Buzz

Βραδιές Ελληνικού Ντοκιμαντέρ στον Ιανό και τον Απρίλιο

στα 10

Το Ε.Κ.Κ. και η Ενωση Ελληνικού Ντοκιμαντέρ συνεχίζουν τις συναντήσεις με άξονα ελληνικά ντοκιμαντέρ: τον Απρίλιο, βλέπουμε «τις ταινίες των άλλων», όπου ένας δημιουργός επιλέγει και παρουσιάζει την ταινία ενός συναδέλφου του που θαυμάζει.

Flix Team
Βραδιές Ελληνικού Ντοκιμαντέρ στον Ιανό και τον Απρίλιο

To Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου και ο Ιανός, σε συνεργασία με την Ενωση Ελληνικού Ντοκιμαντέρ προβάλλουν κάθε Πέμπτη στις 22:30 στον Ιανό (Σταδίου 24), ταινίες ντοκιμαντέρ, καλύπτοντας συνολικά ένα ευρύ φάσμα θεματολογίας, από αφιερώματα σε πρόσωπα, έως κοινωνικά, ιστορικά, επιστημονικά και οικολογικά ζητήματα. Σκοπός της πρωτοβουλίας αυτής είναι η ανάδειξη της σημασίας του ντοκιμαντέρ, αφού αποτελεί σημαντικό κομμάτι της σύγχρονης κινηματογραφίας και ένα μέσο αποτύπωσης του πραγματικού κόσμου. Ο κάθε δημιουργός χρησιμοποιεί την πραγματικότητα ως πρώτη ύλη, καταγράφοντάς τη χωρίς υπερβολές, δίνοντας τη δυνατότητα στο θεατή να ενημερωθεί για ζητήματα που τον ενδιαφέρουν, να προβληματιστεί και να διδαχθεί από το παρελθόν, χρησιμοποιώντας τη γνώση που αποκτά, για να βελτιώσει το μέλλον του. Ο κάθε μήνας περιλαμβάνει ντοκιμαντέρ όχι μόνο πρόσφατης αλλά και παλιότερης παραγωγής, καλύπτοντας μια ξεχωριστή θεματική ενότητα.

Τον Απρίλιο, η θεματική ενότητα των συναντήσεων είναι «Οι Ταινίες των Αλλων»: Ενας δημιουργός κάθε φορά, επιλέγει και παρουσιάζει το ντοκιμαντέρ ενός άλλου δημιουργού, μια δουλειά που εκτιμά και θέλει να μοιραστεί. Η είσοδος σε όλες τις προβολές είναι ελεύθερη.

Αναλυτικά το πρόγραμμα του Απριλίου

Πέμπτη 10/4: Προβολή του ντοκιμαντέρ «Café-Finovo» του Λευτέρη Φυλακτού (2013), διάρκεια 52’. Την παρουσίασή του θα κάνει o Αγγελος Κοβότσος. Αν ο φόβος του θανάτου δεν είναι παρά η έλλειψη εξοικείωσης προς αυτόν, ποια καλύτερη παρηγοριά (παραμυθία) από μια απρόβλεπτη, γεμάτη πλούσιες εικόνες και γεύσεις βόλτα στο νεκροταφείο; Σαν ένα παραμύθι από τους Αδελφούς Γκριμ...

Πέμπτη 24/4: Προβολή του ντοκιμαντέρ «Εγκώμιο της Βραδύτητας» του Γιάννη Λεοντάρη (2002), διάρκεια 64'. Την παρουσίασή του θα κάνει η Καλλιόπη Λεγάκη. Ποιος διαχειρίζεται σήμερα το χρόνο και ποιος καθορίζει τις ημερομηνίες - ορόσημα; «Το χρηματιστήριο μετρά, κι αυτός είναι ο χρόνος που αλλάζει και τον μετρούν τα ρολόγια», απαντά ο αφηγητής της ταινίας. Από τα video games μέχρι το fast food και το σεξ στα ροζ τηλέφωνα, η ζωή χτίζεται πάνω σε μια αλλοτριωμένη διαχείριση του χρόνου. Ανθρωποι καθημερινοί εξομολογούνται την ανάγκη τους για την υπεράσπιση αξιών που κατοικούν στη βραδύτητα. Εικόνες από την ποικιλία των ρυθμών της φύσης αλλά και της τέχνης των γλυπτών του Ροντέν, ξαναδίνουν το μέτρο μιας χαμένης ισορροπίας.

info: Cine Ianos, Σταδίου 24, τηλ. 210 3217810, ianos.gr