς, μεγάλο και σημαντικό. "Το σινεμά είναι μια εκκλησία, η τέχνη απευθύνεται στο πνευματικό μας κομμάτι, αυτό πρέπει να αναζητήσουμε και μ' αυτό να αντισταθούμε σ' αυτούς τους δύσκολους καιρούς," λέει ο Αναστόπουλος.

11.24 Η εικαστικός Διοχάντη παίρνει το λόγο για ν' απονείμει το Βραβείο Μεγάλου Μήκους Ταινίας Τεκμηρίωσης στο...

Ημερολόγια Αμνησίας της Στέλλας Θεοδωράκη. "Δεν πιστεύω να γίνει περικοπή," αστειεύεται η Θεοδωράκη, "επειδή έχω πάρει άλλο ένα!" Ευχαριστεί τους συνεργάτες της, αλλά και την Ακαδημία για την ευκαιρία που της έδωσε τον τελευταίο καιρό, ως μέλος της, να δει τις ταινίες των συναδέλφων της.

2

11.27 Η Εθνική Ομάδα Πόλο Γυναικών (πόσο άσχετη επιλογή , αλλά πόσο εντυπωσιακή εμφάνιση των 9 αθλητριών στη σκηνή), απονέμει το τελευταίο βραβείο της τελετής, το Βραβείο Καλύτερης Μεγάλου Μήκους Ταινίας Μυθοπλασίας στο...

"Αγόρι Τρώει το Φαγητό του Πουλιού" του Εκτορα Λυγίζου. Η ομάδα των παραγωγών (Λυγίζος, Αργύρης Παπαδημητρόπουλος, Γιώργος Καρναβάς, Ελίνα Ψύκου) επί σκηνής ευχαριστεί πανηγυρικά και συγκινητικά.

Και του χρόνου.

Δείτε εδώ τους νικητές στο φακό του Flix.

Περισσότερα για τα Βραβεία 2013 της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου: